Pad: Crna Gora na 50. mjestu UEFA liste, prvak uskoro kreće od preliminarne runde?

Trend je takav da su naši klubovi u posljednje dvije sezone ostvarili bolje rezultate samo od klubova iz San Marina
4126 pregleda 15 komentar(a)
Sa utakmice Sutjeska - Linfild, Foto: Savo PRELEVIC
Sa utakmice Sutjeska - Linfild, Foto: Savo PRELEVIC

Nakon nepotpunog trećeg kola kvalifikacija za evropska takmičenja, Crna Gora se nalazi na 50. mjestu Uefine klupske rang-liste, što je najniži plasman još od početnih sezona nakon nezavisnosti, odnosno formiranja nacionalnog šampionata.

Iza Crne Gore, po klupskom koeficijentu samo su Estonija, Kosovo, Farska Ostrva, Andora i San Marino.

Koeficijent Uefe, koji se dobija tako što se sabiraju rezultati klubova u posljednjih pet sezona (bod za pobjedu, pola boda za remi) i dijele sa brojem učesnika (Crna Gora ima četiri), za crnogorske ekipe iznosi 4,375 (ne računa se prolaz dalje, već samo rezultati).

Toliki koeficijent imaju Sjeverna Irska i Estonija.

Ove sezone su Sutjeska, Budućnost, OFK Titograd i Zeta, do sada, ostvarili koeficijent jedan, sa dva remija Sutjeske, dvije pobjede Budućnosti, te po remi OFK Titograda i Zete (četiri boda, četiri kluba).

Ostao je još revanš Linfild – Sutjeska, narednog utorka u Belfastu, tako da prvak ima šansu da poveća koeficijent, a da eventualnim plasmanom u plej-of Lige Evrope, nakon poraza u Podgorici 2:1, izbori još dva evropska meča.

Ako se, međutim, ništa ne promijeni, odnosno ako Sutjeska izgubi, prvak Crne Gore vjerovatno će vrlo brzo, možda od sezone 2021/22, morati da krene od samog evropskog dna.

Naime, šampioni četiri najslabije rangirane zemlje na Uefinoj listi ne igraju u kvalifikacijama, već na preliminarnom turniru, sa koga pobjednik stiče pravo da učestvuje u prvoj kvalifikacionoj rundi za elitno takmičenje.

Trend je takav da su naši klubovi u posljednje dvije sezone ostvarili bolje rezultate samo od klubova iz San Marina!

Ukupno su osvojili prosječno 1,375 bodova (koliko i estonski), dok su recimo klubovi sa Kosova ostvarili koeficijent četiri, sa Farskih Ostrva 2,25, iz Andore 2,333...

Šta bi značio novi pad na listi i učešće prvaka na preliminarnom turniru, sa neizvjesnim ishodom – prije svega, manju zagarantovanu zaradu od Uefe, te dodatno urušavanje imidža nacionalnog šampionata, koji je, očito, sve slabiji.

To više nije utisak, to je – činjenica.

Kao što je i činjenica da 12 godina nakon nezavisnosti, samo jedan stadion zadovoljava bukvalno minumum minimuma uslova za odigravanje mečeva trećeg kola Uefinih takmičenja i nacionalnog tima.

I pored velikih ulaganja FSCG u pomoćne i glavne terene, reflektore, infrastrukturu uopšte, uprkos trenerskoj školi koja izdaje Uefine licence, uprkos tome što se fudbal voli u Crnoj Gori, i što su se ovdje rađali i stvarali igrači – i svjetskog kalibra, crnogorski klupski fudbal tone...

Bonus video: