Crna Gora traži senzaciju u Francuskoj

Košarkaši Boška Radovića večeras (18.45) gostuju prvom favoritu grupe G, Francuskoj
3466 pregleda 0 komentar(a)
Vratio se u zemlju u kojoj je bio šampion 2018. godine: Džastin Kobs, Foto: Savo Prelević
Vratio se u zemlju u kojoj je bio šampion 2018. godine: Džastin Kobs, Foto: Savo Prelević

Bosna i Hercegovina je slavila u Letoniji, Mađarska iznenadila Sloveniju i Ukrajinu, Poljska osvojila Španiju, Gruzija trijumfovala u Beogradu... Prvi „prozor” kvalifikacija za Eurobasket je prepun iznenađenja, mogu li toj listi da se priključe i košarkaši Crne Gore? Odgovor ćemo dobiti večeras, kada tim Boška Radovića gostuje Francuskoj.

Meč u La Roš sir Jonu, gradu na sjeverozapadu zemlje Gala, počinje u 18.45 časova. U timu Vensana Kolea nema najvećih zvijezda, a najveće iskustvo ima Amat M’Baje, kojem će ovo biti 20. utakmica u dresu „trikolora”. „Crveni” nisu bez šanse, iako su do grada koji je udaljen 60 kilometara od Nanta putovali jako dugo.

- Imali smo težak put juče, ali kada izađem na teren i kada vidim protivnika, jednostavno dobijem energiju i volju da se nadmećem. To obožavam i zbog toga ne osjećam umor. Radujem se utakmici, nadam se da ćemo biti na visokom nivou i pokušaćemo da pobijedimo - istakao je Džastin Kobs.

Plejmejker Budućnost Volija je na debiju u dresu Crne Gore postigao 19 poena i bio jedan od najzaslužnijih za trijumf nad Velikom Britanijom.

- Zadovoljan sam pobjedom, prva četvrtina bila je nevjerovatna, energija u dvorani sjajna. Mislim da sam i ja igrao dobro. Bilo je stvari u kojima sam mogao da budem bolji, ali definitivno sam uzbuđen zbog prve utakmice u reprezentativnoj karijeri.

Francuzi su u 1. kolu poraženi od Njemačke, ali čovjek koji je u toj zemlji bio šampion sa Le Manom 2018. godine smatra da domaćinu pritisak neće predstavljati problem.

- Mislim da nije prednost što će oni biti pod većim pritiskom. Nisam baš upoznat sa takmičenjima na reprezentativnom nivou, ali sam siguran da smo dobro spremni, dobro vođeni sa klupe, imamo dosta potencijala.

Kobs nije imao problem sa prilagođavanjem novom timu.

- Osjećam se kao dio grupe od starta. Znam dosta momaka iz Budućnosti, oni su sjajni. Prihvatili su me od starta dobro, svi pričaju drugačiji jezik, to je mali izazov, ali sam ionako mirna i povučena osoba, pa mi to ne smeta. Bilo je fenomenalno igrati u onakvoj atmosferi u „Morači”, sjajno iskustvo, radujem se da vidim kako će to biti u gostima - poručio je 28-godišnjak iz Los Anđelesa.

U timu koji je odabrao Kole je nekoliko zanimljivih igrača. Aksel Butej iz Bilbaoa je peti strijelac ACB lige (prosjek 17,7 poena), Aksel Žulijan i Aleksandr Šasan su osvojili Liders kup u dresu Dižona, Geršon Jabusele je igrao u Boston Seltiksima, Jakuba Uatara je jedna od uzdanica Monaka, centar Turk Telekoma Mustafa Faj je visok 217 centimetara...

- Moramo da dobro trčimo po čitavom terenu, moramo da zaštitimo skok, kao protiv Britanije. Francuska je izuzetno kvalitetna ekipa, koja ima u svojim redovima jednog od najboljih strijelaca ACB lige. Francuzi su favoriti, ali nismo došli da se predamo bez borbe. Pokušaćemo da se spremimo što je moguće bolje i da pružimo dobru partiju - istakao je Radovićev pomoćnik, Vladimir Todorović.

Čovjek koji istu ulogu obavlja u stručnom štabu Budućnosti smatra da „crvene” ne bi trebalo da zavara ubjedljiv poraz večerašnjeg rivala na gostovanju Njemačkoj (83:69).

- Gledali smo njihov meč protiv Njemačke i dalje ga analiziramo. Jesu izgubili ubjedljivo, a razlog je nizak procenat šuta iz igre. Sigurno je da konačna razlika nije pravi odnos kvaliteta između te dvije selekcije. Francuska je atletski izuzetna ekipa, koja je talentovanija od Britanaca. Igra organizovano, duge napade, strpljivo, a i dalje je glavni favorit u našoj grupi, uprkos porazu od Njemačke - naglasio je Todorović.

Bonus video: