Mondo leti u nebo

Svjetski mediji su o vunderkindu iz Švedske pisali kao o atletičaru koji će preuzeti ulogu nenadmašnog Useina Bolta - prve zvijezde kraljice sportova
2255 pregleda 0 komentar(a)
Mondov zalet za istoriju kraljice sportova u dvorani Glazgova, Foto: AP
Mondov zalet za istoriju kraljice sportova u dvorani Glazgova, Foto: AP

Kada je prije godinu i po, na prvenstvu Evrope u Berlinu, postao šampion sa svega 18 godina, Arman Diplantis je znao šta ga čeka. Svjetski mediji su o vunderkindu iz Švedske pisali kao o atletičaru koji će preuzeti ulogu nenadmašnog Useina Bolta - prve zvijezde kraljice sportova.

Iako tek izišao iz tinejdžerskog uzrasta, Diplantis je staloženo prihvatio opštu euforiju, a nije ga poremetila ni medisjka pompa.

- Ne krivim nikoga ko od mene očekuje da imam takvu karijeru. To je normalno i prija mi. Pokušaću da skačem najviše što mogu, a to je jedini način da promovišem atletiku, na način na koji je to radio Bolt - kazao je tada Diplantis, koji je kao dijete dobio nadimak - Mondo.

U februaru 2020. godine, Šveđanin, koji je rođen i odrastao u SAD, ispunio je rezultatska očekivanja - u samo sedam dana dva puta je oborio svjetski rekord u skoku s motkom. U poljskom Torunu je preskočio 6,17 metara, za centimar nadmašio rezultat Francuza Renea Lavilenija iz 2014, da bi juče u Glazgovu letio još više - 6,18.

Da je nebo granica za Diplantisa, moglo je da se nasluti još prije 13 godina, kada je počinjao da se bavi ovom zahtjevnom atletskom disciplinom, gledajući oca. Greg Diplantis je bio svjetski priznat takmičar, njegov najbolji rezultat je iznosio 5,80, u vrijeme kada je Sergej Bubka iz šale obarao rekord za rekordom.

Mali Mondo je uz oca već sa tri godine počeo da se druži sa motkom.

- Uvijek mi je govorio kako je to najlakši sport - ispričala je njegova majka Helena. On je vlasnik svih svjetskih rekorda za takmičare od sedam do 12 godina starosti, te u konkurenciji od 17 godina do seniora.

- Imao sam problem kada sam imao 14, 15 i 16 godina - bio sam niži od vršnjaka, to je bio moj problem - kazao je Diplantis.

Sa 17 godina je već nadmašio najbolji očev rezultat, preskočivši 5,90 metara, u aprilu 2017. Za razliku od većine konkurenata, ako ih uopšte već i ima, Mondo je zaista rano počeo da trenira skok s motkom, a ima i genetske predispozicije.

Njegova možda i najveća prednost u odnosu na ostale jeste brzina - 100 metara pretrči za 10,57 sekundi, a pravovremeni ulazak u skok je dio svakodnevnih i dugogodišnjih treninga.

Jasno je da se od legendarnog Bubke, koji je 35 puta pomjerao granice skoka s motkom (17 puta na otvorenom, 18 u zatvorenom), nije pojavio atleta kao Mondo Diplantis. Bubka se povukao sa rekordom od 6,14 metara, koji je postavio 31. jula 1994. godine, na otvorenom.

Tek nakon dvije decenij Lavileni je pomjerio granicu, da bi Diplantis to uradio dva puta u sedam dana, sa samo 20 godina.

- Bubka nam je svima otežao bavljenje ovim sportom. Toliko je promijenio skok s motkom da će uvijek postojati poređenja sa njim. Ali, za mene je to veliki izazov - kazao je Diplantis. Njegov najbolji rezultat na otvorenom je 6,05. Ipak, Svjetska federacija je izjednačila u toj disciplini rezultate na otvorenom i dvorani, par godina nakon rekorda Lavilenija, koji je “skromno” skakao na otvorenom i najbolji rezultat mu je 6,05 metara.

Lavileni nije uspio da se primakne svom idolu Bubki na otvorenom, a pravi izazovi na stadionima i u uslovima daleko od idealnih tek slijede za Diplantisa....

Bonus video: