Ima nade za ABA ligu

Međusobni dueli timova koji će možda igrati u plej-ofu ABA lige, u nedjelju i ponedjeljak, bili su napokon - pobjeda sporta. Meč Partizana i Budućnosti u Beogradu pokazao je da je jedan košarkaški spektakl, pred više od 16 hiljada gledalaca, moguće ograditi od političkih i šovinističkih bljuvotina
19243 pregleda 79 komentar(a)
Košarka i sport su pobijedili u nedjelju u „Štark areni”, Foto: Partizan
Košarka i sport su pobijedili u nedjelju u „Štark areni”, Foto: Partizan

Vikend na terenima ABA lige, dva velika derbija, dva duela srpskih i crnogorskih klubova, međusobni susreti timova koji bi mogli da se nađu u plej-ofu.

Slavio je Mornar, slavio je Partizan, poražena je Budućnost Voli, izgubila je i Crvena zvezda, ali iz šire perspektive - pobijedila je košarka, pobijedio je sport. Barem u ovoj, februarskoj „utakmici” i rundi koja je odavno označena crvenom bojom u kalendaru.

S posebnom pažnjom iščekivalo se gostovanje Budućnosti u Beogradu - ovo su, naime, dani velikih političkih (i nacionalističkih) tenzija, a tribine sportskih arena odavno su postale idealna mjesta sa kojih „treba” prenijeti neke poruke. Teško je, takođe, ne prisjetiti se šta se sve dešavalo na prethodnim gostovanjima Budućnosti u Beogradu, protiv Zvezde pred punim tribinama na tri sramna finalna meča u dvorani „Aleksandar Nikolić”. Kada su čak u odlučujućoj utakmici i okoreli robijaši stajali u reketu podgoričkog tima prilikom zagrijavanja.

Znalo se da se protiv Partizana ne mogu ponoviti takve scene, iako je ulog bio veliki - prvo mjesto i domaćinstvo u eventulanom finalu plej-ofa. Podgoričani su znali da će ovog puta u Beogradu imati posla s - pravom košarkaškom publikom. A bilo je - 16.530 navijača Partizana, čime je postavljen novi rekord po gledanosti regionalne košarkaške lige. Podatak koji treba da imponuje i Budućnosti, a ne samo domaćinu.

Meč u „Štark areni” bio je, na kraju - čista pobjeda sporta. Gospodski su domaći dočekali gosta, gospodski se gost zahvalio na takvom dočeku, a izjava trenera Budućnosti Petra Mijovića („što se košarke tiče, uživali smo večeras u Beogradu”) našla se u naslovnicama i beogradskih medija, uz mnogobrojne on-lajn aplauze (komentare).

Meču su prethodila i dva pomirljiva saopštenja KK Partizan, u kojima su čelnici beogradskih „crno-bijelih” apelovali na smirivanje tenzija.

„Ipak je ovo samo sport”, glasila je poruka koja je dominirala.

Navijači Partizana uglavnom su poslušali svoju upravu, pa se ko zna koji put pokazalo da nije problem ni u sportskim ciljevima, ni u mjestu u Evroligi, ni u političarima koji su na vlasti, niti u povišenim društvenim tenzijama, već u - ljudima koji vode klubove.

Kada su u pitanju ekipe koje se bore za tron na Jadranu, nije teško prepoznati „uljeza” u ovom društvu - onog koji je osvojio tri od četiri posljednje titule, a koji stalno prijeti istupanjima iz lige i bruji o ugroženosti svih srpskih klubova. A ne bira sredstva da se obračuna ni sa srpskim rivalom, samo kada mu se nađe na putu.

Naredni meč „visokog rizika”, kako sada stvari stoje, ako ne bude velikih obrta u finišu regularnog dijela sezone, Budućnost bi trebalo u polufinalu plej-ofa da igra u „Morači” - sa Crvenom zvezdom. Dakle, loptica je u dvorištu Budućnosti.

Ako Nebojša Čović uopšte dovede svoj tim, eto idealne prilike za najveći crnogorski klub da napravi spektakl i dočeka rivala na pravi sportski način - onako kako ga je uglavnom i dočekivala, osim u trećem meču prošlogodišnjeg finala plej-ofa, kada je i Podgoričane ponijela želja za revanšizmom, kao odgovor na scene iz Beograda. Šta god da je bilo u Beogradu, za kadrove u kojima se pljuju gostujući košarkaši, u kojima i pripadnici MUP-a udaraju gostujućeg navijača, ne postoji opravdanje.

Za taj revanšizam ovoga puta ne smije da bude mjesta, ma šta „spin doktor” iz Železnika bude smislio u međuvremenu. Ovo je, uostalom, samo sport, a minuli vikend je pokazao da ga je i moguće ograditi od političkih i šovinističkih bljuvotina.

Duel Mornara i Crvene zvezde u Baru namjerno nije istican u prvi plan, jer u Baru do sada nije bilo problema u organizaciji mečeva. Zato se nije ni sumnjalo da bi nešto loše moglo da se dogodi ovoga puta. Ipak, treba konstatovati - utakmica visokog rizika protekla je na pravi način, Barani su u pravom košarkaškom spektaklu ostvarili veliku pobjedu.

Brzo će april, a košarkaška ABA liga, najbolji sportski proizvod na prostorima bivše Jugoslavije, opet će biti na velikom ispitu. Februar je, međutim, pokazao da ima nade...

Bonus video: