Ima li svjetla u tunelu: Najava razvedravanja ili nastavak sivila

“Sokoli” će, ipak, pokušati da ostvare pobjedu i barem za nijansu poprave atmosferu i cjelokupan fudbalski ambijent
3174 pregleda 19 komentar(a)
Bjelorusija dolazi samo pet dana nakon “Vemblija”: Marko Simić u duelu sa Mauntom, Foto: AP
Bjelorusija dolazi samo pet dana nakon “Vemblija”: Marko Simić u duelu sa Mauntom, Foto: AP

Sumorna slika nakon završetka kvalifikacija za EP, koja je imala vjeran odraz na tabeli - nula pobjeda, tri boda, posljednje mjesto, gol-razlika 3:22 - teško da će biti vedrija večeras, kako god se završi prijateljski duel između Crne Gore i Bjelorusije (18 sati).

“Sokoli” će, ipak, pokušati da ostvare pobjedu i barem za nijansu poprave atmosferu i cjelokupan fudbalski ambijent. - Možemo tražiti izgovore svuda, ali realno je da smo upali u krizu - igračku, rezultatsku, nazovite je kako hoćete. Moramo da se potrudimo da izađemo, jer Crna Gora ne zaslužuje ovo - kaže defanzivac Marko Simić.

Duel sa Bjelorusijom, možda je i najneatraktivniji koji je naša selekcija igrala do sada - prijateljski je, stiže u jeku strahovite krize, a samo pet dana nakon najtežeg poraza u istoriji. - Biće nam teško i protiv Bjelorusije, poznajem ih, igrao sam tamo, oni su tvrda ekipa, ali bi poraz u Londonu mogao da nam bude dodatni motiv, da pokažemo da nismo za ‘bacanje’. Možda nam ova utakmica donese neki izlaz, neki korak za nove stvari. Daćemo sve od sebe da ovu godinu ipak završimo pobjedom - dodao je Simić. Kvalifikacije su od starta krenule naopako...

- Sve stvari što su se događale - od Bugarske, preko Kosova, pritisaka - sve je to uticalo, ali nije opravdanje. Moramo da se potrudimo da izađemo iz svega ovoga - dodao je defanzivac uzbekistanskog Pahtakora.

I selektor Faruk Hadžibegić, koji je dobio jedinu prjateljsku utakmicu do sada (protiv Mađarske), a na četiri kvalifikacione osvojio samo bod, vjeruje u pobjedu za kraj godine.

Ima li, međutim, ikakve podloge za optimizam?

- Mi smo narod koji je hrabar i optimističan, a manje realan. Morali smo možda da znamo u kakvoj smo grupi - sa Engleskom, Češkom, pa i Kosovom... Sad je vrijeme da ne napravimo greške kakve smo pravili, da imamo drugačiji pristup... - rekao je Hadžibegić. Je li, međutim, i sam selektor bio nerealan, konstantim izjavama da je “sramota biti peti”, da se “stidi što nemamo pobjedu”, da “nije logično što Crna Gora još nije igrala veliko takmičenje”? - Moja uloga je da budem optimista, zbog čega sam došao ako kažem sve najgore. I sada kažem - ne vrijedimo da budemo peti. Mnogo toga se skupilo, hiljadu stvari, zašto je to tako. Ne treba da se crvenimo, jer pošteno radimo, dobro radimo, a ima li grešaka - naravno da ima. Ja sam sada kao otrovan, takav mi je karakter, odgovornost prihvatam sto posto... - istakao je Hadžibegić. Utakmica sa Bjelorusijom ima neke ciljeve.

- Pokušaćemo da proširimo krug kandidata, da vidimo neke koje ne znamo. Bjelorusi su fizički odlično pripremljeni, igraju veoma dobro u defanzivi. Gledali smo ih protiv Njemačke, vidi se da se radi o ozbiljnoj ekipi. Očekuje nas teška utakmica, ali želimo pobjedu da na lijep način završimo ovu godinu - zaključio je Hadžibegić. Meč pod Goricom počinje u 18 sati, a sudi Trastin Kan sa Malte. Ulaznice se prodaju na šalterima SC “Morača” po cijenama od dva eura (sjever i jug) do osam, za centralne djelove zapada.

Hadžibegić ne razmišlja o ostavci

Faruk Hadžibegić neće podnijeti ostavku ako Crna Gora danas ne pobijedi Bjelorusiju, nakon očajnih igara i rezultata u četiri prethodna kvalifikaciona meča.

- Nisam razmišljao o ostavci, nijednog trenutka, iznenadilo me to pitanje - rekao je Hadžibegić u odgovoru na pitanje novinara RTCG na konferenciji za novinare.

Nijedan crnogorski selektor do sada nije podnio ostavku - sa Zoranom Filipovićem i Brankom Brnovićem Savez nije produžio ugovore, Zlatko Kranjčar je smijenjen, baš kao i Ljubiša Tumbaković, koji je odbijanjem da vodi meč protiv Kosova sam sebi potpisao presudu.

Hadžibegić ima ugovor do kraja 2020. godine, odnosno do završetka narednog izdanja Lige nacija.

Bonus video: