Zeleno, volim te zeleno: Spoj fudbala, ekologije i zaštite životne sredine

Kako je četvrtoligaš Forest Grin iz Nejlsvorta, najmanjeg mjesta koje ima ekipu u profesionalnom rangu engleskog fudbala, postao prvi veganski klub na svijetu. Sve je krenulo iz kuhinje...
3715 pregleda 0 komentar(a)
Projektovani dizajn novog stadiona Forest Grina, Foto: Twitter
Projektovani dizajn novog stadiona Forest Grina, Foto: Twitter

Engleski četvrtoligaš Forest Grin prije nekoliko dana dobio je dozvolu za gradnju stadiona od drveta.

“Eko stadion” kapaciteta 5.000 mjesta dizajnirala je Zaha Hadid, a dio je kompleksa koji će u svim segmentima biti ekološki. Planirana je gradnja velikog “zelenog parkinga” i još dva dva terena sa najsavremenijom podlogom.

Ipak, dozvola nije glatko dobijena. Gradske vlasti odbile su ljetos ovaj predlog, koji je nakon dorade ponovo dat na usvajanje. Konačno, tijesnom većinom (6:4) klub je dobio zeleno svjetlo za realizaciju projekta.

- Trebalo nam je pet godina, a tri godine prije toga smo tražili idealnu lokaciju za stadion. U najboljem slučaju mogao bi biti gotov za tri godine - rekao je gazda kluba Dejl Vins.

Forest Grin dolazi iz Nejlsvorta (oko šest hiljada stanovnika), najmanjeg mjesta koje ima ekipu u profesionalnom rangu engleskog fudbala. Tim je prije dvije godine preko plej-ofa iz Nacionalne lige ušao u Ligu 2, prošle sezone bio je nadomak plasmana u Ligu 1, ali je u polufinalu plej-ofa eliminisan od Tranmera.

Dugoročni cilj je plasman u Čempionšip, iako je 2010. klub bio na pragu gašenja. Tada se pojavio lokalni biznismen i milioner Dejl Vins, koji je spasio klub. Sa njim je počela nova priča u engleskom fudbalu, koja će od Forest Grina napraviti “najzeleniji tim” na svijetu.

- Bila im je neophodna pomoć i pomislio sam da bi bilo lijepo da nešto uradim. Ali, nakon nekoliko mjeseci vidio sam da im je potrebno nešto više od novca. Htio sam da odustanem, ali bi klub onda propao - prisjetio se u jednom intervjuu Vins, vlasnik kompanije “Ekotrisiti”, koja se bavi proizvodnjom obnovljive energije.

Dolaskom Vinsa počeo je proces transformacije kluba. Prvi korak napravljen je u kuhinji. Novi vlasnik, koji je i vegan bio je zaprepašćen kada je vidio da se igračima prije mečeva servira meso.

- Šokirao sam se. Pitao sam tadašnjeg trenera da li možemo iz menija da izbacimo meso i on je tu ideju podržao. Kuvar takođe - priča Vins.

Dejl Vins
Gazda kluba, Dejl Vins(Foto: Twitter)

Meso i riba nijesu više na meniju, navijači tu hranu ne mogu naručiti na utakmicama, a ako žele da se zadrže u klubu, igrači moraju da se povinuju strogom režimu ishrane što je u početku bilo veoma teško. Ipak, Vins je istrajao u svojim zahtjevima i Forest Grin postao je prvi veganski klub na svijetu.

Kada je završio sa regulisanjem ishrane, prvi čovjek kluba krenuo je u realizaciju projekta, koji je doveo do toga da Ujedinjene nacije Forest Grin prizanju kao prvi “zeleni klub” na svijetu.

Na krovu stadiona postavljeni su solarni paneli, koji prikupljaju energiju, travnata podloga - a kosi je robot, koji se napaja solarnom energijom - jeste organska, dok se sva kišnica koja pada na stadion i oko njega se reciklira, kako bi se smanjila potrošnja vode. Sve je posvećeno ekologiji i zaštiti životne sredine.

Forest Grin
Ilustracija(Foto: Twitter)

Inspirisani prirodom i zelenilom u klubu su odlučili i da promijene dizajn dresova. Crno-bijela oprema zamijenjena je novom - naravno zelenom - a 50 odsto materijala dresa čini bambus.

- Bio sam iznenađen kada sam shvatio da su moderni dresovi napravljeni od plastike. To je tako pogrešno - kazao je prvi čovjek kluba, osnovanog prije 130 godina.

Vins je, dakle, uspio da ideje oko kojih je godinama razvijao privatni biznis prenese i na klub, koji je zahvaljujući tome postao specifičan u svim segementima.

A kakvi su rezultati ove sezone? Na polovini prvenstva u Ligi 2 klub se nalazi na mjestu koje garantuje plej-of za ulazak u viši rang. Pozicija sa koje se direktno ulazi u Ligu 1 nije daleko, a sudeći prema najavana iz Nejlsvorta, pitanje je dana kada će se to dogoditi.

Bonus video: