Zavide i muškarci - Ruskinje klizale za rekorde i istoriju

Tri ruske debitantkinje u seniorskom programu su ove sezone oborile sve rekorde i prigrabile sve trofeje
1672 pregleda 0 komentar(a)
Ruskinje pokorile Torino, Foto: Antonio Calanni
Ruskinje pokorile Torino, Foto: Antonio Calanni
Ažurirano: 08.12.2019. 19:33h

Pravo na seniorski nastup tri ruske djevojčice izborile su ove sezone, koju su osvajanjem svih trofeja krunisale u Torinu.

U finalu gran-prija u umjetnićkom klizanju slavila je uz dva nova svjetska rekorda Alona Kostornaja, ispred reperezentativne i klupske drugarice Ane Sjerbakove i bivše svjetske rekorderke Aleksandre Trusove.

Kostornaja je zahvaljujući savršenom a izuzetno teško izvedivom trojnom akselu prvog dana oborila lični i svjetski rekord u kratkom programu, a onda je u slobodnom u sumi poena nadvisila rekord klupske druagrice Trusove. Kostornaja je u zbiru imala 247,59 poena, dok je prethodni rekord Trusove iznosio 241,02.

Drugoplasirana Sjerbakova je od bivšeg rekorda u Torinu zaostala samo destinsku poena (240,92). One je tokom ove sezone prva u sitoriji izvela četvorostruki luc i za njega rekord u jednom segmentu - preko 38 poena. Taj salto u istoriji je uspio samo dvojici klizača, Hanuu i Čenu.

Ipak, Trusova - kraljica četvorostrkih salta, ne može biti nezadovoljna, jer ostaje joj rekord u slobodnom programu, ali i podatak da je u Torinu prva u istoriji ženskog klizanja besprekorno izvela četvorostruki tulup. U istoriji muškog klizanja to ja uspjelo samo Amerikancu Nejtanu Čenu, koji je u Torinu postao svejtski rekorder u zbiru poena! Trusova je i prva klizačica koja je izvela bilo koji četvorostruki salto u ženskim programima.

Koliko su tri učenice Eteri Tutberidze iz moskovske škole umjetničkog klizanja bile dominantne, poikazuje podatak da je četvoroplasirana Japanka i svjetska prvakinja Rika Kihira sakupila tek 216,47 poena, skoro 17 nmanje od Trusove na psoljednjem stepeniku postolja.

Za nezapamćenu dominaciju Ruskinja, zaslužna je Tutberidze čije su učenice na posljednjim Zimskim olimpijskim igrama osvojile prva dva mjesta, zlato Alina Zagitova a srebro Jevgenija Medvedeva.

Bonus video: