Nenad Bjelica za „Vijesti”: Dinamo vjeruje u pobjedu nad Sitijem

Igramo protiv najboljeg tima u grupi, protiv jednog od najboljih timova u Evropi, ali igramo na pobjedu. I vjerujemo da možemo da pobijedimo - kaže Nenad Bjelica, trener zagrebačkog Dinama
6397 pregleda 1 komentar(a)
Nenad Bjelica I Pep Gvardiola na Etihadu, Foto: AP
Nenad Bjelica I Pep Gvardiola na Etihadu, Foto: AP

Zagrebački Dinamo je skoro pola vijeka čekao da napravi ozbiljniji rezultat u Evropi, a prethodnih 15-ak godina proveo stvarajući asove najvećeg kalibra.

Dolaskom Nenada Bjelice na klupu, „modri” su, konačno, postali ozbiljni igrači na najvećoj sceni, pa su nakon plasmana u osminu finala Lige Evrope prošle godine sada kandidati za mjesto među 16 najboljih u Ligi šampiona.

Posljednje kolo donosi odluku, a na „Maksimir” u srijedu stiže Mančester siti. Hrvatski prvak ima jasnu računicu - pobjeda nad prvakom Engleske donosi mu evropsko proljeće, a ako Šahtjor ne savlada Atalantu, i plasman u osminu finala elitnog takmičenja.

- Prilazimo ovoj velikoj utakmici u pozitivnom raspoloženju, bez obzira na to što smo u prethodnom meču poraženi od Atalante. Igramo protiv najboljeg tima u grupi, protiv jednog od najboljih timova u Evropi, ali igramo na pobjedu. I vjerujemo da možemo da pobijedimo - kazao je Nenad Bjelica, trener Dinama, za „Vijesti”.

Dinamu samo pobjeda garantuje nastavak takmičenja u Evropi, dok bi remijem ili porazom, mogao čak i da bude eliminisan, ukoliko Atalanta pobijedi Šahtjor u gostima.

Uoči posljednjih 90 minuta, Siti je obezbijedio 1. mjesto, Šahtjor ima šest, Dinamo pet, a Atalanta četiri boda.

Dinamo ima bolji međusobni skor od italijanskog tima.

- Da mi je neko rekao da ćemo biti u ovakvoj poziciji pred posljednji meč, prihvatio bih bez mnogo razmišljanja, iako nam je posljednji rival šampion Premijer lige. Dinamo je na prethodna četiri učešća u Ligi šampiona osvojio ukupno četiri boda, a mi smo uzeli pet iz pet mečeva i kandidati smo za drugu fazu. To je, mislim, ogroman napredak. Ostalo je još 90 psihološki teških minuta, jer smo u situaciji da možemo da idemo dalje u Ligi šampiona, da završimo u Ligi Evrope, ili čak da budemo eliminisani. Vjerujem da ćemo biti i psihički spremni, na punom stadionu - kazao je Bjelica.

Pozicija Dinama je mogla da bude drugačija, uz malo sreće - Zagrepčani su dva puta igrali neriješeno sa Šahtjorom (2:2 i 3:3), na „Maksimiru” vodili 3:1 do 93. minuta, a u Ljvovu imali 2:1...

- Nema gledanja u prošlost, bilo je šta je bilo. Nemamo ništa od žaljenja i sjećanja - ističe Bjelica. Siti u srijedu dolazi u Zagreb kao učesnik osmine finala, a usred paklenog decembra na domaćoj sceni. Na pitanje da li očekuje da će Gvardiola izvesti kombinovani tim, Bjelica odmah uzvraća:

- Zaista ne znam. Oni imaju listu igrača za Ligu šampiona, A i B listu, a svaki igrač koji je u Sitiju je sjajan. Za mene je najvažnije kako ćemo se mi predstaviti. Odigrali smo briljantnu utakmicu protiv Atalante kod kuće (4:0), a protiv istog tima u gostima bili potpuno drugačiji (0:2). Apsolutno sam siguran da će utakmica sa velikim timom na našem stadionu izvući najbolje iz svih nas.

Nadu daju i rezultati Sitija u Premijer ligi, neki neočekivani kiksevi...

- Oni su imali mnogo problema sa povredama odbrambenih igrača, zatim su ostali i bez Aguera. Izgubili su mnogo kvaliteta, normalno je da se takvi gubici odraze na teren i na rezultate. Ali, ništa ne mijenja moje mišljenje o Sitiju - briljantan tim, koji igra uzbudljiv fudbal, sa briljantnim igračima i trenerom - ističe Bjelica.

Mi smo veliki tim, koji vjeruje u sebe i svoj put

U čemu je snaga Dinama?

- Mi smo veliki tim, sa velikim igračima i vjerujemo u sebe, u naš rad i naš put. Prošle godine nismo uspjeli da dođemo do Lige šampiona, nesrećno, ali smo uradili ogroman posao u Ligi Evrope, došli u osminu finala i porasli kao tim. Sada imamo velikih 90 minuta ispred nas, ubijeđeni da možemo da ih završimo kako želimo - ističe Bjelica.

Gvardiola je među tri na svijetu, ali nije moj uzor - gradim svoj stil

Poseban motiv za svakog trenera je duel sa timovima Pepa Gvardiole, koji imaju poseban i jedinstven stil igre...

- Šta reći o njemu, a reći nešto novo? On je među tri najbolja trenera na svijetu, ali ne bih rekao da mi je uzor. Pokušavam da budem ja, da budem autentičan, da ostavim trag kao Nenad Bjelica. Naravno, od svakog trenera može nešto da se nauči, pa i od trenera, recimo, pionirske ekipe Dinama, a da ne pominjem takva imena kao što je Gvardiola. Ipak, u fudbalu moraš da nađeš svoj put i svoju viziju da bi uspio - zaključuje Bjelica.

Bonus video: