Najvećih 45 minuta u sportu u režiji Džesija Ovensa

Amerika je u An Arboru upoznala 21-godišnjeg Ovensa, a godinu kasnije upoznao ga je i cijeli svijet
1335 pregleda 0 komentar(a)
Džesi Ovens
Džesi Ovens

Slavni američki atletičar Džesi Ovens, na današnji dan 1935. godine ušao je u istoriju svjetskog sporta oborivši tri svjetska rekorda i izjednačivši jedan u razmaku od svega 45 minuta.

Dana 25. maja 1935. na atletskom takmičenju "Big Ten Track and Field Championships" u An Arboru, u američkoj saveznoj državi Mičigan, Ovens je izveo podvig kojeg mnogi sportski stručnjaci opisuju kao "najvećih 45 minuta u sportu".

Zanimljivo, pet dana prije takmičenja, Ovens je pao niz stepenice svog doma na Univerzitetu Ohajo stejt i zbog problema s leđima bilo je upitno može li da nastupi.

Nakon što se zagrijao, u 15:15 sati je nastupio je u trci na 100 jardi (91,44 metra). Pobijedio je rezultatom 9,4 sekunde, čime je izjednačilo svjetski rekord.

U 15:25 nastupio je u skoku u dalj i skočio 8.13 metara postavivši svjetski rekord. Postao je tada prvi čovjek koji je probio barijeru od osam metara, a njegov rekord trajao je čak 25 godina. Srušio ga je Ralf Boston skočivši u avgustu 1960. godine 8,21.

Manje od 10 minuta nakon postavljanja svjetskog rekorda, Ovens je nastupio na 220 jardi (201,8 metara) pobijedivši rezultatom 20.3 sekundi što je bio još jedan svjetski rekord.

U 16:00 nastupio je i na 220 jardi s preponama i slavio s novim svjetskim rekordom - 22,6.

“Boljela su me leđa kad sam morao da zauzmem položaj za pripremu. Ali kad sam čuo riječ “pozor”, nikakvu bol više nisam osjećao”, rekao je kasnije.

Amerika je u An Arboru upoznala 21-godišnjeg Ovensa, a godinu kasnije upoznao ga je i cijeli svijet.

Na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine, Ovens je osvojio četiri zlatne medalje - na 100 m, u skoku u dalj, na 200 m, te kao član štafete 4x100m. Pred očima i na zaprepaštenje Adolfa Hitlera...

Taj podvig ostao je nenadmašen 48 godina, sve do Olimpijskih igara u Los Anđelesu, gdje ga je ponovio Karl Luis.

"Uvijek sam volio da trčim. Nisam bio u tome posebno dobar, ali volio sam da trčim, jer to je nešto što možete sami, vlastitom snagom, na vlastiti pogon. Možete birati smjer, možete sporo ili brzo, kako vi želite, možete protiv vjetra ako vam se tako sviđa, u potrazi za novim vidicima, a sve snagom vlastitih nogu i vlastitih pluća,” napisao je Ovens u svojoj autobiografiji “Jesse Owens Story”.

Bonus video: