Magija "ajkula" za istorijsku bronzu

Crnogorski vaterpolisti osvojili treće mjesto na EP nakon velikog preokreta protiv Hrvatske (10:9). Naš tim imao i četiri gola minusa, ali je na krilima Aleksandra Ivovića došao do velikog uspjeha
10173 pregleda 27 komentar(a)
Vladan Spaić slavi gol za 9:9, Foto: Beta/AP
Vladan Spaić slavi gol za 9:9, Foto: Beta/AP

Sve vrijeme je mirisalo da crnogorski vaterpolisti imaju energiju za medalju na Evropskom prvenstvu u Budimpešti, na kraju je i stigla u utakmici za bronzu koja nije slutila na dobro, ali se pretvorila u istorijsku.

Rijetki su takvi preokreti u vaterpolo sportu, još su bile rjeđe pobjede "ajkula" nad Hrvatima na najvećim turnirima (posljednji put 2010), ali valjda je danas u glavnom gradu Mađarske naplaćeno sve - tim Vladimira Gojkovića je slavio 10:9 i došao do odličja u meču u kojem je dva puta imao i po četiri gola minusa.

Nije lako opisati 32 minuta u pretposljednjem meču na EP, ali svaki sekund je podsjećao na duel istih timova u 2. kolu u grupi koji je odigran prije tačno 10 dana kada je Hrvatska vodila 10:5, Crna Gora izjednačila na 10:10, a onda na tužan način izgubila.

Hrvatska je sada dobrih 20 minuta imala kontrolu, vodila ubjedljivo (bilo je 7:3, 8:4), a onda se, baš kao i u prvom susretu, naš tim izdigao - vjerovatno i prevazišao sopstvene mogućnosti, ali na putu do medalje jednostavno morali su i da se vide nadljudski napori...

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore
Vaterpolo reprezentacija Crne Gore(Foto: Aleksandra Krupanič)

"Presudila je nevjerovatna, ogromna želja. Ovo je čudo. Zaslužili su momci da slave. Pribojavao sam se nakon velikog minusa, a oni kao da su dobili novu energiju u drugom poluvremenu", rekao je Gojković.

Očajna realizacija napada s igračem više od samog početka, greške koje je Hrvatska nemilosrdno kažnjavala..., to se događalo u prvom poluvremenu u kojem je Crna Gora konstantno bila u debelom minusu.

Ali, od četvrtog minuta treće četvrtine je počelo buđenje - Dragan Drašković, Aleksandar Ivović i Draško Brguljan su preuzeli odgovornost kao najiskusniji i učinili su da "ajkule" u posljednjih osam minuta uđu sa samo golom minusa - 8:7.

Kada je u redove protivnika ušla nervoza utakmica se otvorila - golman Dejan Lazović je zaustavio sve prilaze golu, a na drugoj strani se za totalni preokret pobrinuo Ivović, čovjek koji je našoj selekciji držao "glavu iznad vode" kada nije išlo i koji je potopio „barakude” kada su izgubile glavu...

Aleksandar Ivović
Aleksandar Ivović(Foto: Aleksandra Krupanič)

Ivović je postigao pet pogodaka, uključujući i posljednji na 61 sekund prije kraja nakon što su se upisivali i centri Stefan Pješivac (za 9:8) i Vladan Spaić (za 9:9).

Iako u šoku, Hrvati su i u posljednjem minutu dobili napad s igračem više, ali bilo je očigledno da im nema spasa, pa je Lazović ukrotio pokušaj Mara Jokovića i slavlje je moglo da počne.

Slavlje koje je označilo da je skinuto prokletstvo mečeva za treće mjesto nakon bolnih poraza u duelima za bronzu na Olimpijskim igrama (bilo ih je tri), te onog na EP u Budimpešti 2014.

"Ovo što mi možemo da priredimo ne može niko. Gubili smo, vratili smo se i vjerovali, drugi put protiv Hrvatske, ponajbolje ekipe na planeti. Srce koje smo pokazali donijelo nam je bronzu. Došli smo na EP skromno, vraćamo se sa medaljom. Iako je bronzana, mogu da kažem da mi je ovo vjerovatno najdraža koju sam osvojio", istakao je Brguljan, kapiten ovog tima.

Draško Brguljan
Draško Brguljan(Foto: Aleksandra Krupanič)

Crna Gora se tako vratila na pobjedničko postolje na najvećim takmičenjima nakon četiri godine, na kojem nije bila još od 23. januara i EP u Beogradu. Na tom turniru je Gojković i debitovao kao selektor.

CRNA GORA - HRVATSKA 10:9 (1:3, 2:4, 4:1, 3:1)

Budimpešta - Bazen "Dunav arena". Sudije: Naumov (Rusija), Kolombo (Italija). Igrač više: Crna Gora 13 (3), Hrvatska 16 (5). Peterci: Hrvatska 2 (2).

Crna Gora: Lazović (osam odbrana), Brguljan 1, Radović, Petković, Čučković, Obradović, Vidović, Đurđić, Ivović 5, Spaić 1, Drašković 2, Pješivac 1, Tešanović.

Hrvatska: Bijač, Macan, Fatović 2, Lončar 1, Joković 2, Bukić 1, Vukičević 1, Bušlje, Miloš, Vrlić 2, Benić, Garsija, Marcelić (10 odbrana).

Bonus video: