Ramadani na sudu, pod istragom i transfer Stefana Savića u Atletiko

Tamošnja policija sada "češlja" i ugovore svih njihovih fudbalera u Španiji, a pored Savića se pominju i Nikola Kalinić i Luka Jović
7010 pregleda 0 komentar(a)
Stefan Savić, Foto: Beta/AP, Beta/AP
Stefan Savić, Foto: Beta/AP, Beta/AP
Ažurirano: 25.02.2020. 19:02h

Fudbalski agent Falji Ramadani je optužen za pranje novca, a španske vlasti sada istražuju i niz transfera u kojima je posredovao, među njima i prelazak crnogorskog reprezentativca Stefana Savića iz Fiorentine u Atletiko Madrid.

Ramadanijeva agencija "Lian sports" je predmet detaljne istrage, sve zbog sumnje da su Falji i njegov partner Nikola Damjanac nezakonito stekli novac putem fiktivnih transfera preko klubova iz Srbije, Belgije i Kipra, te dio tog novca uložili u nekretnine u Španiji...

Tamošnja policija sada "češlja" i ugovore svih njihovih fudbalera u Španiji, a pored Savića se pominju i Nikola Kalinić (iz Milana je došao u Atletiko, potom je pozajmljen Romi), te Luka Jović, napadač Reala, koji je ljetos došao iz Ajntrahta.

Istragu vode kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala i Civilna garda Španije.

Civilna garda je 2017. godine saznala da su Ramadani i Damjanac stekli luksuzne kuće na Majorci, te da su to uradili "preko kompleksne strukture firmi kako bi sakrili stvarne vlasnike".

"Nakon detaljnog pregleda i praćenja porijekla novca na međunarodnom nivou otkrilo se da su ti zastupnici formirali kriminalnu organizaciju koja je bila sposobna da kontroliše razne fudbalske klubove u zemljama poput Srbije, Kipra ili Belgije, provodeći ondje fiktivne transfere za koje se saznalo iz dokumenata pomoću "Football leaksa", navedeno je u saopštenju Civilne garde.

"Na taj su se način obogatili i nanijeli veliku finansijsku štetu klubovima i državnim proračunima u zemljama gdje su utajili porez", dodaje se.

Među klubovima preko kojih su ostvarivali vlastitu korist je kiparski Apolon Limasol.

"Od dobijenog novca su Ramadani i Damjanac 10 miliona eura uložili kupujući nekretnine u Španiji, gdje su uživali u "životu na visokoj nozi". Transakcije su obavljali preko svoje kancelarije za porezno savjetovanje na Malti i preko predstavništva u drugim državama, gdje su njihovi zaposleni učestvovali u prikrivanju traga novca, a onda i u izbjegavanju plaćanja poreza u Španiji", ističe Civilna garda.

Stefan Savić je iz Fiorentine u Atletiko stigao u ljeto 2015. godine.

Bonus video: