Ševa je ponovo zaludio Evropu

Oktobarski termin kvalifikacija za EP donio je prvih šest učesnika završnice - Belgiju, Italiju, Rusiju, Ukrajinu, Poljsku i Španiju. Rasplet u novembru, a posljednje vize u martu, kada će se igrati četiri plej-ofa Lige nacija
6320 pregleda 1 komentar(a)
Fenomenalan i na trenerskoj klupi: Ševčenko je predvodio neustrašive Ukrajince, Foto: Reuters
Fenomenalan i na trenerskoj klupi: Ševčenko je predvodio neustrašive Ukrajince, Foto: Reuters

Pretposljedni, oktobarski termin kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. ozvaničio je prvih šest učesnika najveće smotre Starog kontinenta.

Po dvije prvoplasirane ekipe iz 10 grupa direktno će se plasirati na Euro, koje će narednog ljeta biti odigrano u 12 evropskih gradova, sa polufinalima i finalem na kultnom „Vembliju”. Spisak od 24 učesnika završnice dopuniće četiri selekcije koje će izboriti plasman preko četiri plej-ofa Lige nacija.

OD BELGIJE DO ŠPANIJE

Prva je cilj ispunila Belgija, u grupi I - jedinoj od 10 grupa koja je rezultatski zaključena prije posljednjeg, novembarskog kruga kvalifikacija.

„Crveni đavoli” dva meča prije kraja imaju stoprocentan učinak - osam pobjeda na osam mečeva, dopunjen trijumfima nad San Marinom i u Kazahstanu. Pobjednički niz ekipa Roberta Martinesa pokušaće da nastavi i u dva posljednja kola, kada gostuje Rusiji i dočekuje Kipar, no pravi posao tek počinje...

- Lijepo je sve ovo, ali mi želimo trofej na velikom takmičenju - kazao je belgijski napadač Romelu Lukaku.

Iz belgijske, grupe I, plasman na završnicu osigurala je i Rusija „petardom” u Nikoziji - 5:0 protiv Kipra. Ekipa Stanislava Čerčesova nastavila je sa uspješnim rezultatima nakon sjajnih igara na Mundijalu prošlog ljeta, kada je penal-rulet u trileru protiv Hrvata odvojio „zbornaju” od polufinala.

- Mi smo fudbalska nacija i sve je ovo uobičajeno - istakao je napadač Artjom Dzjuba.

Na veliku scenu vraća se i Italija, nakon debakla u kvalifikacijama za SP 2018. „Azuri” imaju sve same pobjede, a ako trijumfuju i u novembru u Bosni i Hercegovini, selektor Roberto Manćini će prevazići 81 godinu star rekord nekadašnjeg selektora Vitorija Poca od devet uzastopnih pobjeda.

- Lijepo je vidjeti koliko su momci motivisani da otvore novu eru italijanskog fudbala - kazao je Manćini.

Plasman Italijana na EP bio je, međutim, očekivan, Belgijanaca takođe, donekle i Rusije, ali šta reći za Ukrajince. Malo je ko mogao da predvidi da će neustrašivi tim Andrija Ševčenka osigurati put na Euro dva kola prije kraja, ispred evropskog prvaka Portugala.

Proslavljeni napadač Milana najveće je selektorsko (trenersko) otkrovenje ovih kvalifikacija.

- Volim da radim sa ovim momcima, oni daju sve od sebe za grb koji nose na dresu - istakao je Ševa.

Kvalifikacione brige, očekivano, zasada su prebrinule još Poljska i Španija. Poljacima je sve lakše sa ubojitim Robertom Levandovskim, dok je „furija” do plasmana došla neubjedljivom igrom i remijem u drugom minutu nadoknade na gostovanju Švedskoj, koja će se plasman iz grupe F boriti sa Rumunijom, koja je takođe bila bolji rival, ali je primila gol u drugom minutu sudijske nadoknade od selekcije Norveške.

ČEKA SE JOŠ PROMOCIJA

Taj bod teoretski drži Norvešku u borbi za plasman. Švedska ima 15, Rumunija bod manje, ali dočekuje najvećeg konkurenta u narednom kolu. Problem Rumuniji je gostovanje Španiji u posljednjem kolu. Upravo je Rumunija, uz Kosovo, najprijatnije iznenađenje ovih kvalifkacija, ali je mlada ekipa selektora Kozmina Kontre platila ceh neiskustvu u brojnim utakmicama.

14 selekcija izgubilo je sve šanse da se plasiraa na EP. Među njima je i Crna Gora, koja će, sve su prilike, završiti prvi kvalifikacioni ciklus bez ijedne pobjede. Na Euro 2020. sigurno neće ići ni Kipar, Albanija, Kazahstan, Malta, Farska Ostrva, Lihtenštajn, Letonija, Litvanija, Andora, Estonija, Moldavija, Gibraltar i San Marino

Uoči novembarskog termina čeka se još promocija - Englezima će trijumfom protiv protiv Crne Gore osigurati EP, a Česima je dovoljan i remi kod kuće sa Kosovom ako u posljednjem kolu slave u Bugarskoj. Portugal ima dva laka rivala - kod kuće Litvaniju i u gostima Luksemburg, da obezbijedi plasman, pošto ima bod više, ali i bolji međusobni skor od Srbije. U grupi C Holandija i Njemačka su na dva prva mjesta, sa tri boda više od Sjeverne Irske, kojoj je za plasman potrebno čudo, jer dočekuje Holandiju, pa gostuje Njemačkoj.

Iako je tek treća u grupi C, Švajcarska ima najveće šanse za plasman, jer dočekuje Gruziju i gostuje Gibraltaru, dok će Republika Irska i Danska u međusobnom duelu odlučiti drugog putnika. Hrvatskoj je za prolaz iz grupe E potreban bod kod kuće u posljednjoj utakmici sa Slovačkom, koja je u igri za plasman, a u toj grupi šanse nisu izgubili Mađarska i Vels. Austriji je na korak od EP, jer joj je dovoljan bod u naredne dvije utakmice protiv Makedonaca kod kuće i Letonije u gostima. I Finskoj je, u grupi J, dovoljan samo jedan remi, a u grupi H Tursku i Francusku može da zaustavi samo čudo. Francuskoj je dovoljno da dobije kući Moldaviju, a Turcima da budu u gostima bolji od Andore.

Bonus video: