Partizan pada u „Topolici”

Košarkaši Mornara danas od 17 sati dočekuju Partizan, u derbiju trećeg kola ABA lige. Uoči ovog duela, Barani imaju pobjedu više od “crno-bijelih”
3304 pregleda 0 komentar(a)
Uroš Luković na prošlogodišnjem duelu sa Partizanom u “Topolici”, Foto: Mornar/Media Pro
Uroš Luković na prošlogodišnjem duelu sa Partizanom u “Topolici”, Foto: Mornar/Media Pro

Nakon što su izborili plasman u grupnu fazu FIBA Lige šampiona (koju su otvorili porazom u gostima od Rige), i pošto su prvi put u klupskoj istoriji upisali pobjede u prva dva kola ABA lige (u gostima protiv Cibone i kod kuće sa Igokeom), za košarkaše Mornara je današnji duel sa Partizanom (17 časova) prvi veliki i pravi test za ono što bi mogli da urade u ovoj sezoni.

U gradu pod Rumijom gostovanje “crno-bijelih” uvijek pobuđuje veliku pažnju (Partizan u Baru ima veliki broj navijača), pa se očekuje da će dvorana biti dobro popunjena (lani je bilo skoro 2.800 gledalaca), a domaći navijači se nadaju da njihova ekipa može da nastavi niz pobjeda u regionalnom takmičenu protiv jednog od konkurenata za sam vrh tabele.

- Mi ćemo uraditi sve sa naše strane da spektakla zaista i bude. Prije svega, tu mislim na jednu pravu sportsku atmosferu kakva je bilo i ranijih godina. Očekujem da utakmica, kao i naše prethodne u ABA ligi, bude nezvjesna, na jedan šut - ističe trener Mornara Mihailo Pavićević.

Interesantno, Partizan je i prošle sezone gostovao u Baru u trećem kolu. Pred taj meč su Beograđani imali dvije pobjede, a Mornar dva poraza. Na kraju se radovao domaćin - 97:94.

3:3 je odnos u pobjedama Mornara i Partizana u ABA ligi, a ukupno je 4:4 ako se računaju i dva meča u ABA Superkupu. Mornar u Baru, uz meč u Superkupu, vodi 3:2 u pobjedama

- Najlakše je pripremiti takve mečeve, u kojima su nepotrebni motivacioni govori. Što se tiče, strategije, sigurno je da je Partizan u prednosti, iz prostog razloga što su njegovi igrači više vremena proveli zajedno. Rezultati pokazuju da su dobro uigrani i da su spremno dočekali sezonu, što se, nažalost, ne može za nas reći - dodaje Pavićević.

Pred ovaj duel Mornar ima stoprocentan učinak, za razliku od Partizana, koji je doživio poraz od Primorske. Zato bi trijumf nad Partizanom donio Baranima dvije pobjede prednosti, što je značajna prednost u nastavku za što bolju poziciju u vrhu tabele. - Poslije dvije vezane pobjede u ABA ligi bili smo u dobrom ritmu, ali smo poraženi u Rigi. Očigledno je putovanje ostavilo traga. Mislim da imamo dovoljno vremena da se pripremimo za meč s Partizanom i da se u najboljem svjetlu prikažemo barskoj publici.

Naboj će biti veći nego na drugim utakmicama, s obzirom da dolazi jedna od najboljih ekipa u ligi, ali goste ćemo dočekati maksimalno spremni - kaže reprezentativni krilni centar Mornara, Milko Bjelica. Nakon višenedjeljne pauze, u četvrtak je prvi put sa ekipom trenirao bek Mornara Nemanja Vranješ, ali je neizvjesno da li će on biti i u rosteru. Na treningu je bio i Uroš Luković koji zbog bolesti nije putovao u Rigu na meč FIBA lige šampiona sa istoimenim timom. - Na odsustva zbog reprezentativnih obaveza nadovezale su se povrede i bolesti. Rekao bih kaskamo za ostalim ekipama. Ipak, nadam se da ćemo se „skupiti“ za ovu utakmicu i pokušati da odigramo najbolje što možemo. Znamo odakle nam prijeti opasnost. Partizan je ekipa sastavljena od izuzetno kvalitetnih igrača i odlično vođena od strane trenera Trinkijerija. Rekao bih da je ovo pravi momenat da publika napuni dvoranu i uživa u košarkaškoj predstavi - zaključio je Pavićević. Ulaznica za meč sa Partizanom, kao i ranijih sezona, a tako je i kad gostuju Crvena zvezda i Budućnost, košta 10 eura. Ulaznice se mogu kupiti na biletarnici dvorane “Topolica” danas od 10 sati do početka utakmice.

Trinkijeri: Kada uđu u svoj ritam, jako im je teško parirati

Trener Partizana Andrea Trinkijeri ističe da je pred njegovom ekipom “još jedna veoma teška utakmica”.

- Mornar u svom sastavu ima veoma nezgodne igrače i kada uđu u svoj ritam, jako im je teško parirati. Koncentracija, disciplina u napadu i odbrani, požrtvovanost... To je ono što nam treba na visokom nivou u ovoj utakmici. Samo tako možemo do cilja - rekao je italijanski stručnjak.

Stefan Birčević se sjeća utakmice koju je njegov tim odigrao u Baru prije tri sezone.

- Mornar je tada tek ušao u ABA ligu, ali su i onda imali dobar tim i sjajnu publiku. Pobijedili smo tada košem koji je Novica Veličković dao pred kraj utakmice, ali je utakmica bila veoma teška i lako smo mogli da je izgubimo. Siguran sam da će i u subotu biti veoma teško, tim prije što je Mornar i ove godina sklopio dobru i iskusnu ekipu i što igra veoma efikasno. Ipak, i mi se uzdamo u svoje kvalitete. Vjerujem da možemo da odigramo dobru utakmicu i da dođemo do pobjede koja bi nam puno značila - rekao je Birčević.

Bonus video: