Suspenzija Rusa otvara „crvenima” vrata Splita?

Ako 9. decembra WADA suspenduje ruske sportiste zbog sistematskog dopinga, košarkaši Crne Gore bi mogli da nastupe u Splitu, na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre
13303 pregleda 11 komentar(a)
Možda će se ispostaviti da je pobjeda nad Japanom bila zlata vrijedna: Nikola Vučević u duelu sa Seijom Andom, Foto: Reuters
Možda će se ispostaviti da je pobjeda nad Japanom bila zlata vrijedna: Nikola Vučević u duelu sa Seijom Andom, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.11.2019. 09:22h

Sistematski doping u Rusiji mogao bi da ima ogromne konsekvence za sve sportiste iz najveće zemlje svijeta.

Komitet za provjeru usklađenosti Svjetske antidoping agencije (WADA) tražio je da Izvršni odbor proglasi Rusku antidoping agenciju neusklađenom. Iza tih pravnih formulacija krije se ogroman problem za ruski sport - ako se to prihvati, uslijediće četvorogodišnja kazna koja će imati velike posljedice. Niko od aktuelnih sportskih zvaničnika ne bi mogao da bude prisutan ni na jednom velikom takmičenju, Rusija bi morala da odustane od svih šampionata za koje je već dobila pravo domaćinstva... Najvažnije od svega je što bi samo sportisti koji dokažu da su potpuno „čisti”, tj. ne spominju se u tzv. Meklarenovim izvještajima, imali pravo nastupa na velikim takmičenjima, ali ne pod zastavom Rusije.

S obzirom na to da bi ruske reprezentacije u kolektivnim sportovima jako teško mogle da ispune uslove koji se traže, moglo bi da dođe do potpunog haosa. Olimpijske igre u Tokiju bi mogli da propuste odbojkaši i odbojkašice Rusije, rukometašice ne bi branile zlato iz Rio de Žaneira, a košarkaši bi mogli da budu izbačeni iz kvalifikacija.

Zanimljivo, od takve odluke bi mogla da profitira Crna Gora - ako „zbornaja” bude suspendovana, prva na listi da je zamijeni je selekcija najmanje zemlje koja je ikada nastupila na Svjetskim prvenstvima! Naime, „crveni” su 26. na FIBA listi, tj. najbolje su plasirani od svih reprezentacija koje nisu obezbijedile ni direktan plasman u Tokio, ni vizu za kvalifikacioni turnir.

Dakle, ako bi Rusi bili izbačeni, na njihovo mjesto bi uskočili Nikola Vučević, Bojan Dubljević i drugovi i igrali bi kvalifikacioni turnir u Splitu od 23. do 28. juna sljedeće godine. Bili bi u grupi A sa Njemačkom i Meksikom, a dvije najbolje bi se u polufinalu sudarile sa timovima iz grupe B, u kojoj su Hrvatska, Brazil i Tunis. Samo pobjednik tog turnira će izboriti vizu za Tokio.

Odluka da li će ruski sportisti biti kažnjeni biće donijeta 9. decembra u Parizu. S obzirom na to da WADA ima brojne dokaze da su ruski zvaničnici krili podatke o dopingu, čini se da nema dileme da će suspenzija stupiti na snagu.

Naravno, RUSADA će imati pravo žalbe prvostepenoj komisiji, zatim i Sudu za sportsku arbitražu. Teško je, ipak, vjerovati da će izbjeći kaznu, jer nije poštovala pravila koja su dogovorena nakon što je „uhvaćena” u prikrivanju dokaza tokom ZOI u Sočiju 2014. godine... Ako Crna Gora zaista dobije šansu umjesto Rusije, ispostaviće se koliko je bila bitna ona pobjeda nad Japanom na oproštaju od Mundobasketa u Kini, jer je baš ona pomogla da „crveni” na FIBA listi preteknu Letoniju.

Bonus video: