Sa kim na Engleze?

Fudbaleri koji su se prije dvije sedmice našli u prvoj postavi selektora Faruka Hadžibegića na meču sa Kosovom, ukupno su proteklog vikenda odigrali samo 335 minuta za svoje klubove u inostranstvu
6381 pregleda 15 komentar(a)
Simić, Tomašević i Mugoša na meču protiv Engleske pod Goricom 25. marta, Foto: Darko Vojinović
Simić, Tomašević i Mugoša na meču protiv Engleske pod Goricom 25. marta, Foto: Darko Vojinović
Ažurirano: 30.10.2019. 09:06h

Crnogorski reprezentativci koji su počeli meč protiv Kosova u Prištini 14. oktobra (poraz 2:0) u kvalifikacijama za EP, a koji nastupaju u inostranstvu, ukupno su minulog vikenda odigrali samo 335 minuta za svoje klubove.

Deset igrača iz inostranstva našlo se 14. oktobra u prvoj postavi selektora Faruka Hadžibegića na stadionu „Fadilj Vokri”, plus Darko Bulatović, lijevi bek Sutjeske, koji je u nedjelju odigrao cijeli meč Telekom 1. CFL protiv Rudara.

Dakle, 10 igrača koji su bili starteri na Kosovu prosječno su proteklog vikenda igrali 33,5 minuta za svoje klubove, od kojih čak šestorica nisu imali nikakvu minutažu. Igrači koji su nastupali nisu ubilježili neki konkretan učinak, u vidu gola ili asistencije.

Golman Danijel Petković, koji je zbog povrede zamijenjen u Prištini već u 15. minutu, oporavio se, ali samo da bi bio na klupi francuskog Anžea na gostovanju Monpeljeu.

Desni bek Adam Marušić nije igrao ni minut za Lacio na gostovanju Fiorentini, štoper Dušan Lagator sa klupe je odgledao poraz ruskog Sočija od Rostova, a minutažu odbrambenih fudbalera popravio je samo Marko Simić - bio je na terenu 90 minuta u finalu Kupa Uzbekistana i osvojio trofej sa Pahtakorom.

Defanzivni dio veznog reda upisao je svega 45 minuta - Nikola Vukčević nije bio ni na klupi Levantea protiv Espanjola (ne spominje se povreda, valjda je riječ o poštedi), dok je Aleksandar Šćekić igrao za Partizan u drugom poluvremenu protiv Spartaka.

Ni Nebojša Kosović (povreda) nije proteklog vikenda nastupao za Kairat, Aleksandar Boljević je igrao 20 minuta za Standard protiv Klub Briža, dok su Vladimir Jovović (Jablonec) i Stefan Mugoša (Inčon), uz već pomenutog Simića, bili jedini igrači sa punom minutažom.

Crnogorski fudbaleri koji su počeli meč sa Kosovom
Crnogorski fudbaleri koji su počeli meč sa Kosovom(Foto: Savo Prelević)

Bilten ne poporavljaju ni igrači koji su na prethodnom meču crnogorske selekcije ušli u igru sa klupe - samo jedan, od trojice, igrao je 60 minuta za svoj klub. U pitanju je Fatos Bećiraj. Marko Janković nije bio ni na klupi SPAL-a, dok se redovno kolo bugarskog prvenstva nije ni igralo proteklog vikenda, pa golman Milan Mijatović nije imao ni priliku da uknjiži minute na golu Levskog.

Ove, blago rečeno poražavajuće brojke, otkrivaju u kakvom se stanju trenutno nalazi crnogorski reprezentativni fudbal. Sve boljke i problemi koje su minulih godina pratile mlađe reprezentativne kategorije, domaću ligu i naše klubove kada se pojave u evropskim takmičenjima, u ovom kvalifikacionom ciklusu prenijeli su se i na seniorsku selekciju.

„Hrabri sokoli” su osvojili tri boda u dosadašnjih sedam mečeva kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Upisali su tri remija - protiv Kosova kod kuće, te Bugarske u Sofiji i u Podgorici. Dva puta su izgubili od Češke, po jednom od Engleske i Kosova.

Slijedi, međutim, na papiru najteži meč - protiv Engleske na „Vembliju” 14. novembra.

Sa kojim će fudbalerima naša reprezentacija pokušati da izbjegne težak poraz, protiv jedne od najjačih evropskih selekcija, na jednom od najčuvenijih evropskih stadiona, i to protiv ekipe koja će slaviti nestvaran jubilej (1.000. utakmica u istoriji), a uz to igrati i meč u kojem pobjeda donosi matematički plasman na EP?

Što je najgore od svega, fudbaleri koji su zbog povreda propustili oktobarske mečeve teško da će biti spremni za London - Stefanu Saviću, Žarku Tomaševiću i Marku Bakiću trebaće još prilično vremena da se oporave, Marko Vešović je i dalje van stroja, dok je Kosović novi na listi povrijeđenih. Stevana Jovetića odavno nema...

Minutažu u svojim klubovima minulog vikenda imali su fudbaleri koji nisu igrali protiv Kosova (Deni Hočko, Vukan Savićević, Sead Hakšabanović), no da li će to biti dovoljno da se moćnim i motivisanim Englezima suprotstavi iole respektabilan tim?

Malo je razloga za optimizam - na papiru beznačajan, a u suštini vrlo opasan meč igra naša selekcija narednog mjeseca u londonskom hramu fudbala.

Sterling-Kejn-Rašford: Trio koji ledi krv

Pet puta je crnogorska reprezentacija igrala protiv Engleske do sada, upisala je tri legendarna remija (0:0 na Vembliju, 1:1 i 2:2 u Podgorici), ali i doživjela dva ubjedljiva poraza (4:1 u Londonu, 5:1 pod Goricom).

Englezi su pod Goricom 25. marta savladali Crnu Goru sa 5:1
Englezi su pod Goricom 25. marta savladali Crnu Goru sa 5:1(Foto: Darko Vojinović)

Engleska i Crna Gora - najstarija i jedna od najmlađih reprezentacija na svijetu - ne mogu da se porede ni po čemu, podvig je što su „sokoli” čak tri puta u minulih devet godina odoljeli Gordom Albionu na pet mečeva, ali je utisak da razlika između dva tima nikada do sada nije bila tako velika - astronomska, kao što je slušaj pred šesti međusobni duel narednog mjeseca.

Svi problemi koji prate crnogorsku reprezentaciju u posljednje vrijeme postaju još izraženiji kada se pogleda forma u kojoj se nalazi reprezentacija Engleske i njeni fudbaleri.

Albion je u posljednjem meču pobijedio Bugarsku u Sofiji sa 6:0 - moglo je da bude i 10:0, samo da su izabranici Gareta Sautgejta bili malo precizniji u završnici.

Forma u kojoj se nalaze engleski napadači je zastrašujuća. Rahim Sterling dao je šest golova na posljednja četiri meča za Mančester siti i reprezentaciju.

Hari Kejn se oporavio od povrede i vratio u golgetersku formu - na posljednjih pet mečeva postigao je pet pogodaka za Totenhem i reprezentaciju.

Markus Rašford povrđuje ogroman potencijal i igra sjajno - na posljednja tri meča dao je tri gola, protiv Bugarske, Liverpula i Noriča (za Mančester junajted i reprezentaciju). To su fudbaleri, između ostalih, koji će za dvije sedmice napasti desetkovanu Crnu Goru.

Bonus video: