Putin i Zelenski - sastanak bez osmijeha i rukovanja - Vijesti.me
SAMIT U PARIZU

Putin i Zelenski - sastanak bez osmijeha i rukovanja

Cilj susreta dvojice lidera je da se okonča sukob u kome je od 2014. godine poginulo više od 13.000 ljudi

Sa sastanka
Sa sastanka (Foto: AP)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sastali su se na samitu u Parizu, čiji je cilj da se pojačaju napori kako bi se povratio mir u istočnoj Ukrajini. Sastanak kome prisustvuju i lideri Francuske i Njemačke, Emanuel Makron i Angela Merkel, protekao je bez osmijeha i rukovanja, prenosi Rojters.

Cilj susreta Putina i Zelenskog je da se okonča sukob u kome je od 2014. godine poginulo više od 13.000 ljudi.

pariz
Sa sastanka(Foto: AP)

Diplomate upozoravaju da izgledi da se postigne trajni mir i nisu veliki, budući da Zelenski i nema neki veliki manevarski prostor, a Putin pokazuje malo interesovanja za prilagođavanje spoljašnjim pritiscima, prenosi RTS.

Nakon niza bilateralnih sastanaka u Jelisejskoj palati, Putin i Zelenski ušli su u sobu za sastanke četvoro lidera, nakratko pogledali jedan u drugoga, ali bez osmijeha.

Putin i Zelenski se nisu rukovali pred kamerama.

pariz
Sa sastanka(Foto: AP)

"Glavno pitanje je kako izgraditi povjerenje, kako bismo mogli da krenemo ka cilju obnove ukrajinskog suvereniteta", naveo je diplomatski izvor iz Francuske.

Rojters navodi da je, uprkos sporazumu o prekidu vatre iz Minska 2015. godine, bilo malo znakova da će doći do mirnog rješenja.

Samit u Parizu je prvi susret četvoro lidera u takozvanom Normandijskom formatu.


Vidi sve komentare