Riverov Napoleon koji je osvojio Južnu Ameriku

Uoči sjutrašnjeg finala Kopa Libertadores: priča o Marselu Galjardu, 43-godišnjem treneru Rivera, jednom od najtalentovanijih stručnjaka na svijetu
3506 pregleda 0 komentar(a)
Marselo Galjardo nakon prošlogodišnjeg finala Kopa Libertadores, Foto: Twitter
Marselo Galjardo nakon prošlogodišnjeg finala Kopa Libertadores, Foto: Twitter
Ažurirano: 22.11.2019. 10:20h

Krajem juna 2011. Buenos Ajres je gorio - navijači River Plate, nezadovoljni činjenicom da je njihov tim poslije 110 godina ispao u drugu ligu, krenuli su u konačni obračun.

“Monumental” je bio u plamenu, a sukobi su se sa stadiona prenijeli na ulice argentinske prijestonice. Paljeni su automobili, razbijani izlozi, vatra i dim bili su na sve strane. Policija je u obračunu koristila vodene topove i suzavac. Epilog sukoba je nekoliko desetina uhapšenih i stotine povrijeđenih navijača. Bili su to teški dani za argentinskog giganta...

Boravak u drugoligaškom društvu trajao je jednu sezonu. River se ekspresno vratio u elitu 2012, a dvije godine kasnije osvojio je šampionsku titulu. Ipak, i pored trofeja uslijedio je razlaz sa trenerom Ramonom Dijasom. Na njegovo mjesto došao je Marselo Galjardo, koji je od “milionera” napravio moćnu južnoameričku ekipu, a sebe uvrstio među najbolje argentinske stručnjake.

Za pet godina od Galjardovog dolaska, River je osvojio 10 trofeja, a u subotu (21h) protiv Flamenga drugi put uzastopno će igrati u finalu Kopa Libertadoresa i pokušati da odbrani trofej osvojen prošle godine nakon čuvenog dvomeča sa Bokom juniors, koji je okončan u Madridu.

Ukoliko argentinski klub pobijedi, popularni Lutak biće tek treći stručnjak koji je u trenerskoj karijeri više od dva puta osvojio ovo takmičenje. Legendarni Osvaldo Zubeldija je tri puta sa Estudijantesom uzimao Kopa Libertadores, dok je Karlos Bjanki jednom sa Velesom i tri puta sa Bokom juniors bio najbolji na južnoameričkom kontinentu.

Trenersku karijeru Galjardo je počeo 2011. na sjevernoj obali rijeke Plata - u Urugvaju. Po završetku igračke karijere u Nasionalu iz Montevidea, sjeo je na klupu urugvajskog tima i već u prvoj sezoni osvojio titulu. Ipak, nakon samo godinu, uslijedio je rastanak. Argentinac je napustio Urugvaj i vratio se u domovinu, kako bi više vremena provodio sa porodicom.

Od trenerskog posla odmarao se 12 mjeseci, a onda je 2014. stigao poziv sa “Monumentala”.

Angažovanjem Galjarda, River je napravio istorijski potez.

Jedan od prvih Galjardovih poteza po dolasku u klub bio je angažovanje neuronaučnice Sandre Rosi, koja je radila sa mladim igračima na njihovoj mentalnoj čvrstini. U razgovoru sa fudbalerima, Rosijeva im je pomagala da se oslobode pritiska i suoče sa izazovima koji su pred njima.

Galjardove metode dale su rezultat - u prvoj sezoni na klupi “milionera”, mladi stručnjak je počeo da ispisuje istoriju. Ekipa je 2014. osvojila Kopa Sudamerikanu, prvi kontinentalni trofej poslije 17 godina. U finalu je savladan kolumbijski Atletiko Nasional.

Novi pehar stigao je naredne godine - River je trijumfovao u Kopa Libertadoresu, prvi put poslije 1996, kada je Galjardo u timu sa Krespom, Franćeskolijem i Ortegom podigao trofej namijenjen najboljoj ekipi u Južnoj Americi.

Ipak, nije sve bilo idealno. Nakon kontinentalnog trijumfa, uslijedio je pad, uslovljen prodajom najboljih igrača. Južnoameričke ekipe nemaju dovoljno novca da zadrže talentovane fudbalere, koji čekaju prvu priliku da karijeru nastave u Evropi.

Takav je slučaj bio i sa Riverom, ali Galjardo nije očajavao. Uz dobar omladinski pogon, podršku uprave i navijača sve je bilo lakše i ekipa se vratila na pobjednički klosijek.

Novi uspješni period počeo je u martu prošle godine trijumfom u argentinskom Superkupu nad Bokom, a nastavljen je pobjedom nad istim rivalom u istorijskom finalu Kopa Libertadoresa, koji je uvertiru imao na argentinskim ulicama, a finiš u Madridu.

Uoči prvog meča sa Bokom u finalu kontinentalnog takmičenja, Galjardo je suspendovan. Nije smio da bude na stadionu. Ostao je u kancelariji u Nunjesu, a uoči meča na “Bombonjeri” donio je - ispostaviće se kasnije - sjajnu odluku.

River je mjesecima unazad igrao u formaciji 4-4-2. Očekivalo se da “milioneri” i u prvom finalnom meču istrče u istoj formaciji, ali Galjardo se predomislio. Nekoliko sati prije početka utakmice pozvao je asistenta i rekao mu da počne meč sa trojicom igrača u defanzivi. Lutak je često na treninzima uvježbavao igru sa trojicom fudbalera u zadnjoj liniji, pa su se igrači lako adaptirali na promjenu. Meč na “Bombonjeri” završen je 2:2. Uslijedio je revanš u glavnom gradu Španije i trijumf Rivera poslije produžetaka - 3:1. Bila je to još jedna borba iz koje je Napoleon - kako Galjarda zovu navijači Rivera - izašao kao pobjednik.

- Nema preko ovoga - rekao je poslije meča najtrofejniji stručnjak u istoriji Rivera.

Marselo Galjardo osvojio je Južnu Ameriku. Sljedeća destinacija mogla bi da bude negdje u Evropi. Barselona bi ga dočekala raširenih ruku…

Gdje god je igrao osvajao je trofej

Poput trenerske i igračka karijera Marsela Galjarda bila je prilično uspješna. Gdje god da je igrao, Lutak je osvajao titule.

Karijeru je počeo u Riveru, gdje je igrao u tri navrata. Sa “milionerima” je - osim trijumfa u Kopa Libertadoresu - osvojio šest ligaških titula i Superkopa Sudamerikanu.

U Evropi je igrao za Monako i Pari Sen Žermen. Sa ekipom iz Kneževine 2000. je osvojio titulu, a iste godine proglašen je za najboljeg igrača u francuskoj ligi. Sa Parižanima je trijumfovao u Kupu.

Poslije odiseje u Evropi, odlazi u MLS ligu, u DC junajted, gdje osvaja još jedan Kup. Posljednji klub bio je urugvajski Nasional. U Montevideu je osvojio ligu, a zatim okončao karijeru.

Bonus video: