Odbojkaši idu na Euro: Debitant spreman da pokaže zube

Odbojkaši Crne Gore danas putuju za Holandiju, gdje će od petka debitovati na Evropskom prvenstvu. Na startu protiv domaćina. Srednji bloker Ivan Ječmenica kaže da “crveni” ne idu sa bijelom zastavom
1384 pregleda 0 komentar(a)
Ivan Ječmenica, Foto: CEV.LU
Ivan Ječmenica, Foto: CEV.LU

Nikad duže pripreme za neko takmičenje ili neku akciju. Mjesec i po dana rada je za njima. Ali razlog nije svakidašnji, barem ne za crnogorske odbojkaše, koji u petak debituju na veliko takmičenju, na Evropskom prvenstvu koje će se prvi put igrati u četiri zemlje (Francuska, Belgija, Slovenija, Holandija) i sa 24 reprezentacije.

"Pripreme su bile duge i naporne, ali imali smo cilj, znamo za šta se spremamo, tako da nije bilo nikakvih problema i mogu reći da smo sve muški izdržali", kaže za “Vijesti” Ivan Ječmenica, srednji bloker naše selekcije.

Izabranici Veljka Bašića su odradili skoro sve planirano (nedostajali su otkazani prijateljski mečevi sa Iranom), uz određene problem sa povredama. Neki su rješavani i riješeni u hodu, neki igrači su morali da odustanu prije početka (Luka Šuljagić), a neki neposredno pred put (Slobodan Bojić).

Oni koji putuju za Holandiju, gdje će Crna Gora igrati mečeve u grupi (Roterdam i Amsterdam) najavljuju borbu “do posljednjeg daha”.

"Sigurno da ne idemo sa bijelom zastavom, bitno je da u svakoj utakmici damo maksimum i pokažemo zube. Iz takve igre i velike borbenosti nadamo se da može doći dobar rezultat", nastavlja Ječmenica.

Jedan od dva debitanta na EP–u (drugi je Makedonija) će igrati u grupi sa aktuelnim prvakom svijeta Poljskom, domaćom Holandijom, Estonijom, Češkom i Ukrajinom. Prve četiri idu u osminu finala, posljednje dvije pakuju kofere.

"Grupa je izuzetno jaka, to su sve kvalitetne ekipe sa igračima koji igraju u najvećim evropskim klubovima, ali to će nam biti svakako dodatni motiv".

Crna Gora će u petak odmah igrati protiv domaćina (20 časova), ali je jasno da će eventualno vizu tražiti u duelima sa Estonijom, a posebno Ukrajinom i Češkom.

"Holandija je domaćin i kvalitetna ekipa, očekuje nas puna dvorana i otvaranje prvenstva, tako da za nas nije moglo biti bolje. Svakako da su na papiru Ukrajina i Estonija u nekom našem rangu i da tu treba da tražimo šansu za prolaz", ističe Ječmenica.

Bez obzira na rezultat, Evropsko prvenstvo će našim odbojkašima ostati u sjećanju za sva vremena.

"Dugo godina smo zajedno, svašta smo prošli da bismo se plasirali na EP. To je bio naš san, san svakog igrača, i napokon smo tu. Idemo silno motivisani, nemamo treme, već samo veliko iščekivanje i zadovoljstvo.

Ječmenica je protekle tri sezone odigrao u francuskom Kambreu, gdje će provesti i naredne dvije godine.

"Ništa nisam mijenjao, produžio sam ugovor na još dvije godine. Zadovoljan sam i miran sa te strane", zaključio je Ječmenica, najbolji odbojkaš Crne Gore 2015. godine, koji je prije odlaska u inostranstvo, osim u rodnim Pljevljima, igrao u Studentskom centru, Budućnosti i Budvanskoj rivijeri. Na put za Roderdam danas će krenuti 14 igrača - tehničari Rajko Strugar i Nikola Radonić, primači servisa Vojin Ćaćić, Marko Bojić, Marko Vukašinović, Božidar Ćuk i Nemanja Peruničić, srednji blokeri Gojko Ćuk, Luka Babić, Ivan Ječmenica i Blažo Milić, korektori Miloš Ćulafić i Aleksandar Minić, te Nikola Lakčević.

Bonus video: