Erdogan i Merkel pozvali na trajno primirje u Libiji - Vijesti.me
RAZGOVARALI U ISTANBULU

Erdogan i Merkel pozvali na trajno primirje u Libiji

U Libiji vlada haos od smjene i ubistva dugogodišnjeg lidera Moamera el Gadafija 2011. godine jer se sukobljavaju međunarodno priznata vlada nacionalnog jedinstva sa sjedištem u Tripoliju i snage komandata Kalife Haftara koji vlada na istoku

Merkel i Erdogan
Merkel i Erdogan (Foto: Beta/AP)

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan i njemačka kancelarka Angela Merkel pozvali su danas na učvršćenje krhkog primirja u Libiji.

"Potrebno je uložiti napore kako bi krhko primirje u Libiji postalo trajno", rekla je njemačka kancelarka na konferenciji za novinare u Istanbulu.

U Libiji vlada haos od smjene i ubistva dugogodišnjeg lidera Moamera el Gadafija 2011. godine jer se sukobljavaju međunarodno priznata vlada nacionalnog jedinstva sa sjedištem u Tripoliju i snage komandata Kalife Haftara koji vlada na istoku.

Predsjednik priznate libijske vlade Fajez el Saradž prošle nedjelje je u Berlinu potpisao sporazum o prekidu vatre, dok je Haftar odbio da ga potpiše već se usmeno angažavao da će poštovati primirje.

"Sa naše tačke gledišta, on (Haftar) nije u potpunosti prihvatio prekid vatre... Ko zna šta će sjutra uraditi", rekao je Erdogan, čija je zemlja uputila vojne savjetnike u znak podrške Saradžu.

"Nećemo napustiti Saradža. Odlučni smo da mu pomognemo kako god budemo mogli", rekao je turski predsjednik.

Erdogan i kancelarka Merkel su pored Libije razgovarali i o situaciji na sjeverozapadu Sirije gde je u toku ofanziva snaga predsjednika Bašara el Asada na uporišta pobunjenika u Idlibu.