Kao 1978: Beograd domaćin SP u boksu, stiže Holifild ili Roj Džons Junior, Borovčanin zove Stalonea

Beograd je posljednji put bio domaćin SP u boksu 1978. godine, kada je srebrnu medalju, između ostalih, osvojio Miodrag Perunović
2090 pregleda 2 komentar(a)
Beograd će biti domaćin SP u boksu
Beograd će biti domaćin SP u boksu

Svjetsko amatersko prvenstvo u boksu 2021. održaće se u Beogradu.

To je epilog nekoliko meseci lobiranja i konačnog predstavljanja Beograda u Budimpešti, od strane Nenada Borovčanina, predsjednika Bokserskog saveza Srbije, kao domaćina najveće smotre, sporta koji nazivaju plemenita veština.

Tako će Beograd po drugi put biti domaćin najboljim borcima olimpijskog boksa. Sada već davne 1978. godine tada glavni grad velike Jugoslavije bio je domaćin SP u boksu, a srebrnu medalju tada je osvojio jedan od najboljih crnogorskih boksera svih vremena, Miodrag Perunović.

"Istorijski događaj za naš boks. Biće to velika promocija boksa, cjelokupnog sporta naredne godine. Ali i ogromna promocija naše države. Zahvaljujući podršci predsjednika Aleksandra Vučića našoj kandidaturi i radu ljudi iz Bokserskog saveza, nije bilo velikih problema da nam Izvršni odbor AIBA jednoglasno dodijeli organizaciju ovako velikog takmičenja. Veliku zahvalnost moram dati i Umaru Kremlevu, generalnom sekretaru Bokserske federacije Rusije, koji nam je bio takoreći vetar u leđa", bio je zadovoljan po završetku sastanka Nenad Borovčanin.

"Podsjećam da je nekadašnja Jugoslavija na Svjetskom prvenstvu u Beogradu,1978. imala čak sedam medalja. I to će biti i motiv dodatni za naše predstavnike. Jugoslavija je te daleke 1978. bila velesila u olimpijskom boksu. Nadamo se da će uspeh biti bar delimično ispunjen, jer u današnje vrijeme, kada poslije raspada SSSR, gotovo svaka bivša Republika ove nekadašnje zemlje ima vrhunske boksere, put do medalje je bar duplo teži", dodao je Borovčanin.

Jugoslavija je tada osvojila čak sedam medalja, od čega šest srebrnih koje su pored Perunovića dobili Fazlija Šaćirović, Bratislav Ristić, Memet Bogujevci, Tadija Kačar i Slobodan Vujković.

Kačaru je tada pripala bronzana medalja.

Interesantan podatak je i da je jedino zlato za Jugoslaviju na svjetskim šampionatima u boksu osvojio Mate Parlov, 1974. godine u poluteškoj kategoriji.

AIBA je, inače, velika međunarodna organizacija, koja uz organizovanje internacionalnih takmičenja ima odlične marketinške kampanje.

Svjetska prvenstva uvek promovišu nekadašnji poznato bokseri ili glumci i pjevači ljubitelji plemenite vještine.

U Beograd se tako očekuje dolazak jedne poznate legende, najverovatnije Holifilda ili Roj Džons Juniora i jedne zvijezde svjetskog džet seta, po želji predsjednika BSS Borovčanina koju je uputio AIBA da to bude Silvester Stalone.

Bonus video: