Polemike o najboljem fudbaleru svijeta ne prestaju: Koracima bola do zvijezda

Oprostio se od fudbala kao 28-godišnjak, ali je ostavio neizbrisiv trag. Marko van Basten je, međutim, trpio nevjerovatne bolove tokom cijele karijere
6523 pregleda 6 komentar(a)
Parabolom za pamćenje donio Holandiji titulu prvaka Evrope: Marko van Basten, Foto: Hitc.com
Parabolom za pamćenje donio Holandiji titulu prvaka Evrope: Marko van Basten, Foto: Hitc.com
Ažurirano: 11.05.2020. 09:51h

Polemike o najboljem fudbaleru svih vremena nikada ne prestaju da budu aktuelne.

Neizbježna su čak na sajtu Svjetske kuće fudbala. Baš tu oglasila se i ikona Milana i selekcije „azura”, Franko Barezi, koji je za dvije decenije osvojio sve. Klupski i reprezentativno!

Barezi je uvršten u 100 najboljih fudbalera svih vremena u izboru brazilske ikone, Pelea.

- Odgovor je jako težak, pogotovo meni, jer sam igrao uz bok ili protiv nevjerovatnih igrača. Zbog toga ću izabrati po dva iz svakog pokoljenja, koji su po meni ostavili najupečatljiviji pečat. Počeću od Pelea i Euzebija, kojih se kao mladić sjećam iz televizijskih prenosa. Slijede Johan Krojf i Franc Bekenbauer, pa Maradona i Platini. Nasljednici su im Ronaldo i Marko van Basten, a sada Mesi i Kristijano Ronaldo - kazao je Barezi.

No, za razliku od ostalih zvijezda, koje su imali dugačke karijere, čak i Brazilac Ronaldo, uprkos teškim povredama koljena, na Barezijevoj listi našao se i Van Basten, iako je Holanđanin karijeru završio sa 28 godina. Pogled na njegovu kratku karijeru, ipak pokazuje da njegov kapiten Barezi nije pravio popust u izboru.

Zlatna kopačka, tri Zlatne lopte, Kup pobjednika kupova sa Ajaksom, dvije titule prvaka Evrope sa Milanom, tri Skudeta, ali i Evropsko prvenstvo sa Holandijom 1988. godine.

Upravo je start Evropskog prvenstva pokazao sve probleme, ali i veličinu nevjerovatnog borca. Rinus Mihels nije želio da uvrsti u selekciju Van Bastena, zbog bojazni da će hronično povrijeđeni napadač samo zauzeti mjesto.

Prva zvijezda „lala”, Rud Gulit stao je u odbranu klupskog druga.

Ostalo je istorija.

„Lale” su bez Van Bastena izgubile startnu utakmicu protiv SSSR-a 1:0, da bi on potom het -trikom srušio Engleze 3:1.

Super Marko je bio strijelac drugog gola u finalu, baš protiv SSSR-a u kojem je Holandija pobijedila sa 2:0, da bi Bekenbauer tu parabolu ka golu Rinata Dasajeva nazvao najljepšim golom svih vremena.

Ipak, sumnnjičavost Mihelsa otkrila je brojne detalje u karijeri nevjerovatnog Van Bastena. U Utrehtu su njegovom ocu predočili da ako nastavi sa fudbalom može postati invalid, a imao je 14 godina i dijagnozu osteoartritis.

Koliko fudbala, toliko bola.

Sve je prekratilo povlačenje ikone Milana 18. avgusta 1995. godine, pred 80 hiljada uplakanih gledalaca na „San Siru”. Plakao je i trener Fabio Kapelo.

- Uprkos gromoglasnim aplauzima, osjećao sam se samim. Obuzela me je praznina, a morao sam da završim krug i to je sve što sam znao o budućnosti. Osjećao sam da mi tu nije mjesto u odijelu, jer trebalo je da sam u dresu i da dajem golove... - prisjećao se oproštaja Van Basten.

Šta je preživljavao Van Basten da bi se bavio fudbalom otkrio je Nik van Dajk, poznati ortoped koji je kasnije liječio Mesija i Ibrahimovića.

- Na kraju sezone Van Bastenu bih radio artroskopiju, odnosno uklanjao sam mu djeliće kosti stopala, otkinutih trenjem zbog nedostatka hrskavice. Sjećam se poziva da uključim televizor i gledam Van Bastena, a mene samo što infarkt nije udario. Pa on je igrao u periodu propisanom da ne ustaje iz kreveta. Medicina, međutim, ne poznaje takav borbeni duh - rekao je Van Dajk.

Bonus video: