Poraz od Poljaka ne boli, sa Česima na sve ili ništa

Crnogorski odbojkaši očekivano poraženi od prvaka svijeta 3:0, upisali su treći poraz na Evropskom prvenstvu, ali su odmah okrenuti odlučujućem duelu za prolaz u osminu finala
7658 pregleda 15 komentar(a)
Blažo Milić, Foto: Ronald Hoogendoorn
Blažo Milić, Foto: Ronald Hoogendoorn
Ažurirano: 18.09.2019. 11:31h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Meč sa Poljskom je jedan od onih koji su najteži i najlakši u isto vrijeme. Barem za crnogorske odbojkaše. Najteži - jer bi bilo čudo da su „crveni“ pobijedili, a najlakši jer u meču sa prvakom svijeta naša selekcija nije imala šta da izgubi.

Uz to, duel sa Poljacima je prethodio najvažnijem duelu na šampionatu, protiv Češke (u četvrtak u 17 sati), koji odlučuje o putniku u osminu finala.

Scenario je „ispoštovan“, Poljska je u Amsterdamu igrala kao kod kuće, pred više od 1.000 svojih navijača (u dvorani je bila i grupa od 30-ak navijača Crne Gore), i opravdala je ulogu favorita za 72 minuta igre, dok je Crna Gora upisala treći poraz na Evropskom prvenstvu, drugi maksimalni.

Ali ovaj posljednji ne brine, jer je „ukalkulisan“, a „crveni“ će sve karte baciti na sto protiv Čeha...

Osim primača Vukašinovića i Božidara Ćuka, šansu da zaigraju tokom meča dobili su srednji bloker Blažo Milić i korektor Aleksandar Minić, dok je, zbog problema sa koljenom Lakčevića na mjestu libera zaigrao kapiten Ćaćić. U odnosu snaga je suvišno govoriti, Crna Gora je vodila samo jednom (1:0 na početku drugog seta).

U drugom meču dana, Holandija je savladala Estoniju 3:1 (22:25, 25:19, 25:19, 25:20) i, praktično, osigurala drugo mjesto u grupi. Estonija je, sa druge strane, ovim porazom četvrtim u isto toliko mečeva, otpala iz trke za prolaz u osminu finala.

U sjajnoj atmosferi, gdje je, međutim, bilo više domaćih navijača, Holandija je oporavila od početnog šoka i gubitka prvog seta, pa je preokretom došla do treće pobjede na šampionatu.

Korektor Abdel-Aziz je sa 27 poena predvodio Holanđane, Ter Horst je dodao 19, dok se u poraženom timu istakao Taht sa 15.

Lakčević: Biću spreman za Čehe

Umjesto na prijemu servisa, Vojin Ćaćić je danas zaigrao na mjestu libera, jer je Nikola Lakčević iznenada imao probleme sa povredom.

"Na dan utakmice sam osjetio bol u predjelu iza lijevog koljena, neka cista se upalila, imao sam mali bol, pa mi je rečeno da je bolje da odmaram zbog odlučujućeg meča protiv Češke. Imaću još jedan dan odmora, ali biću sigurno spreman za utakmicu sa Česima", rekao nam je Lakčević nakon meča.

Hejnen: Razlika u kvalitetu je suviše velika, a ja to ne volim

Iako je njegov tim pobijedio i upisao četvrtu pobjedu, selektor Poljaka Vital Hejnen nije bio u potpunosti zadovoljan nakon meča.

"Odlično smo počeli meč, u prvom setu smo izgledali veoma dobro. Ali razlika u kvalitetu je suviše velika, a ja to ne volim. Ne mogu da zamislim da su ovakvi mečevi dobri za odbojku. U redu, moji momci su odradili apsolutno dobar posao, ali ne mogu da se radujemo zbog ovakve pobjede", u svom stilu je rekao Vital Hejnen.

Hejnen je i prije Evropskog prvenstva kritikovao novi sistem takmičenja i povećanje broja učesnika sa 16 na 24 reprezentacije, ističući da za odbojku nije dobro kada se mečevi završavaju 3:0 i kada je velika razlika između timova.

Crna Gora - Poljska 0:3 (10:25, 17:25, 19:25)

Amsterdam - Dvorana: „Zuid“. Gledalaca: 1.103. Sudije: Pušer (Italija), Geukes (Njemačka). Poeni iz napada: Crna Gora 30, Poljska 42. Poeni iz bloka: Crna Gora 2, Poljska 4. Poeni iz servisa: Crna Gora 3, Poljska 6. Greške: Crna Gora 23, Poljska 11.

Crna Gora: Minić 6, Babić, G. Ćuk 3, Strugar 3, Ćaćić (libero 1), Radonić, Lakčević (libero 2), Bojić, B. Ćuk 6, Milić 3, Vukašinović 10, Ječmenica 2, Ćulafić 2, Peruničić

Poljska: Novakovski, Muzaj, Konarski 13, Komenda 1, Šalpuk 6, Leon 7, Vojtašek (libero 1), Držizga, Kubijak, Šlivka 11, Kočanovski 3, Zatorski (libero 2), Bjenjek 4, Klos 7.

Bonus video: