Rambove suze i Arsenalova izdaja

Aron Ramzi se prije dva dana oprostio od kluba iz sjevernog Londona koji je odbio da mu produži ugovor. Velšanin će od naredne sezone igrati za Juventus
3772 pregleda 0 komentar(a)
Ramzi nije mogao da sakrije suze na oproštaju od navijača na “Emirejtsu”, Foto: Reuters
Ramzi nije mogao da sakrije suze na oproštaju od navijača na “Emirejtsu”, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.05.2019. 07:57h

”Želimo te ovdje”, pjevali su navijači Arsenala više od pola sata nakon utakmice protiv Brajtona kojom su praktično ostali bez šansi da se kroz Premijer ligu plasiraju u Ligu šampiona. Razočaranje je bilo ogromno, navijači Arsenala su na tako nešto i navikli, a pjesma je bila namijenjena ljubimcu publike - Aronu Ramziju, simbolu patnje kluba iz sjevernog Londona.

Još od januara je poznato da Velšanin karijeru nastavlja u Juventusu, nakon što se sa “tobdžijama” nije dogovorio oko produženja ugovora koji mu ističe na kraju sezone.

- Da bih nešto potpisao, moram da dobijem papir i olovku. Čekam ponudu i želim da ostanem - rekao je Ramzi u novembru prošle godine.

Bio je prinuđen da napusti klub, a zašto je tako ne znaju ni navijači...

- Da u ovakvom Arsenalu nema mjesta za igrača kakav je Ramzi? Gadi mi se sve ovo što radi klub. Ova odluka nikada nikom neće biti jasna. Aron je želio da ostane, navijači su htjeli isto - prenosi “Dejli mejl” izjavu jednog od navijača Arsenala.

Arsenalova publika ne krije da je za sve ove godine imala samo nekoliko istinskih idola. Obožavan je Tijeri Anri, baš kao i Patrik Vijeira i Denis Bergamp, a kasnije su navijači priznali da su slabi na Tea Volkota (sada je u Evertonu) i Ramzija, kojem je i dala nadimak - Rambo. Novi ljubimac je omaleni Urugvajac Lukas Toreira zbog karakterističnog stava na terenu sa svega 168 centimetara visine i načina na koji brani grb Arsenala.

Ramzi je posljednji meč u dresu Arsenala odigrao nedavno u revanšu četvrtfinala Lige Evrope protiv Napolija u gostima, a ostatak sezone propušta zbog povrede. Upravo su povrede i glavni razlog što velški vezista sa 28 godina nije imao bolju karijeru.

- Došao sam kao dječak, odlazim kao porodičan čovjek. U međuvremenu sam se oženio, dobio djecu... Počastvovan sam što sam bio dio ovog kluba 11 godina u kojima se dešavalo sve. Bilo je svega, a sve sam proživljavao s fantastičnim navijačima, čiju sam podršku uvijek osjećao - istakao je Ramzi.

Ramzi je u Arsenal stigao 2008. iz Kardifa za nešto manje od pet miliona funti. Sve je bilo idealno do februara 2010. kada ga je korpulentni i beskompromisni defazivac Stouka Rajan Šoukros tako povrijedio da je doživio dvostruki prelom noge. Arsenal je tada pokazao ko je Ramzi u očima Arsena Vengera - produžio mu je ugovor, prije nego ga je poslao na pozajmicu u Notingem forest, gdje je imao bolju priliku da se kroz utakmice oporavlja od povrede. Onda je bio i na pozajmici u Kardifu, odakle je vraćen 25. februara 2011. da bude jedan od vođa na terenu. To je i bio sve do prije dvadesetak dana...

369 utakmica odigrao je Aron Ramzi u dresu Arsenala. Postigao je 64 gola, upisao 62 asistencije i osvojio pet trofeja (tri FA kupa i dva Komjuniti šilda)

Ramzi je sa londonskim klubom osvojio pet trofeja - tri FA kupa i dva Komjuniti šilda. Pehar iz 2014. kada je u finalu FA kupa savladan Hal bio je posebno bitan, jer je upravo Ramzi pogodio za 3:2 u produžecima. Takođe, bio je strijelac pobjedonosnog pogotka u finalu FA kupa protiv Čelsija 2017.

- Gol Halu ću pamtiti dok sam živ. Njime smo prekinuli niz od devet godina bez trofeja - poručio je Ramzi.

Sada ide u potpuno drugačije okruženje - klub gdje trofeji nisu luksuz, već svakodnevica. Juve je znao šta želi i lako je privolio Ramzija da prvi put u karijeri napusti Ostrvo.

- Uzbuđen sam zbog novog poglavlja u karijeri, ali ja i dalje mislim na Arsenal. Sada mi je u mislima samo to da više neću biti dio ove porodice. “Emirejts” je moja kuća, trebaće mi nekoliko dana da sve ovo prevaziđem i da se fokusiram na ono što slijedi - Juventus - poručio je Ramzi.

Bonus video: