Nemiri u Kataloniji: "El klasiko" u Madridu, Real želi odlaganje utakmice?

Meč je zakazan za 26. oktobar, ali La Liga smatra da je iz bezbjednosnih razloga bolje da Madrid bude domaćin
3515 pregleda 0 komentar(a)
Sa meča Barselona - Real, Foto: AP
Sa meča Barselona - Real, Foto: AP
Ažurirano: 16.10.2019. 14:08h

Španska La Liga tražila je da se predstojeći "el klasiko", između Barselone i Reala, ne igra na Nou kampu, već u Madridu, javlja "As".

Takav zahtjev je došao zbog velikih nereda u Kataloniji, nakon što su politički lideri koji se zalažu za katalonsku nezavisnost kažnjeni zatvorom od devet do 13 godina zbog uloge koju su imali u pokušaju odvajanja Katalonije od Španije 2017.

Meč je zakazan za 26. oktobar, ali La Liga smatra da je iz bezbjednosnih razloga bolje da Madrid bude domaćin.

Real je, navodno, odbio mogućnost promjene domaćinstva, već za opciju odlaganja utakmice.

Nemiri u Kataloniji utiču i na Barselonin put u Eibar, na meč šampionata ovog vikenda.

Kako javljaju mediji, umjesto avionom, igrači Barse će putovati autobusom do Baskije, jer je i aerodrom "El Prat" povremeno blokiran.

U utorak uveče su u četiri najveća katalonska grada - Barseloni, Ljeidi, Đironi i Taragoni – zbig protesta došlo do sukoba demonstranata i policije prilikom čega je povrijeđeno ukupno 125 osoba, od čega 60 policajaca. Privedeno je 30 osoba.

Katalonska vlada pozivala je prethodnih dana na nenasilne proteste, ali nakon sukoba u utorak kada su postavljane barikade, paljeni kontejneri i gume te bacani predmeti na policiju, predsjednik vlade Kim Tora sazvao je vanredni sastanak svog kabineta.

Barselona je zatražila u ponedjeljak puštanje na slobodu devet katalonskih zvaničnika, a reagirali su i neki njeni bivši igrači što bi moglo podići tenzije tokom utakmice sa Realom

Đerar Pike je poručio preko društvenih mreža da je zbog tog saopštenja ponosan što igra za Barselonu, a nekadašnji kapiten Ćavi presude je nazvao "sramotom".

Presude je javno kritikovao i bivši Barselonin igrač i trener Pep Gvardiola.

Katalonija, sa 7,5 miliona stanovnika, od 1978. godine ima svoju vladu, parlament, policiju, škole, bolnice, a katalonski jezik je službeni u tamošnjim institucijama.

Središnja vlada u Madridu upravlja spoljnom, obrambenom i fiskalnom politikom.

Stanovnici Katalonije su podijeljeni oko pune nezavisnosti.

Bonus video: