U Hrvatskoj uspješno dostavljena prva pošiljka dronom - Vijesti.me
TESTIRANA BESPILOTNA LETJELICA

U Hrvatskoj uspješno dostavljena prva pošiljka dronom

Dron može prenijeti teret do 200 grama, a leti potpuno samostalno unaprijed programiranom rutom

Testiranje alternativnih načina dostave u Hrvatskoj
Testiranje alternativnih načina dostave u Hrvatskoj (Foto: posta.hr)

Hrvatska pošta uspješno je testirala mogućnosti dostave dronom i obavila prvu dostavu - od zadarske luke Gaženica do Preka na ostrvu Ugljanu. 

Tom rutom dron je letio samostalno, pri brzini od 35 km/h, oko 12 minuta. Testiranje je dio pilot-projekta s hrvatskom kompanijom AIR-RMLD koja se bavi razvojem komercijalnih i industrijskih usluga korištenjem bespilotnih letjelica, piše Poslovni.hr.

Tokom pilot-projekta dron je desetak puta uspješno dostavio pošiljke od Gaženice do Preka, a letio je i po buri. Dron koji se koristi u testiranju može prenijeti teret do 200 grama, a leti potpuno samostalno unaprijed programiranom rutom. 

Testiranje će pokazati mogućnosti korištenja drona u dostavi pisama i paketa između poštanskih kancelarija i dati informacije o potrebama Hrvatske pošte za ovakvom vrstom tehnologije.

Brojni poštanski operatori počeli su još prije nekoliko godina testirati dostavu dronovima, ali su uočili određene nedostatke. S obzirom na dodatni napredak tehnologije, danas se razmatra korištenje dronova čak i za komercijalnu dostavu pošiljki.