Kina najavljuje nove carine na uvoz iz Amerike - Vijesti.me
ODGOVOR VAŠINGTONU

Kina najavljuje nove carine na uvoz iz Amerike

"Kina je bila prisiljena donijeti odluku o primjeni dodatnih carina zbog američkog unilateralizma i protekcionizma", navodi se u saopštenju

Ilustracija
Ilustracija (Foto: AP)

Kina je najavila nove carine na američki uvoz u vrijednosti 75 milijardi dolara, uzvraćajući Vašingtonu istom mjerom u sporu koji već mjesecima trese svjetsku privredu.

Peking će od početka septembra, odnosno sredine decembra, uvesti carine u rasponu od pet do 10 odsto na 5.078 proizvoda iz SAD, uključujući soju, sirovu naftu i male avione.

Najavljene su i carine od 25 odsto na uvoz automobila iz SAD, kao i carine od pet odsto na uvoz automobilskih djelova koje će stupiti na snagu 15. decembra, prenosi Hina.

Američko podizanje carina "dovelo je do kontinuirane eskalacije trzavica u kinesko-američkim ekonomskim i trgovinskim odnosima, kršeći dogovor čelnika dviju država postignut u Argentini i nakon toga u Osaki", ističe se u saopštenju kineske carinske uprave.

"Kina je bila prisiljena donijeti odluku o primjeni dodatnih carina zbog američkog unilateralizma i protekcionizma", dodaje se.