Motiv nije bio naš problem, svi smo davali sve od sebe

Možemo da govorimo o nedostatku samopouzdanja, o manjku kvaliteta u odnosu na protivnika, o lošem danu... ali, niko ne može da nam pripiše da je nedostajala želja - kaže vezista crnogorske reprezentacije Nikola Vukčević
2427 pregleda 5 komentar(a)
Nikola Vukčević na meču sa Bjelorusijom, Foto: Savo Prelević
Nikola Vukčević na meču sa Bjelorusijom, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.11.2019. 14:51h

Najtežu godinu ikada, fudbalska reprezentacija Crne Gore završila je pobjedom protiv Bjelorusije u prijateljskom meču.

Koliko „prijateljske” pobjede mogu da zavaraju, pokazao je i Hadžibegićev debi na crnogorskoj klupi, u septembru. Trijumf protiv Mađarske pod Goricom (2:1), naime, bio je uvod u katastrofalan završetak kvalifikacija - četiri meča, tri poraza, nula pobjeda, nula golova, gol-razlika 0:12.

Ako ičemu može da posluži, osim popravljanja atmosfere u reprezentaciji i blagog smirivanja ambijenta u javnosti pred desetomjesečni period bez takmičarske utakmice, posljednji meč u 2019. pokazao je kako je Crna Gora mogla (i trebalo) da igra, koliko su fudbaleri mogli da se bore, ali i koliko je Hadžibegić griješio sa pojedinim odlukama, pojedinim igračima.

- Utakmica je došla u teškom trenutku, za nas možda i najtežem sticanja od nezavisnosti - kaže vezista Nikola Vukčević, koji smatra da trijumf nad Bjelorusima neće puno promijeniti utisak iz kvalifikacija.

- Iza nas je užasnih pet mjeseci i znamo da jedna pobjeda u prijateljskom meču ne može puno da popravi sliku. Najvažnija je, međutim, pozitivna reakcija - i u takvoj atmosferi ostvarili smo pobjedu, pokazali javnosti da imamo volju, da imamo želju, da nama najteže pada kada izgubimo 7:0. Nije lako kada doživite takav poraz od bilo koga - istakao je fudbaler španskog Levantea.

Pred nikad manjim brojem navijača (preko 500 djece iz fudbalskih škola „naguralo” je posjetu do 1.300), Crna Gora je pobijedila golovima Stefana Mugoše i Seada Hakšabanovića.

- Hvala publici koja je došla u ovom teškom trenutku, i po lošem vremenu - ne znam koliko ih je bilo, ali znam da su bili uz nas. Nisam ni očekivao više ljudi na stadionu - ali, nisu navijači krivi, mi smo jedini krivci za to. Daćemo sve što je do nas da se vrati kult reprezentacije kao što je bio prije pet, šest, sedam godina - poručio je Vukčević.

Utakmica sa Bjelorusijom je pokazala i kako su fudbaleri mogli da igraju - koliko su trebali da se bore, sa kakvim su motivom mogli da ulaze u kvalifikacione mečeve, naročito na Vembliju, gdje za 90 minuta nisu napravili ozbiljniji faul, nisu se potrudili ni da zasmetaju Englezima.

Vukčević se, međutim, ne slaže da je motivacija bila problem:

- Možemo da govorimo o nedostatku samopouzdanja, o manjku kvaliteta u odnosu na Englesku, možemo da govorimo o lošem danu... Ali, ne slažem se da je motiv bio problem. Svaki igrač koji nosi dres reprezentacije davao je sve od sebe u ovim kvalifikacijama.

Slijedi 10 mjeseci bez takmičarskih utakmica, godinu i po bez kvalifikacionih duela - možda i pravi period za proces oporavka, za definiciju ciljeva...

- Prolazimo kroz težak period, ali mislim da imamo kvalitet da se vratimo. Ne u smislu da ciljamo baraž za veliko takmičenje, iako ne treba odustajati od toga, već u smislu da moramo da znamo koja je naša realnost. Evo, Bjelorusija je u našem rangu, pa mi smo lagano dobili utakmicu. Nadam se da ćemo u narednim kvalifikacijama imati nekoliko pobjeda, da ćemo napraviti iskorak - mislim da time treba da se vodimo - zaključio je Nikola Vukčević.

Oni su poslali poruke: Šarkić, Hakšabanović, Raspopović i - Stefan Mugoša

Debi golmana Matije Šarkića, prvi gol u reprezentaciji Seada Hakšabanovića, prvi meč koji je Momčilo Raspopović odigrao kao starter, nastavak sjajne golgeterske serije Stefana Mugoše - to su neki, statistički i čisto fudbalski detalji, koji su obiježili pobjedu Crne Gore protiv Bjelorusije u posljednjem meču u 2019. godini.

- Ako radiš dobro, daješ sve od sebe, ideš korak po korak - svi ciljevi mogu da se ostvare - kazao je Matija Šarkić, golman škotskog Livingstona.

Jedan cilj je ispunio - debi u reprezentaciji, na redu su ostali...

- Želim da igram u Premijer ligi, želim više od Livingstona. Daću sve od sebe da ostvarim to - rekao je 22-godišnji čuvar mreže, koji brani u Škotskoj kao pozajmljen igrač Aston Vile.

I Sead Hakšabanović, fudbaler Vest Hema na pozajmici u Norčepingu, budućnost je reprezentacije.

- Gradimo tim, sa novim trenerom i mnogo novih igrača. Moj cilj je da se ustalim u reprezentaciji. Nadam se da ću biti bolji iz dana u dan, to želim, tako se ponašam i tako radim. Srećan sam zbog gola, srećan sam što sam pomogao timu. Nadam se da će biti još dosta ovakvih mečeva - kazao je 20-godišnji Hakšabanović.

I Momčilo Raspopović je ispunio očekivanja.

- Nadam se da sam barem djelimično iskoristio povjerenje. Trudio sam se, nije bilo loše, nadam se da će biti još bolje. Najvažnija od svega je pobjeda, nakon duže vremena - kazao je Raspopović.

I konačno - Stefan Mugoša, koji je dao sedmi gol za reprezentaciju na posljednjih 11 mečeva i desetim pogotkom postao treći najbolji strijelac Crne Gore svih vremena, iza Jovetića (24) i Vučinića (17).

- Pokazao sam da na mene može da se računa - skromno je poručio napadač Inčona.

Bonus video: