Niko nikad kao „Helas Cicipas”

Grčki teniser Stefanos Cicipas postao je najmađi pobjednik ATP finala još od Lejtona Hjuita 2001, a u London je doputovao kao debitant - u spektakularnom finalu u O2 areni srušio je Dominika Tima
5883 pregleda 0 komentar(a)
Cicipas sa peharom u Londonu, Foto: Reuters
Cicipas sa peharom u Londonu, Foto: Reuters

Teniska sezona završena je pobjedom najmlađeg učesnika završnog ATP turnira u Londonu, Grka Stefanosa Cicipasa. Do najvećeg trofeja u karijeri u O2 areni, 21-godišnji Grk je u spektakularnom finalu prepunom preokreta nakon 155 minuta dobio Austrijanca DominikaTima 2:1 (6:7, 6:2, 7:6).

Cicipas je najmlađi pobjednik završnog mastersa još od Lejtona Hjuita 2001, a slavio je u svom prvom učešću na ATP finalu - obračunu osmorice najuspješnijih igrača sezone, i to samo godinu nakon što je u Milanu osvojio turnir osmorice najboljih mladih igrača. U Londonu je dokazao da je lider “next-gen” igrača. U velikoj borbi, pet godina starijem Timu je u taj -breku pripao prvi set, u kojem nije viđen nijedan brejk, iako je Cicipas imao tri šanse, a Austrijanac jednu manje. No, u drugom setu Tim nije mogao da prati furiozni tempo Cicipasa, koji je uz samo jednu neiznuđenu grešku izjednačio na 1:1 u setovima. I početak trećeg seta je krenuo loše po Tima, koji je spasao dvije brejk lopte u prvom gemu, ali u trećem nije uspio da odbrani i drugu šansu za Grka. Ipak, Tim je bio strpljiv, dočekao je svoju šansu u šestom gemu kada je Grk neshvatljivo pogriješio na mreži, i igralo se ravnopravno do taj-breka. Cicipas je bolje krenuo u odlučujuće poene, stekao dva mini brejka, koje je Tim ekspresno vratio. No, Austrijanac je opet napravio grešku, a Grk iskoristio prvu meč loptu.

- Staršna borba, to i čini ovaj sport tako velikim. A Tim je moja i inspiracija mnogih mladih igrača, i teniser zbog kojeg toliko ljudi i prati ovaj sport. Ovo je moja najveća pobjeda, i jako emotivna jer nikada nisam doživio takvu podršku kao u ovom finalu. Lijepo je bilo vidjeti toliko grčkih zastava - kazao je Cicipas, koji će nakon Londona biti bogatiji za 2,65 miliona dolara i 1.300 ATP poena. A Tim je napokon ove sezone postao igrač koji se ne smatra samo opasnim na šljaci. On je u Londonu igrao četvrto fianale na tvrdoj podlozi u sezoni, sa tek tri finala na šljaci. U njegovoj igri osjeća se napedak od početka saradnje sa trofejnim Čileancem Nikolasom Masuom. Za utjehu Timu će od danas biti i četvrto mjesto, jer je pretekao Rusa Danila Medvedeva.

- Bio sam jako blizu, ali igraću nadam se protiv Cicipasa u još puno finala. Tačno je da su ovo sada teški trenuci za mane, ali ne mogu zaboraviti koliko je bila sjajna sedmica iza - istakao je Tim, koji je ove sezone osvojio pet trofeja. Posljednji u finalu Pekinga, kada je bio bolji od Cicipasa. Tim je od sedam mečeva sa Grkom dobio četiri.

Bonus video: