SAD: Petoro izbodeno u rabinovom domu, uhapšen napadač - Vijesti.me
DVIJE OSOBE U KRITIČNOM STANJU

SAD: Petoro izbodeno u rabinovom domu, uhapšen napadač

Prema pisanju medija koji se pozivaju na policijske izvore, napadač je u svom krvavom pohodu koristio mačetu, a policija ga je uhvatila u Harlemu

Sa mjesta napada u Monsiju
Sa mjesta napada u Monsiju (Foto: AP)

Pet osoba napadnuto je hladnim oružjem u domu hasidskog rabina u državi Njujork, a napadač je nakon toga pobjegao, objavila je jevrejska organizacija nakon krvoprolića koje je uslijedilo nakon pojačanih tenzija zbog antisemitskih napada.

Vijeće za javne poslove ortodoksnih Jevreja (OJPAC) objavilo je na Tviteru da je napadač, koji je imao maramu, izbo ljude u kući u mjestu Monsi, oko 50 kilometara sjeverno od grada Njujorka.

Napadač uhapšen

Policija je rano jutros saopštila da je napadač uhapšen.

"Osumnjičeni je pobjegao s mjesta zločina, ali se sada nalazi u pritvoru", objavila je policija. Prema pisanju medija koji se pozivaju na policijske izvore, napadač je u svom krvavom pohodu koristio mačetu, a policija ga je uhvatila u Harlemu.

Među žrtvama napada je i rabinova kćerka, kazao je Josi Gestetner, zvaničnik OJPAC-a.

Guverner države Njujork, Endru Kuomo, rekao je da se radi o "preziru vrijednom podlom i kukavičkom činu" te da je naredio policijskom odjeljenju za zločine iz mržnje da smjesta pokrene istragu, prenosi Hina.

Svih pet žrtava prevezeno je u lokalne bolnice, objavilo je vijeće, a dvije su osobe u kritičnom stanju. Jedna od njih zadobila je najmanje šest uboda.

Gestetner je kazao za Njujork tajms da se napad dogodio oko 22 sata tokom proslave Hanuke, kojoj su prisustvovale desetine ljudi u rabinovom domu.

Oko trećine stanovnika u okrugu Roklend su Jevreji, među kojima i velika zajednica ortodoksnih Jevreja koji žive povučeno.

"Mržnji nema mjesta"

Državna tužiteljka Njujorka, Letiša Džejms kazala je da je "duboko uznemirena" događajem u Monsiju.

"Imamo nultu toleranciju prema djelima iz mržnje i nastavićemo pratiti ovu užasnu situaciju", kazala je u objavi na Tviteru.

Njujorška policija objavila je u petak da njeni pripadnici pojačano nadziru područja u kojima žive Jevreji nakon niza antisemitskih napada.

"Mržnji nema mjesta u našem gradu", napisao je gradonačelnik Bil de Blazio u petak na Tviteru nazivajući te napade napadima na sve Njujorčane.

Antisemitski napadi u SAD

Više antisemitskih napada potreslo je SAD u posljednjih nekoliko godina.

U napadu na košer prodavnice u gradu Džersiju, drugom najvećem gradu u saveznoj državi Nju Džersi, ubijeno je šestoro ljudi, a policija je taj čin nazvala "domaćim terorizmom s antisemitskom pozadinom".

Napadnute prodavnice se nalaze na obali Hadsona, preko puta njujorškog Menhetna.

Tom je prilikom di Blazio kazao da to "na tragičan način potvrđuje da se razvijajući obrazac nasilnog antisemitizma sada pretvorio u krizu za našu naciju i sad je ta prijetnja došla do praga Njujorka".

U aprilu ove godine je na šabat, posljednjeg dana praznika Pashe, u sinagogi u blizini San Dijega 19-godišnji mladić zapucao iz poluautomatskog oružja na vjernike. Ubio je jednu i ranio tri osobe.

Šest mjeseci ranije, napadač na sinagogu Drvo života u Pitsburgu je ubio 11 vjernika.