Pogledajte kakav su Albanci dobili stadion, dok Crna Gora čeka "Svetog Petra" od 5 hiljada mjesta

Arena "Air Albanija", ili "Arena kombetare", najmodernija u ovom dijelu Evrope, otvorena je na meču protiv svjetskog prvaka Francuske u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo
15177 pregleda 29 komentar(a)
"Arena Kombetare" otvorena je večeras, Foto: FLORION GOGA
"Arena Kombetare" otvorena je večeras, Foto: FLORION GOGA
Ažurirano: 18.11.2019. 00:31h

Dok Crna Gora čeka izgradnu stadiona "Sveti Petar Cetinjski" od pet hiljada mjesta, a dvije godine nakon početka izgradnje već se zna da neće biti završen na vrijeme, ili, još drastičnije - dok preko deceniju čeka igradnju Istočne tribine pod Goricom - Albanci su večeras dobili super-moderan stadion.

Arena "Air Albanija", ili "Arena kombetare", otvorena je na meču protiv svjetskog prvaka Francuske u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Prava fešta vladala je u Tirani, na prelijepom objektu koji je iznikao na temeljima nekadašnjeg, komunističkog stadiona "Ćemal Stafa", uz zastavice, vatromet...

Gost Fudbalskog saveza Albanije na otvaranju bio je i predsjednik Uefe Aleksandar Čeferin.

Francuska je slavila 2:0, golovima Tolisoa u 9. i Grizmana u 30. minutu, a atmosferu su donekle pokvarili zvižduci domaćih navijača tokom intoniranja francuske himne.

Albanci su izviždali "Marseljezu" u znak protesta za nevjerovatan gaf Francuza prije dva mjeseca u Parizu, kada je na "Stad de Fransu" uoči meča puštena himna Andore, umjesto Albanije.

A umjesto Albaniji, zvanični spiker na stadionu tada se izvinio - Jermeniji, pa je francuski premijer Emanuel Makron morao da se dvostruko izvinjava albanskom kolegi Ediju Rami.

"Arena Kombetare", čiji je kapacitet 22 hiljade mjesta, izgrađena je za tri godine, a koštala je 50 miliona eura.

Finansijska konstrukcija je zatvorena na interesantan način.

Fudbalski savez Albanije uložio je 10 miliona, iz donacija Uefe, dok je 40 miliona uložila kompanija koja je dobila pravo da koristi sadržaje na objektu, a koji se nalaze na 24-spratnoj kuli, u okviru koje su hoteli, konferencijske sale, moderno opremljene kancelarije...

Podsjetimo, uprkos tome što su FSCG i Vlada Crne Gore obezbijedili finansijska sredstva, gradnja stadiona "Sveti Petar Cetinjski" na Cetinju, od pet hiljada mjesta, traje već dvije godine, a već sada se zna da objekat neće biti završen na vrijeme, odnosno do novembra 2020.

Glasine gradnja istočne tribine na stadionu pod Goricom odavno su utihnule, još otkada je nekadašnji gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša, još 2010. godine, predstavio tadašnjem predsjedniku Uefe Mišelu Platiniju idejni projekat tribine i okolnog trga, kapaciteta četiri hiljade mjesta, a vrijedan - 35 miliona eura, skoro kao cijeli stadion u Tirani.

Albanci su prije četiri godine renovirali i stadion "Loro Borići" u Skadru i potpuno ga prilagodili svim potrebama Uefe za odigravanje internacionalnih utakmica.

Galerija

Bonus video: