Lazović: Dokazali smo da vrijedimo

"Ekipa je svjesno podmlađena, šansu su dobili igrači koji prvi put igraju na velikoj sceni i moramo da budemo ponosni na sve što smo uradili u ovih šest utakmica", kaže Dejan Lazović
76 pregleda 1 komentar(a)
Vaterpolisti Crne Gore, Foto: Mediha Askin
Vaterpolisti Crne Gore, Foto: Mediha Askin
Ažurirano: 01.04.2013. 09:28h

Pred start Svjetske lige u oktobru prošle godine u planu je bilo podmlađivanje reprezentacije i taj plan je odrađen (osam novih igrača je zaigralo u zvaničnim mečevima za Crnu Goru).

U takvim okolnostima crnogorski vaterpolisti nisu morali da jure rezultate po svaku cijenu, ali su oni ipak došli - tim Ranka Perovića je sa šest pobjeda završio grupu i u velikom stilu izborio plasman na finalni turnir u ruskom Čeljabinsku.

Hrvatska je pala dva puta, prvo u Zagrebu, potom i u Kotoru, i to je bio znak da crnogorski nacionalni tim zaslužuje poštovanje. A, uz olimpijskog šampiona, redom su, po automatizmu, padale i Grčka i slabašna Turska...

"Niko od nas igrača, niti ljudi iz stručnog štaba, nije očekivao ovakav rezultat. Zašto? Zato što je ekipa svjesno podmlađena, šansu su dobili igrači koji prvi put igraju na velikoj sceni i moramo da budemo ponosni na sve što smo uradili u ovih šest utakmica", rekao je golman Dejan Lazović, 23-godišnji momak koji je prvi put, doduše na nezvaničnom takmičenju, branio za „ajkule” prošlog ljeta na turniru u Kozenci.

Prvi meč protiv Hrvatske i lagani trijumf u Zagrebu (13:10) pokazao je Crnoj Gori put do finalnog turnira.

"Taj duel je došao dva i po mjeseca nakon što je Hrvatska osvojila Olimpijske igre. Bili smo autsajderi, ali smo dominirali protiv mnogo iskusnijeg protivnika. Tada smo znali koliko možemo, a poslije tri dana smo savladali Grke u Budvi i napravili veliki korak ka plasmanu na finalni turnir".

"Raduje me što smo mi mlađi, uz trojicu-četvoricu iskusnih, iznijeli te velike mečeve i dokazali da vrijedimo. Pokazali smo da Crna Gora ima budućnost i slijedili smo jedini ispravan put - baza je morala da se proširi i u ovom trenutku imamo tridesetak igrača koji su unutar ili blizu reprezentacije".

"Ovo je sastav koji bi kroz godinu ili dvije trebalo da nastupa i na velikim takmičenjima", dodao je Lazović.

Susret sa Hrvatskom u Kotoru u četvrtom kolu je bio najveći izazov, ističe čuvar mreže Budve.

"Pred taj meč je pritisak bio veliki. Svi, javnost, navijači, pa i mi sami, očekivali smo mnogo, a znali smo da u goste dolazi protivnik koji želi da nam vrati za poraz u Zagrebu".

"Pobijedili smo i drugi put zasluženo i više od samog plasmana na finalni turnir raduje način na koji smo do njega došli", istakao je Lazović, koji je u preliminarnom dijelu branio u mečevima protiv Turske.

Finalni turnir Svjetske lige će svim velikim reprezentacijama poslužiti kao priprema za Svjetsko prvenstvo u Barseloni.

"Niko ne ide na finalni turnir da izgubi unaprijed. Želimo da idemo do kraja ako nam se ukaže šansa, ali nema dileme da je Svjetsko prvenstvo prioritet", zaključio je Lazović.

Želim da budem u timu za Barselonu

Dejan Lazović je za dvije sezone od rezerve u Budvi došao do golmana reprezentativnog kalibra.

Prošla sezona mu je bila prva u seniorskoj konkurenciji u kojoj je dobio pravu šansu, a ove je stigla i nagrada dobijanjem ozbiljnije minutaže u nacionalnom timu.

"Čekao sam šansu, znao sam da će ona doći i da je na meni da radim i budem strpljiv. Ovo je period karijere kojim sam potpuno zadovoljan, iako uvijek težim da budem bolji", rekao je Lazović.

Ovaj golman želi da bude podrška Milošu Šćepanoviću i u Barseloni na Svjetskom prvenstvu.

"To bi bila kruna karijere i želim da idem u Barselonu. Ipak, ne opterećujem se puno, svjestan sam da vrijeme radi za mene. Da li ću igrati na velikom takmičenju ove ili naredne godine nije presudno. Spreman sam da čekam", skroman je Lazović.

Bonus video: