Srpski klubovi više neće morati da odustaju od Evrope, Savez i država će pokrivati evropske troškove

Predsjednik Odbojkaškog saveza Srbije Zoran Gajić je obavijestio klubove koji budu igrali Evropu da će imati pokrivene sve troškove vezane za organizaciju utakmica na domaćem terenu, kao i troškove putovanja u inostranstvo
1956 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka srpskih odbojkaških klubova, Foto: Miroslav Todorović
Sa sastanka srpskih odbojkaških klubova, Foto: Miroslav Todorović

Odbojkaši i odbojkašice Srbije su aktuelni prvaci Evrope, godinama je srpska reprezentativna odbojka u vrhu evropske i svjetske odbojke.

Prošlog ljeta, međutim, samo jedan srpski klub je odlučio da ove sezone nastupi na evropskoj sceni - Vojvodina (za koju nastupa crnogorski reprezentativac, libero Nikola Lakčević), koja je večeras porazom u Belgiji od Ruselara (3:0) završila nastup u grupnoj fazi Lige šampiona, na posljednjem mjestu grupe E, sa dva osvojena boda.

Srbija je u evropskim kupovima ove sezone imala četiri mjesta u konkurenciji odbojkašica i tri mjesta u konkurenciji odbojkaša

Poređenja radi, Crnu Goru su ove sezone na evropskoj sceni predstavljala tri kluba, Budva i Budućnost volej Bemax u muškoj, te Luka Bar u ženskoj konkurenciji.

Iduće sezone, međutim, srpska klupska odbojka će punim kapacitetom nastupiti na evropskoj sceni.

Proslavljeni srpski trener, predsjednik Odbojkaškog saveza Srbije, Zoran Gajić obavijestio je, naime, danas srpske prvoligaške klubove da će svi učesnici evropskih kupova naredne sezone imati finansijsku podršku Odbojkaškog saveza Srbije, koju je, kako je saopšteno na sastanku, obezbijedila država Srbija.

Gajić je obavijestio klubove koji budu igrali Evropu da će imati pokrivene sve troškove vezane za organizaciju utakmica na domaćem terenu, kao i troškove putovanja u inostranstvo.

"Izlaskom u Evropu mladi igrači, veliki talenti i treneri imaju lijepu perspektivu da napreduju i to će spriječiti toliki odliv igrača i stručnjaka u inostranstvo", rekao je Gajić.

Koliko će koji klub dobiti, zavisi od njegovog učinka u Evrope.

"Sve ide preko računa OSS. Biće isto kao nekad u Svjetskoj ligi kada smo FIVB slali spisak igrača i trenera i dobijali avionske karte, smještaj u hotelu. Dakle, klubovi neće dobijati novac na računu, već će im sve biti pokriveno. Podsjetiću da Savez već tri godine besplatno postavlja tarafleks, banere, službena lica. A ono što zarade ostaće klubovima.

Gajić očekuje da će rezultati biti brzo vidljivi:

"Cilj je da se zadrže talentovani igrači, da ne idu u inostranstvo premladi. Nadamo se da će prosek kod dama biti 21, 22 godine, a kod muškaraca 25, 26 godina. Ukoliko klubovi zadrže bar po jednog igrača poveća će kvalitet i lige", zaključio je predsjednik OSS.

Bonus video: