Sudar evropskih i afričkih „lavica”

Na otvaranju Svjetskog prvenstva u japanskom Kumamotou, rukometašice Crne Gore sjutra u 7 časova po našem vremenu igraju sa Senegalom
4373 pregleda 1 komentar(a)
Upozorava da ne smije da bude opuštanja: Majda Mehmedović, Foto: Jure Erzen / kolektiff
Upozorava da ne smije da bude opuštanja: Majda Mehmedović, Foto: Jure Erzen / kolektiff

Dok u Crnoj Gori sjutra bude izlazilo sunce, „lavice” će u Zemlji izlazećeg sunca početi nastup na 12. uzastopnom velikom takmičenju.

I nikada tokom devet godina, na pet evropskih, četiri svjetska šampionata i dva nastupa na olimpijskim igrama, nisu imale tako lakog rivala na startu - tim Pera Johansona će u 15 časova po lokalnom, tj. 7 po našem, na startu Svjetskog prvenstva igrati sa Senegalom, ekipom koja ima isti nadimak kao i naša selekcija. Debitant na planetarnim šampionatima je do Japana stigao osvajanjem srebra na Afričkom prvenstvu. U finalu je odigrao jednu od najčudnijih utakmica u istoriji rukometa - poveo je 9:1, a onda je Angola serijom 12:1 preokrenula na 13:10 i na kraju slavila 19:14. Afričke „lavice” su juče u posljednjoj provjeri savladale Kubu 26:21. - Senegal i Kazahstan apsolutno ne smijemo da potcijenimo, fokus mora da bude isti kao nedavno u kvalifikacijama protiv Italije. Nema opuštanja ni u jednom segmentu. Nadam se da će sve djevojke dobiti šansu i da ćemo što spremije dočekati evropske rivale - rekla je Majda Mehmedović.

Crna Gora sve mečeve igra u 7 časova po našem vremenu - sjutra sa Afrikankama, u nedjelju sa Kazahstanom, a onda od utorka do petka utakmice odluke sa Mađarskom, Rumunijom i Španijom. Tri najbolje idu u drugu fazu, a jasno je da „lavice” imaju veliku šansu, jer su Rumunke desetkovane zbog doping skandala, a ni od Mađarica i Španjolki ne bi trebalo strahovati.

- Imamo sve informacije, ali nismo se opterećivale pripremnim utakmicama naših rivala, jer se niko nije trošio maksimalno, kao što će na SP. Svjesne smo da Rumunke imaju velikih problema zbog Brašova, Španija u bilo kojem da je sastavu nije za potcjenjivanje, kao ni Mađarska. Ni na jednoj utakmici ne smijemo da se opustimo, a ne bojim se nikoga ako budemo igrale odbranu kako znamo - jasna je Mehmedovićeva.

„Lavice” su u Japanu prethodnih dana bile izolovane, mogle su na miru da se pripremaju za mečeve u grupi C. Čini se da je atmosfera u ekipi odlična.

- Osjećaj je stvarno super. Protiv Norveške nam je trebalo malo da se uhodamo, ali smo drugi dio utakmice odigrale stvarno dobro i primile gol za remi iz penala. Bilo je dobrih stvari, koje moramo da nastavimo, ali i nekih loših koje bi trebalo da ispravimo - istakla je Marina Rajčić.

Golmanka Budućnosti, koja će sa Martom Batinović i Ljubicom Nenezić čuvati mrežu Johansonovog tima, najbolje poznaje senegalske igračice, a sa jednom je i igrala u Mecu - Auom Endiaje. Tri najbolje senegalske rukometašice igraju u Flori Loareu - 98 kilograma teška pivotkinja Lora Kamdop, krilo Raisa Dapina i bek Amina Sankare. Igrale su u mlađim kategorijama Francuske, ali nisu imale kvalitet za velikana svjetskog rukometa

- Znam neke djevojke iz francuske lige, ali još nemam njihov konačni spisak. Na video snimku je teško vidjeti ko je ko, ali to uopšte nije naivna ekipa. Prva utakmica zna da donese iznenađenja, zbog čega moramo da budemo ozbiljne, jer Senegal ima dobre šutere sa devet metara i krila.

Primarni cilj Crne Gore je da bude među sedam najboljih, kako bi izborila vizu za olimpijske kvalifikacije.

- Taj cilj ne smije da nam izmakne. Vrijeme je da se sve kockice poslože, čvrsto vjerujem u to. Pripreme su dobre, sve ide svojim tokom i od prvog treninga se osjeća da smo bez ikakvog pritiska. Pratimo sve rivale, ali je još rano da mislimo o duelima sa evropskim selekcijama. Prvo moramo da pobijedimo Senegal i Kazahstan, ali ne smatram da će te dvije utakmice biti lagane. Moramo dobro da se pripremimo, kako bismo kasnije imale dobar osjećaj i protiv tri vrhunske ekipe.

Ako „lavice” prenesu maksimalan broj bodova u drugu fazu, mogle bi da se domognu polufinala, jer bi se sudarile sa Rusijom, Švedskom i Japanom. Možda i da osvoje medalju na jedinom takmičenju sa kojeg je nemaju.

- Na svakom prvenstvu sanjamo što bolji rezultat, ali primarni cilj nam je da budemo među sedam najboljih. Sada nam niko ne stvara pritisak, a prije je uvijek sa strane neko djelovao na nas. Nadam se da ćemo sebi olakšati posao za kvalifikacije za Olimpijske igre, a sve što se desi više biće božja nagrada - naglasila je 26-godišnja Podgoričanka, uz Mehmedovićevu i Milenu Raičević jedina koja je igrala svih prethodnih 11 velikih takmičenja u dresu Crne Gore.

Remi sa Norveškom u posljednjoj provjeri

„Lavice” su pred polazak u Japan savladale Njemačku u Štutgartu 33:29, a juče su trenirale sa Norveškom, odigrale meč dva puta po 20 minuta i remizirale (19:19).

Milena Raičević i Đurđina Jauković su dale po četiri, Jovanka Radičević tri, Jelena Despotović dva gola, a po jedan Majda Mehmedović, Katarina Bulatović, Andrea Klikovac, Dijana Ujkić, Itana Grbić i Ema Ramusović. Marta Batinović je odbranila sedam, a Ljubica Nenezić tri šuta.

- Drago mi je da smo pobijedile Njemačku zbog našeg osjećaja. Bila je to jako teška utakmica, jer smo putovale 15 sati i bez treninga i faktički i odmora stigle do pobjede. I protiv Norveške smo na momente igrale odlično. Bilo je oscilacija, ali sam srećna što smo nakon loših minuta uspijevale da se vratimo - naglasila je Mehmedovićeva.

Crnogorska delegacija se rano jutros preselila u zvanični hotel, svoj treći u Japanu, ali su utisci o boravku na Dalekom istoku izuzetno pozitivni.

- Organizacija je na vrhunskom nivou, vrijeme je femonenalno, a i navikle smo se na vremensku razliku. Dani nam jako brzo prolaze, a bile smo izolovane, u hotelima gdje nije bila nijedna druga selekcija i imale smo vremena da se dobro pripremimo. Jako sam zadovoljna kako je sve proteklo do sada, a sve jedva čekamo da počnu utakmice.

Bonus video: