Australijan open: Tenis u oblaku dima

U Melburnu večeras, sat nakon ponoći, počinje 108. Australian open, ali se najviše priča o zagađenosti vazduha i problemima koje su igrači osjetili u kvalifikacijama
3181 pregleda 0 komentar(a)
Napad na osmu titulu: Novak Đoković prošle godine pozira sa peharom, Foto: Beta/Xinhua
Napad na osmu titulu: Novak Đoković prošle godine pozira sa peharom, Foto: Beta/Xinhua

U 1 sat poslije ponoći na teren „Rod Lejver arene” izaći će aktuelna šampionka Naomi Osaka i njena protivnica Marije Bouzkova, čime će zvanično početi 108. izdanje Australian opena.

Ovogodišnji turnir u Melburnu je izazvao mnogo kontroverzi i prije nego što je zvanično počeo, jer je kvalitet vazduha u prijestonici australijske države Viktorija veoma loš zbog brojnih požara. Nekoliko igrača je predalo mečeve kvalifikacija, među njima i Viktor Troicki, a mnogi su se žalili da nisu mogli da dišu.

- Osjećao sam se kao da mi krv ključa - bio je slikovit Britanac Lajam Broudi, koji je izgubio od Bjelorusa Ilje Ivaške.

Do odlaganja, ipak, nije došlo, a sve što je direktor turnira Kreg Tajli mogao da obeća je da će se u slučaju da kvalitet vazduha bude loš, svi mečevi održavati pod krovom „Rod Lejver”, „Melburn” i „Margaret Kort arene”.

O tenisu se najmanje priča, pa je o kvalitetu vazduha morao da govori i Rodžer Federer, koji će igrati čak 79. grend slem u karijeri. Morao je da se pravda, jer su slabije rangirani igrači kritikovali velikane što nisu tražili da se mečevi ne igraju.

- Nisam mogao da se spustim na teren i kažem ljudima da prestanu da igraju. Mislim da nisam mogao da uradim više od onoga što sam uradio. Pričao sam sa organizatorima i rekao im da moramo mnogo bolje da komuniciramo, jer nismo imali dovoljno informacija - rekao je Maestro iz Bazela.

Šumski požari bjesne Australijom od septembra i do sada je poginulo najmanje 28 ljudi. To je doveli i do velike zagađenosti vazduha, zbog čega je i Novak Đoković prije 10-ak dana pozvao čelnike Teniskog saveza Australije da odlože početak turnira.

Rafael Nadal je, s druge strane, rekao da je dobio obećanje Tajlija da će povući igrače sa terena ako indeks kvaliteta vazduha bude gori nego što je dozvoljeno. Šta više, Tajli je rekao da će prekidati mečeve kada indeks PM 2,5 čestica bude 200, iako je prema pravilniku na Olimpijskim igrama dozvoljeno do 300.

Prvi favorit u muškoj konkurenciji je rekorder, sedmostruki šampion Đoković, na kojeg je kvota kladionice „Bet365” 2,20. Iza njega su prošlogodišnji finalista Nadal (5), pa Danil Medvedev (8,50), Federer (11), Stefanos Cicipas (13), Dominik Tim (21)...

Kod žena nema tako izrazite favoritkinje. Bukmejkeri najviše vjeruju u 24. grend slem titulu Serene Vilijams, jer je kvota na nju pet. Slijede Osaka i Ešli Barti (po 9), Karolina Pliškova i Simova Halep (po 12), Arina Sabaljenka (17)...

Crnu Goru će u Melburnu predstavljati Danka Kovinić, koja je poslije dvije i po godine i Vimbldona 2017. u glavnom žrijebu grend slema.

Ovog puta je imala dovoljno dobar plasman na WTA listi, pa nije morala da igra kvalifikacije, u kojima je devet puta zaredom bila neuspješna. Novljanka će u 1. kolu igrati protiv polufinalistkinje Australian opena iz 2018. godine, Belgijanke Elize Mertens.

Bonus video: