Kandidat Pekinga ubjedljivo izgubio na predsjedničkim izborima na Tajvanu - Vijesti.me
DRUGI ČETVOROGODIŠNJI MANDAT AKTUELNOJ PREDSJEDNICI

Kandidat Pekinga ubjedljivo izgubio na predsjedničkim izborima na Tajvanu

Dosadašnja predsjednica Cai Ing-Ven koja se zalaže za status quo u relacijama s Kinom dobila movi mandat da vodi Tajvan

Caj Ing-ven sa pristalicama slavi pobjedu na izborima
Caj Ing-ven sa pristalicama slavi pobjedu na izborima (Foto: AP)

Na danas održanim predsjedničkim izborima na Tajvanu dosadašnja predsjednica Cai Ing-ven dobila je oko 58 odsto glasova nakon skoro kompletno obrađenog biračkog materijala, javlja BBC.

Cai se tokom mandata i u kampanji zalagala za distanciran odnos sa zvaničnim Pekingom i zadržavanje status quo u tim relacijama dok je njen protivkandidat Han Kuo-ju propagirao bliže i mnogo jače veze sa Kinom zbog ekonomskih benefita.

U predsjedničkom govoru Cai je istakla da je njena ubjedljiva pobjeda jasna poruka zvaničnom Pekingu da prestane sa vojnim prijetnjama Tajvanu.

Nova-stara predsjednica je na konferenciji za novinare u Tajpejiu nakon prebrojanih glasova rekla da je "Tajvan pokazao svijetu koliko njegujemo svoj slobodni demokratski način života i koliko njegujemo našu naciju."

Kina inače ne priznaje suverenitet Tajvana od njegovog osnivanja 1949. i građanskog rata između snaga Mao Ce Tunga i Čang Kaj Šeka. 

Zbog toga Tajvan ima problem sa priznanje i statusom u međunarodnim organizacijama dok Kina ne odustaje od namjere da poput Hong Konga i Tajvan podvede pod formulu “jedna zemlja dva sistema”. 

Nerijetko zvanični Peking prijeti da će ako bude nužno upotrijebiti i silu kako bi Tajvan stavio pod okrilje Kine. 

Pozivajući Kinu da odustane od takvih poruka i prijetnji predsjednica Cai je, kako javlja BBC, kazala:

"Nadam se takođe da vlasti u Pekingu razumiju da demokratski Tajvan i naša demokratski izabrana vlada neće popustiti prijetnjama i zastrašivanjem."

Han Kuo-Ju kandidat opozicionog Koumintanga je priznao poraz na izborima i odmah je pozvao predsjendicu Cai i čestitao na pobjedi.