Olimpijska magla: Kako će odlaganja Igara uticati na crnogorske sportiste?

Kakva je veza između odlaganja Olimpijskih igara i crnogorskog sporta? Da li će se igrati kvalifikacioni turniri za rukometašice, s obzirom na to da je za decembar 2020. zakazano Evropsko prvenstvo? I CG vaterpolisti u sličnoj dilemi
904 pregleda 0 komentar(a)
Puno nepoznanica: Aleksandar Ivović na Igrama u Riju 2016, Foto: Reuters
Puno nepoznanica: Aleksandar Ivović na Igrama u Riju 2016, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.03.2020. 18:54h

Prvi put u istoriji odložene su Olimpijske igre. Šta to znači za crnogorski sport?

Epidemija koronavirusa “zamrzla” je naše sportiste bez olimpijske vize - tačno pet mjeseci prije nego što su Igre u Tokiju trebalo da počnu, barem po prvobitno utvrđenin datumima (23. jul - 9. avgust), nijedan takmičar iz Crne Gore još nije ispunio “normu”.

Blizu da to urade, međutim, bili su ženska rukometna i muška vaterpolo reprezentacija, čiji su kvalifikacioni turniri bili planirani za ovaj mjeseci. Oni su još ranije odloženi.

Olimpijskim vizama, ili specijalnim pozivnicima (vajld-karte) nada se još crnogorskih takmičara u individualnim sportovima, poput Kristine Rakočević, Slađane Perunović, Marije Vuković, Danijela Furtule (atletika), Danke Kovinić (tenis), Marija Hodžića, Marine Raković, Nenada Dulovića (karate), Tamare Radunović, Stefana Savkovića (boks), Milivoja Dukića (jedrenje), možda i neko od džudista...

Svi oni, i još neki, imaće, međutim, šansu da izbore put u Tokijo - na raznim prvenstvima, ili kvalifikacionim turnirima. Nepoznanica je samo kada će sve to biti održano, s obzirom na to da se ne zna ni novi datum početka Olimpijskih igara.

Za selekcije u kolektivnim sportovima koje još nisu izborile olimpijsku vizu nastaje, međutim, totalna konfuzija i Međunarodni olimpijski komitet (MOK) treba da raspetlja čvor.

Najbolje crnogorske rukometašice su, na primjer, od 20. do 22. marta trebalo da igraju na kvalifikacionom turniru u Podgorici, protiv Norveške, Rumunije i Tajlanda, a dvije prvoplasirane ekipe izvadile bi vizu za OI.

“Lavice” su pravo da igraju na kvalifikacionom turniru izborile na Svjetskom prvenstvu u Japanu krajem prošle godine, na kojem su zauzele peto mjesto.

Kako je “Tokio 2020” u međuvremenu postao “Tokio 2021”, ostaje da se vidi ne samo kada će se održati kvalifikacioni turniri, već da se održati - ili će važiti novi kriterijumi za plasman na Olimpijske igre!

U decembru 2020. godine održaće se, naime, Evropsko prvenstvo u Danskoj i Norveškoj, dakle prije Olimpijskih igara - postoji mogućnost da plasman sa tog takmičenja bude validan u raspodjeli preostalih kvalifikacionih viza, što “lavicama” sigurno ne bi išlo u prilog.

Ostaje nada da će se igrati kvalifikacioni turnir, u Podgorici, kao za “Tokio 2020”, ali je to pitanje na koje MOK, Svjetska i Evropska rukometna federacija treba da daju odgovor... Slično je i sa našim vaterpolistima, koji su 22. marta, dakle prije dva dana, trebalo da se nađu na kvalifikacionom turniru u Roterdamu. I on je odložen.

Ljeta 2021. godine zakazano je Svjetsko prvenstvu u vaterpolu, u japanskoj Fukuoki, ali ako Olimpijske igre budu pomjerene baš za taj period, onda će i SP morati da bude pomjereno. Pitanje je za kad?

Ako bude pomjeranja Svjetslog prvenstva, za momke Vladimira Gojkovića vrlo je važno da se ono održi nakon Olimpijskih igara. Pravo nastupa u kvalifikacijama za OI “ajkule” su stekle na nedavnom Evropskom prvenstvu u Budimpešti (osvojile 3. mjesto), a ako se SP održi prije Olimpijskih igara, možda MOK i Fina promijene kriterijume pa plasman za tog takmičenja bude validan za Tokio.

Bio bi to teži put za Ivovića i drugove, koji su u Roterdamu imali dobru šansu da budu među tri, od 12 reprezentacija, sličnog i slabijeg kvaliteta od našeg tima.

Bonus video: