Jubileji Svetislava Pešića: Tri decenije Bormija, 15 godina Indijanapolisa

“Mislim da je Crna Gora u prednosti, prevashodno jer je Boša tu. Imate vrlo talentovane igrače, dobru atmosferu. Ja vjerujem da će Crna Gora biti veoma jaka takmičarska ekipa koja može da napravi puno na Evropskom prvenstvu“, kazao je Pešić
3 komentar(a)
Svetislav Pešić, Foto: REUTERS
Svetislav Pešić, Foto: REUTERS
Ažurirano: 14.08.2017. 17:24h

Podgorica je ovih dana domaćin Eurobasketa za dječake do 16 godina. U sklopu završnog turnira FIBA Evropa je organizovala trenerski seminar, na kome je jedan od predavača i proslavljeni košarkaški stručnjak Svetislav Pešić.

„To je jedinstvena škola koja ne postoji u svijetu. Mi smo svi koji tu radimo ponosni na to da se ona već deset godina održava. Ja sam svake godine pristao, nekad dvije nedjelje, nekad deset dana, da moje znanje, iskustvo, ponudim mladim trenerima iz Evrope“, kazao je Pešić u razgovoru za Televiziju Vijesti.

Pešić je od prošle godine bez kluba kada je napustio njemački Bajern. Sada je u ulozi predavača, profesora...

“Imao sam operaciju koljena, kuka, pa sam se više bavio mojom rehabilitacijom, malo više sam mislio na sebe, a manje na parket. Ponekad je poslije toliko intenziteta, a ja sam 35 godina u trenerskom poslu, možda dobro, malo se odmoriti - meni to godi da gledam, kako neke druge kolege treneri rade. Uvijek se nešto novo vidi, kako se riješavaju probelmi u odbrani, napadu, kako se pripremaju aspekti”, kazao je Pešić.

Proslavljeni stručnjak ovog ljeta je proslavio dva značajna jubileja. Tri decenije od osvajanja titule u Bormiju, sa najtalentovanijom generacijom u istoriji eks-Ju košarke (Kukoč, Divac, Rađa, Đorđević…), te 15 godina od zlata sa selekcijom SRJ na Svjetskom prvenstvu u Indijanapolisu.

“Prošle nedjelje sam bio u Bormiju, gdje je jedna beogradska TV kuća snimala film o našem uspjehu. Bilo je dosta emotivno ponovo se pojaviti u sali u kojoj smo prije trideset godina osvojili zlato. Bez pretjerivanja, za ona vremena igrali smo tako dobro u tom čuvenom finalu…”, kazao je Pešić.

“Indijanapolis je bio druga priča, neponovljiva... Tu smo opet naišli na Sjedinjene države, pobjedili. Ja uopšte nisam znao koliko je to značilo narodu, valjda zbog svega toga što se dešavalo ranijih godina. Slavlje, doček je bio zaista veličanstven”, kazao je Pešić.

Za 17 dana kreće Eurobasket, Pešić se dva puta peo na krov Evrope sa Njemačkom 1993. i SR Jugoslavijom 2001. godine. Na završnom turniru treći put biće Crne Gora.

Sa Tanjevićem na klupi, a na parketu Vučevićem, Dubljevićem, Rajsom...

“Mislim da je Crna Gora u prednosti, prevashodno jer je Boša tu. Imate vrlo talentovane igrače, dobru atmosferu. Ja vjerujem da će Crna Gora biti veoma jaka takmičarska ekipa koja može da napravi puno na Evropskom prvenstvu“, kazao je Pešić.

Za Pešića nema dileme da će se na jednom od pobjedničkog postolja naći selekcija Srbije.

„Kako sada stvari stoje, Srbija je sigurno kandidat da osvoji medalju“, ističe Pešić.

Bonus video: