Sad je sve moguće: Na vidiku je osmina finala

Crnogorski odbojkaši savladali Estoniju 3:0 i upisali istorijsku pobjedu na Evropskom prvenstvu. Danas su slobodni, a sjutra igraju možda odlučujuću utakmicu protiv Ukrajine
3215 pregleda 0 komentar(a)
Vojin Ćaćić, Foto: RHF Agency
Vojin Ćaćić, Foto: RHF Agency
Ažurirano: 15.09.2019. 11:37h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Manje od 24 sata nakon maksimalnog poraza od Holandije na startu, crnogorski odbojkaši kao da su “presvukli kožu”. Ćaćić, Bojić, Ćulafić i drugovi su maksimalnom pobjedom protiv Estonije pokazali da nijesu slučajno na EP, naprotiv.

Igrom u sva tri seta su potvrdili da imaju kvalitet, i da su, kada igraju kako mogu, u stanju da nadigraju i selekcije koje su bolje plasirane od njih na rang-listi Evropske odbojkaške konfederacije (Estonija je 13, Crna Gora 21.). “Crveni” su pokazali i veliki karakter, posebno u trenucima kada se činilo da Estonija može da okrene utakmicu “na svoju vodenicu”.

- Čestitam svima na istorijskoj pobjedi. mnogo mi je drago, svi smo prezadovoljni. Vjerovali smo da možemo i da je protiv Holandije bio sam loš dan, i pokazali smo to. Još mi je draže što smo to uradili protiv Estonije, jer smo im ostali dužni. Često se srijećemo sa njima, stari smo znanci, izgubili smo posljednja dva meča koja smo igrali, tako da je pobjeda još slađa. Sada je sve otvoreno, nastavljamo naš put. Rekli smo da su naši rivali za prolaz Estonija, Ukrrajina i Češka, i borićemo se za prolaz u sljedeći krug", rekao je korektor naše selekcije Miloš Ćulafić.

Istorijski debi crnogorskih odbojkaša na Evropskom prvenstvu ostaće, dakle, upisan i po barem jednoj pobjedi. Ako nastave da igraju kao protiv Estonije, izabranici Veljka Bašića u Holandiji, realno, mogu da sanjaju i nešto više, prolaz u osmini finala, što bi bio fantastičan rezultat. Jedno je sigurno, pobjedom i igrom protiv Estonije pobrali i simpatije su domaćih navijača i organizatora, od kojih su u dvorani primali čestitke dugo nakon utakmice, a igrači su se slikali sa navijačima.

U nedjelju je Crna Gora slobodna, a ponedjeljak (17 sati) slijedi, možda, i odlučujući duel sa Ukrajinom. U slučaju pobjede, Crna Gora bi već nakon tri kola mogla da osigura jedno od prva četiri meča i prolaz u osminu finala. U slučaju poraza, Crna Gora bi ostala u igri, ali bi morala da pobijedi barem Češku, i to sa 3:0 ili 3:1, jer je teško očekivati trijumf protiv Poljaka…

"Probaćemo da se što bolje odmorimo i pripremimo, pogledao snimke. Ukrajina je dobra ekipa, ali oni su u krugu ekipa sa kojima možemo da igramo i svi jedva čekamo taj meč", dodao je Ćulafić.

Što je utakmice tiče, u prvom setu se činilo da Estonci imaju kontrolu igre i rezultata, uglavnom su bili u vođstvu, najviše do tri poena, i to na 20:17. Crna Gora je, međutim, izjednačila na 20:20, nakon bloka Strugara, ali je Estonija ponovo stigla do dva poena prednosti - 23:21. Naša selekcija se nije predavala, naprotiv, sa četiri poena u nizu je preokrenula i osvojila prvi set na Evropskom prvenstvu.

Drugi set je bio najinteresantniji na meču. Crna Gora je vrlo brzo povela 9:5, a onda i 14:8, kada se činilo da ne može izmaći ni vođstvo od 2:0. Međutim, Estonci su se razigrali, opteretili servisom prijem naše selekcije, i vrlo brlo smanjili na 14:13, a onda su i preokrenuli na 16:15. Serijom 4:0, Estonija je zatim stigla do velikog vođstva od 23:19, kada su svi u dvorani pomislili da će biti 1:1 u setovima, ali ne i naši odbojkaši.

“Crveni” su finiš seta odigrali za pamćenje, pa su izjednačili na 23:23, onda spasili i dvije set lopte protivnika (na 24:23 i 25:24), i na 26:25 stigli do svoje prve set lopte. Estonija je anulirala tu set-loptu, kao i naredne dvije, ali je Crna Gora iskoristila četvrtu, koju je donio Ječmenica - Ćaćić je realizovao kontru za još jedno slavlje crnogorskih odbojkaša.

Zna se, treći set je najopasniji u odbojci za onog koji vodi 2:0. Crna Gora je, međutim, od starta kontrolisala dešavanja na terenu, dok se kod Estonaca vidio pad zbog dva izgubljena seta. Naša selekcija je vodila 11:6, 13:9, 18:13 i 23:18 i 24:21, ali je Estonija uspjela da priđe na 24:23 i završnicu učini neizvjesnom. Prvi napad Ćaćića nije prošao, lopta je od bloka vraćena na polovinu “crvenih”, ali je kapiten iz drugog pokušaja spustio loptu na pod i veliko slavlje moglo je da počne…

U prvom meču dana, Holandija je savladala Ukrajinu teže nego što kaže konačan rezutat sa 3:0 (28:26, 29:27, 25:21).

U nedjelju igraju Holandija - Poljska (16 sati) i Češka - Estonija (19).

Estonija - Crna Gora 0:3 (23:25, 28:30, 23:25)

Roterdam - Dvorana: “Ahoj”. Gledalaca: 3.500. Sudije: Pušer (Italija), Guikes (Njemačka). Poeni iz napada: Estonija 44, Crna Gora 38. Poeni iz bloka: Estonija 7, Crna Gora 11. Poeni iz servisa: Estonija 4, Crna Gora 3. Greške: Estonija 28, Crna Gora 19.

Estonija: Krek 9, Tobal, Jukami, Tepan 11, That 14, Mar (libero 2), Kolo 13, Rikberg (libero 1), Radik, Tamema 2, Tame, Aganits 3, Kel 1, Pulk 2.

Crna Gora: Minić, Babić, G. Ćuk 4, Strugar 2, Ćaćić 13, Radonić, Lakčević (libero 1), Bojić 18, B. Ćuk, Milić, Vukašinović, Ječmenica 4, Ćulafić 11, Peruničić.

Bonus video: