Veliko finale Hrvatska - Španija, Hrvati poručuju da će ići preko granica boli

Obje reprezentacije su do finala stigle sa sedam pobjeda i jednim remijem, i to u međusobnom duelu
5103 pregleda 0 komentar(a)
Duel Željka Muse i Jorhea Makede, Foto: AP
Duel Željka Muse i Jorhea Makede, Foto: AP

Hrvatska i Španija će u nedjelju igrati finale Evropskog prvenstva u Stokholmu.

Španija brani naslov iz Zagreba od prije dvije godine, a posljednja reperezentacija koja je obranila titulu bila je Švedska 2002. godine.

Španija i Hrvatska su do sada ukupno igrale 24 puta. Hrvatska je mnogo uspješnija sa 15 pobjeda. Dva puta je bilo neriješeno, a sedam pobjeda ima "furija".

"Malo smo slabije spavali, ali slatko smo spavali, sa medaljom. Fenomenalan osjećaj, nismo ga imali od 2010. godine, i srećan sam što smo ga ponovili. Moramo da se dobro pripremimo, Španija je fenomenalna reprezentacija, ali i mi smo dobri, i mislim da će to biti lijepa utakmica", kazao je Domagoj Duvnjak, kapiten hrvatske reprezentacije.

"Neopisivo sam srećan kao i cijela ekipa, svi smo dali doprinos za ovo finale, ovo je timska pobjeda. Nema odsutajanja, nema straha, ovo su naši trenuci, izdržati do kraja. O Špancima se sve zna, ko šutira, ko dodaje na pivota, treba ići preko granice boli, dati zadnji atom snage, poginuti na terenu da bismo ispunili cilj, a cilj je od početka prvenstva bio - pobijediti svaku sljedeću utakmicu", nadovezao se Željko Musa.

Bit će to osmo finale Hrvatske na velikim takmičenjima. Dva puta je Hrvatska bila u finalu Olimpijskih igara i oba puta je osvojila zlato. Tri puta su hrvatski rukometaši igrali finale Svjetskih prvenstva, a zlato su osvojili samo iz prvog pokušaja 2003. godine u Portugalu.

Ovo je treće finale na evropskim prvenstvima, dva puta je poražena - od Danske 2008. i Francuske 2010. godine.

Španiji je ovo šesto finale, ali je tek iz petog pokušaja postala prvak, u Hrvatskoj 2018. godine.

Obje reprezentacije su do finala stigle sa sedam pobjeda i jednim remijem, i to u međusobnom duelu.

Finalni susret između Hrvatske i Španije na rasporedu je u nedjelju u 16,30 sati.

Bonus video: