Niko nikad kao Luka Dončić

Slovenački košarkaš se poigrava u NBA ligi i sa lakoćom obara rekorde ikona “kraljice igara” - Majkla Džordana, Oskara Robertsona, Lebrona Džejmsa...
8122 pregleda 3 komentar(a)
Osvojio Ameriku: Luka Dončić, Foto: Beta/AP
Osvojio Ameriku: Luka Dončić, Foto: Beta/AP

Ikona košarke, nakon čijih nastupa pod obručima “kraljica igara” nije ostala ista - Majkl Džordan, zaustavio se na 18.

Slovenac Luka Dončić u Meksiku je u pobjedi Dalasa nad Detroitom 122:111 došao do 20. uzastopne utakmice sa više od 20 poena, pet skokova i isto toliko asistencija. I ne samo to, 20-godišnji superstar nastavlja da pomjera granice, obara rekorde i oduševljava Ameriku.

A na 2.250 metara nadmorske visine, mladi Dončić mučio se svega četiri minuta, jer se trebalo prilagoditi na uslove primjerene alpinistima.

Onda je krenula serija, postigao je tripl-dabl, 41 poen, 12 skokova i 11 asistencija, osim ove sezone i sada je za dva ispred Kralja - Lebrona Džejmsa, kao i Rasela Vestrbruka ove sezone..

To je znala i da nagradi publika u Meksiko Sitiju, pa je 20.064 gledaoca u dupke punoj areni “Siudad de Meksiko” ovacijama pozdravljalo Dončića - MVP, MVP, MVP...

Uz sjajna dodavanja, koševe, organizaciju igre, Dončić se na poen zaustavio od ličnog košgeterskog učinka, ali je oborio još jedan u istoriji NBA - prvi je igrač mlađi od 21 godine sa dva tripl-dabla u kojima je postigao preko 40 poena, a iza njega je samo Lebron sa jednim takvim učinkom prije napunjene 21. godine.

- Luka Dončić - rastavio nas je na sitne komade - kratko i efektno je prokomentarisao igru mladog Slovenca trener Detroita, Dvejn Kejsi.

Dončić je tokom novembra postao tek treći igrač sa tripl-dabl prosjekom, a u istroriji je Oskar Robertson to uspio pet puta, dok je Vestrbruk u dva mjeseca u karijeri imao prosjek tripl-dabla. Dončić ove sezone ima prosjek od 30,4 poena, 9,9 skokova i 9,3 asistencije.

Čuveni plejmjerker Stiv Neš, ali i komentator Šenon Šarp su saglasni da je Dončić najbolji 20-godišnjak u istoriji NBA lige.

- Mislio sam nakon 35 godina u NBA ligi da sam sve vidio i da više ništa ne može da me iznenadi, a onda se pojavio Luka Dončić! On je nevjerovatan takmičar i savršen poenter. Kako je samo razbio zonu koju je odlučio da igra Detroit. Dončić je prototip idealnog košarkaša - kazao je njegov trener Rik Karlajl.

Dončić je zvanično najbolji igrač Zapadne konferencije u oktobru i novembru, a u pobjedi nad Nju Orleansom je postao prvi u istoriji sa učinkom od 33 poena, 18 skokova i pet asistencija u utakmicama bez produžetaka. A on je na tom meču postigao pet trojki, i to pošto je parketu bio tek 28 i po minuta!

Tako je najbolji debitant prošle sezone, ali i najbolji igrač Evrolige godinu ranije, čak i prevazišao i najoptimističnije prognoze.

Bonus video: