Nova kontroverza u Italiji: Majmuni na posterima protiv rasizma

"Majmun je iskra koja treba da nauči sve da ne postoji razlika. Nema čovjeka ili majmuna, svi smo slični. Ako išta, svi smo majmuni", rekao je umjetnik i kreator postera Simone Fugacoto
2326 pregleda 1 komentar(a)
Sporni posteri, Foto: Twitter
Sporni posteri, Foto: Twitter
Ažurirano: 17.12.2019. 10:04h

Seria A je upotrijebila fotografije majmuna u kampanji protiv rasizma tri nedjelje nakon što su se italijanski klubovi obavezali da će se pozabaviti tim problemom. Poster "Ne rasizmu" prikazuje tri majmuna sa obojanim licima.

"Opet su ostavili svijet bez riječi. Teško je zamisliti što su mislili, koga su konsultovali", saopštilo je anti-diskriminatorno tijelo Fare.

Oni su ocijenili i da ovakva reklamna kampanja izgleda kao "bolesna šala", da dehumanizuje ljude afričkog porijekla, te da će imati suprotan efekat od onoga koji je zamišljen.

Sporni posteri
Sporni posteri(Foto: Twitter)

Na pres konferenciji na kojoj je kampanja juče predstavljena umjetnik Simone Fugacoto koji u svojim radovima uvijek koristi majmune kazao je da ih je upotrijebio za grafike jer predstavljaju metaforu za ljude. "Prošle godine sam gledao meč Inter - Napoli osjećao sam se poniženo, svi su vikali majmune Kulibaliju, igraču kojeg poštujem".

"Slikam majmune pet ili šest godina, pa sam mislio da ovaj rad može naučiti sve da smo majmuni", rekao je Fugacoto.

"Majmun je iskra koja treba da nauči sve da ne postoji razlika. Nema čovjeka ili majmuna, svi smo slični. Ako išta, svi smo majmuni".

Dolivanje ulja na vatru ili razumljiva poruka - prosudite sami.

Bonus video: