Roganović iz Švedske: Narod ovdje traži da se pooštre mjere

Selektor rukometaša Crne Gore za „Vijesti” priča o normalnom životu koji se vodi u najvećoj zemlji Skandinavije u jeku pandemije koronavirusa, ali i najavljuje da će polako početi da se uvode zabrane
8434 pregleda 3 komentar(a)
Selektor rukometaša Crne Gore Zoran Roganović, Foto: Savo Prelević
Selektor rukometaša Crne Gore Zoran Roganović, Foto: Savo Prelević

U borbi sa nevidljivim protivnikom, u Evropi su samo rijetki bastioni koji odolijevaju. U Bjelorusiji se živi kao da se ne događa ništa, slično je i u Švedskoj, ali izgleda da takvo stanje u najvećoj zemlji Skandinavije neće dugo potrajati.

Prvo su prekinuta sva sportska takmičenja, a sada su vlasti sve bliže odluci da počnu polako da uvode vanredne mjere, kako bi spriječili širenje zaraze. U zemlji sa preko 10 miliona stanovnika koronavirusom je zaraženo oko 5.500 ljudi, a umrlo je 282.

- Počeo je polako da se podiže glas javnosti, traži se da se pooštre mjere. Veliki je pritisak na zdravstvo, pogotovo u Stokholmu, i procjene su da bolnice sljedeće sedmice neće moći da se izbore sa brojem zaraženih. Možda će i promijeniti stav i strategiju, da bude sličnija našoj u Crnoj Gori - govori iz Eskilstune selektor rukometaša Crne Gore, Zoran Roganović.

U Švedskoj je sve otvoreno, ali su prvo bila zabranjena okupljanja 500, a sada više od 50 ljudi. I pored činjenice da je narod veoma disciplinovan, da poštuje traženo rastojanje, virus se proširio i mora da se zauzda.

- Iskren da budem, meni više odgovara što sam u Švedskoj, nego kući, jer ne znam kako bih se ponašao da moram da sjedim u kući. Izgleda, ipak, da ću morati. Čini mi se da se u Crnoj Gori na vrijeme krenulo u borbi sa pandemijom, da se brže reagovalo nego u većini Evrope i da će zbog toga kriza kraće trajati. Ukoliko se svi budu pridržavali savjeta, moje skromno mišljenje je da bi Crna Gora mogla brzo da prođe kroz epidemiju.

Iako je Handbolsligan poništen, bez proglašavanja prvaka i ispadanja, Roganović posljednjih dana trenira sa svojim izabranicima iz Guifa, ali ih je podijelio u manje grupe. Pitanje je, međutim, do kada će i gdje moći.

- Iz Rukometnog saveza Švedske su svim klubovima stigle preporuke da što više treninga držimo na otvorenom, te da otkažemo prijateljske utakmice, turnire, kupove, sva masovnija okupljanja. Nije nam zabranjeno, ali je sugerisano da to uradimo. Paniku je stvorilo što u dopisu piše da će te mjere važiti do 31. decembra, zbog čega su mnogi pomislili da nijedno prvenstvo neće početi. Zato je Savez ubrzo poslao novo saopštenje i poručio da će doći do promjene ukoliko se virus povuče na ljeto ili se smanji broj oboljelih.

Švedske vlasti su malo „labavije” u mjerama zbog mentaliteta naroda, koji prihvata sve sugestije. Za sada su otvoreni i vrtići i osnovne škole, a srednjoškolci uče preko interneta.

- Sve funkcioniše. Savjet je da se drži distanca između metar i po i dva, to svi poštuju, jer su jako disciplinovan narod. Odmah su prihvaćene sve mjere i savjeti, zato se nadam da neće doći do stanja koje ne bi moglo da se kontroliše. Što se kafića tiče, u njima je i prije epidemije koronavirusa bilo normalno da dođete sami i popijete kafu. Nije kao kod nas, jer ovdje nije čudno da za 10 stolova vidite 10 ljudi, jer su Šveđani dosta izolovani. Jedina razlika je što se sada više radi na tome da se uđe i naruči piće, a da se pije napolje.

Nada se, ipak, da se apokaliptične scene, kao iz Italije i Španije, neće vidjeti u ostatku Evrope.

- Čovjek kad gleda filmove na temu pandemija, pomislio bi da nikad tako nešto nadrealno ne može da se desi. Nažalost, baš to se dešava - zaključio je Roganović.

Otkazan kamp Z23

Zbog pandemije koronavirusa, Zoran Roganović je bio prinuđen da otkaže i svoj kamp Z23 u Budvi.

- Do kraja februara smo imali 230 prijava iz Turske, Švedske i Norveške. Polako su ljudi počeli da otkazuju, a mi smo u četvrtak i definitivno odustali i počeli da vraćamo ljudima novac. I ove godine je bilo planirano da sa djecom rade stručnjaci sa Balkana i iz Skandinavije, ali čekaćemo neka bolja vremena - rekao je selektor „lavova”.

Njegov kamp u Budvi je organizovan sedam puta od 2012. do 2018. godine, a prošle nije zbog mečeva reprezentacije Crne Gore u kvalifikacijama za EHF Euro. Sada je sve bilo isplanirano za 15. do 28. jun, odmah nakon baraža sa Češkom za Svjetsko prvenstvo u Egiptu, ali je virus poremetio sve. Roganović je u februaru tradicionalno održao kamp u Lundu, na kojem je bilo oko 90 djece, a na istom mjestu će biti i u oktobru...

Nadam se da će baraž sa Češkom biti u oktobru

Po planu Evropske rukometne federacije, „lavovi” bi sa Češkom trebalo da igraju baraž za Svjetsko prvenstvo od 29. juna do 5. jula.

Selektor Crne Gore se nada da će se termin promijeniti.

- Najbolje bi bilo da se baraž pomjeri dok se ne stabilizuje situacija. Siguran sam da igrači neće biti u najboljem stanju krajem juna i početkom jula, jer je pauza duga. Pitanje je i da li će biti dozvoljen ulaz navijačima, a znamo koliko nam oni znače. Zato mislim da bi bilo najbolje da se baraž igra u slobodnoj sedmici u oktobru. Što se mene, trenera golmana Gojka Vučinića i direktora Draška Mrvaljevića tiče, mečevi bi mogli da budu i ovog vikenda, jer smo pripremili materijal za Čehe, ali je potrebno da i igrači dobiju vrijeme da se spreme za to - naglasio je Roganović.

U karantinu su brojni crnogorski reprezentativci, koji su se vratili kući, a u inostranstvu su ostali Vladan Lipovina, Stefan Čavor, Miloš Božović, Stevan Vujović, Mile Mijušković, Božo Anđelić, Branko Vujović, Filip Vujović...

Bonus video: