Hejnen: EP sa 24 tima nije dobro za odbojku

Selektor Poljske, koja je rival Crne Gore na EP, kritikovao je novi sistem šampionata Evrope
861 pregleda 0 komentar(a)
Vital Hejnen, Foto: BETA/AP
Vital Hejnen, Foto: BETA/AP

Selektor odbojkaša Poljske, Belgijanac Vital Hejnen kritikovao je novi format evropskih prvenstava po kojem učestvuju 24 reprezentacije, osam više u odnosu na prethodne.

Povećanjem broja učesnika EP, i neke druge, manje priznate odbojkaške zemlje, poput Crne Gore i Makedonije, dobile su šansu da prvi put izbore učešće na šampionatu Starog kontinenta, što je i bila namjera Evropske odbojkaške konfederacije...

"Takmičenje sa 24 reprezentacije je previše", rekao je Hejnen, a onda je naveo primjer Evropskog prvestva za odbojkašice koje je u toku u Turskoj, Poljskoj, Mađarskoj i Slovačkoj.

"Dovoljno je pogledati koliko je veliki procenat mečeva na ovom EP za žene završeno rezultatom 3:0, u poređenju a prethodnim šampionatima. To nije dobro za odbojku, jer mečevi koji idu u samo jednom pravcu škode bilo kojem sportu. Jednostavno, potrebno je da imamo što više neizvjesnih mečeva", dodao je Hejnen za poljski Polsat Sport.

Selektor Poljaka ističe da u Evropi nema 24 reprezentacije koje su na istom ili sličnom nivou.

"Strah me da će isti slučaj biti i na muškom Evropskom prvenstvu. Lično bih volio da je ostao stari sistem sa 16 reprezentacija na EP", zaključio je Hejnen.

Poljska će biti rival Crne Gore na predstojećem šampionatu Evrope, koje se od 12. do 29. septemba održava, takođe, u četiri zemlje - Francuskoj, Holandiji, Belgiji i Sloveniji.

“Crveni” će protiv aktuelnog prvaka svijeta igrati 17. septembra u Amsterdamu.

Osim Poljske i Crne Gore, u grupi D igraće još i domaća Holandija, Estonija, Češka i Ukrajina.

Četiri prvoplasirane reprezentacije izboriće plasman u osminu finala...

Bonus video: