Kina zaustavila uvoz američkih poljoprivrednih proizvoda - Vijesti.me
POTVRDILO KINESKO MINISTARSTVO TRGOVINE

Kina zaustavila uvoz američkih poljoprivrednih proizvoda

Objava zvaničnog Pekinga nova je faza u kinesko-američkom trgovinskom ratu koji uznemirava globalna tržišta i investitore

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Reuters)

Kina je zaustavila uvoz američkih poljoprivrednih proizvoda i neće isključiti ubiranje carina na uvoz američkih poljoprivrednih proizvoda nabavljenih nakon 3. avgusta, saopštilo je u ponedjeljak kinesko ministarstvo trgovine.

Ta objava zvaničnog Pekinga nova je faza u kinesko-američkom trgovinskom ratu koji uznemirava globalna tržišta i investitore. 

"Povezane kineske kompanije suspendovale su nabavku američkih poljoprivrednih proizvoda", objavilo je u saopštenju kinesko ministarstvo trgovine. 

Oni nisu objavili vrijednost uvoza američkih poljoprivrednih proizvoda koji može biti podvrgnut novim carinama.

Tramp nametnuo nove carine

Američki predsjednik Donald Tramp pojačao je napetosti između dviju zemalja prošle sedmice, kada je nametnuo carine od 10 odsto na 300 milijardi dolara kineskog uvoza od 1. septembra, odluka za koju je kinesko ministarstvo reklo da je "ozbiljno kršenje" postignutog konsenzusa između Trampa i kineskog predsjednika Si Đinpinga u junu u Osaki. 

"Kineski tržišni kapacitet je velik i ima sjajne izglede za uvoz visokokvalitetnih američkih poljoprivrednih proizvoda", kažu iz kineskog ministarstva trgovine. 

Nadaju se da će SAD održati obećanja i stvoriti "potrebne uslove" za bilateralnu suradnju, prenosi Hina.