"Ajkule" stale u paklu "Dunav arene"

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore poražena od Mađarske (10:8) u polufinalu Evropskog prvenstva i šesti put u istoriji igraće za 3. mjesto na najvećim takmičenjima. Rival za bronzu je Hrvatska (nedjelja od 17.30)
10574 pregleda 25 komentar(a)
Mađarska je bila preveliki zalogaj za naše vaterpoliste, Foto: Aleksandra Krupanič
Mađarska je bila preveliki zalogaj za naše vaterpoliste, Foto: Aleksandra Krupanič
Ažurirano: 26.01.2020. 01:46h

Tuga u Budimpešti - crnogorski vaterpolisti stali su u polufinalu Evropskog prvenstva protiv supermotivisanog domaćina.

"Ajkule" su izgubile 10:8 od Mađarske i igraće za 3. mjesto. Rival je mimo svih prognoza Hrvatska (nedjelja od 17.30 časova) koja je u drugom polufinalu poražena od sve bolje Španije - 9:8.

Crnu Goru sada čeka utakmica koju nikada u istoriji na najvećim takmičenjima nije dobila - tri puta na olimpijskim igrama, te na Evropskom prvenstvu baš u Budimpešti 2014. i Svjetskoj ligi u Đenovi 2008.

Tim Vladimira Gojkovića je imao šanse u polufinalu, ali je gotovo dvije i po četvrtine bio prinuđen da juri rezultat, što je protiv ekipe kakva je Mađarska često i nemoguća misija.

Pogotovo u "Dunav areni", pred 5.000 gledalaca u duelu koji je, zahvaljujući trijumfu Španaca nad Hrvatima, dodatno dobio na značaju, jer je njegov pobjednik pored plasmana u finale čekirao i vizu za Olimpijske igre.

Aleksandar Ivović
Aleksandar Ivović u duelu sa Mezeijem(Foto: Aleksandra Krupanič)

"Bilo je dosta okolnosti koje su se spojile. Imali smo svoje šanse, posebno u prvom dijelu meča. Imali smo nekoliko zicera da držimo utakmicu pod kontrolom nakon što smo odlično počeli. Kasnije smo ušli u problem sa faulovima, dobili smo veliki broj isključenja bez lopte...", rekao je selektor Vladimir Gojković.

Dimitrije Obradović početkom treće četvrtine, Uroš Čučković u finišu iste, pa Dragan Drašković na polovini posljednje dionice - oni su morali ranije da završe meč zbog tri lične greške. U duelu u kojem odlučuju nijanse, to je bio ogroman hendikep.

"Mađari su kasnije proradili u šutu, a znamo kakve napadače imaju. Pored našeg golmana, koji je branio odlično, prošle su neke lopte, neke su ušle u gol od bloka. Teško je kasnije bilo da jurimo rezultat, kad god bismo se primakli oni su našli način da reaguju", kazao je Gojković.

Problemi u polufinalu su, ipak, bili veći u napadu, nego u odbrani (šut Aleksandra Ivovića je bio 6-0, Draška Brguljana 3-0, Bogdana Đurđića 5-1...).

Naša selekcija je pogodila u prva dva napada s igračem više (Drašković i Đuro Radović za 2:0), a onda počela da promašuje u seriji, uz to je i razbranila mađarskog golmana Viktora Nađa.

Stefan Vidović
Borba Vidovića i Manherca(Foto: Aleksandra Krupanič)

Mađarska je prvi put povela u finišu druge četvrtine (pogodak Deneša Varge za 4:3) i to kao da je bila najava svega što će se kasnije dogoditi. Mađari su na kraju treće dionice imali plus tri (8:5), kasnije je bilo i 9:6, ali je Crna Gora golovima Stefana Pješivca i Radovića reagovala, prišla na minus jedan 43 sekunde prije kraja.

Posljednjih 25 sekundi je vladao haos u vodi, jer je Crna Gora nakon tajm-aut probala i sa golmanom Dejanom Lazovićem u presingu da iznenadi protivnika, a Mađari su promašili prazan gol. Radović je u želji da što prije prebaci loptu na drugu stranu promašio pas i poslao je u ruke Martonu Vamošu. On je dodao Vargi, a ovaj rutinski postavio konačan rezultat.

"Defanziva je bila ta koja je napravila prevagu. Bilo je žestoko, znali smo da moramo da budemo veoma agresivni protiv Crne Gore. Ovo je velika pobjeda, a i vidjelo se da je crnogorski tim umorniji od nas", istakao je selektor Mađarske Tamaš Marc.

CRNA GORA - MAĐARSKA 8:10 (2:1,1:3, 2:4, 3:2)

Budimpešta - Bazen "Dunav arena". Sudije: Aleksandresku (Rumunija), Kolombo (Italija). Igrač više: Crna Gora 15 (7), Mađarska 12 (6). Peterci: Mađarska 1 (1).

Crna Gora: Lazović (osam odbrana), Brguljan, Radović 3, Petković 1, Čučković, Obradović, Vidović, Đurđić 1, Ivović, Spaić, Drašković 1, Pješivac 2, Tešanović.

Mađarska: Nađ (12 odbrana), Anđal, Manherc, Zalanki 2, Vamoš 1, Hošnjanski, Pol 1, Janšik, Erdelji 1, De. Varga 4, Mezei 1, Harai, Vogel.

Bonus video: