Pompeo: Ideja prema kojoj je transatlantski savez mrtav umnogome je pretjerana - Vijesti.me
ODBACIO KRITIKE ŠTAJNMAJERA I EVROPSKIH ZVANIČNIKA

Pompeo: Ideja prema kojoj je transatlantski savez mrtav umnogome je pretjerana

Pompeo je rekao da su SAD doprinijele jačanju istočnog krila NATO, kao i uništanju samoproglašenog kalifata Islamske države u Siriji

Pompeo
Pompeo (Foto: BETA/AP)

Američki državni sekretar Majk Pompeo odbacio je danas u Njemačkoj kritike predsjednika te zemlje i drugih evropskih zvaničnika na račun izolacionističke politike i egoizma vlade predsjednika Donalda Trampa i rekao da te kritike "nemaju uporište u stvarnosti".

"Zadovoljstvo mi je da vam kažem da je ideja prema kojoj je transatlantski savez mrtav umnogome pretjerana", rekao je Pompeo na bezbjednosnoj konferenciji u Minhenu.

Predsjednik Njemačke Frank-Valter Štajnmajer, koji nema izvršna ovlašćenja ali čije izjave se u Nemačkoj slušaju, juče je oštro kritikovao kurs koji slijede američke vlasti.

"Naš glavni saveznik, SAD, pod trenutnom administracijom odbija i samu ideju međunarodne zajednice. Države su pozvane da stave sopstvene interese iznad interesa svih drugih, 'ponovo veliki' na uštrb susjeda i partnera", rekao je Štajnmajer na otvaranju konferencije, ciljajući na Trampov slogan "Učinimo Ameriku ponovo velikom".

Pompeo je odgovorio da su SAD doprinijele jačanju istočnog krila NATO, kao i uništanju samoproglašenog kalifata Islamske države u Siriji.

"Jesu li to SAD koje 'odbacuju međunarodnu zajednicu'? Zapad pobjeđuje. Mi pobjeđujemo i to radimo zajedno", rekao je Pompeo.

Prema njegovim riječima, zapad ima "bolju budućnost od iliberalnih alternativa".


Vidi sve komentare