Apelacioni sud ukinuo rješenje da se Kneževiću sudi u odsustvu

U predmetu “Aerodromi”, Knežević i ostali okrivljeni su da su izvršili krivično djelo - zloupotreba položaja u privrednom poslovanju putem podstrekavanja
6419 pregleda 1 komentar(a)
Duško Knežević, Foto: Filip Roganović, Filip Roganović, Filip Roganović
Duško Knežević, Foto: Filip Roganović, Filip Roganović, Filip Roganović
Ažurirano: 20.03.2020. 13:51h

Apelacioni sud uvažio je žalbu branioca Duška Kneževića, advokata Zdravka Đukanovića i ukinuo rješenje podgoričkog Višeg suda, kojim je odlučeno da se tom biznismenu sa potjernice sudi u odsustvu.

Predmet je vraćen na ponovno odlučivanje.

U predmetu “Aerodromi”, Knežević i ostali, okrivljeni su da su izvršili krivično djelo - zloupotreba položaja u privrednom poslovanju putem podstrekavanja.

Rješenjem Višeg suda, odlučeno je da se Kneževiću, po predlogu Specijalnog državnog tužilaštva, sudi u odustvu, na što se žalio njegov pravni zastupnik:

“Osnovano se žalbom branioca okrivljenog Duška Kneževića ukazuje da je prvostepeno rješenje donijeto uz bitnu povredu odredaba krivičnog postupka”, piše u rješenju Apelacionog suda.

Podsjećaju da se u rješenju Višeg suda navodi da je specijalni državni tužilac predložio da se optuženom sudi u odsustvu, jer je nedostupan državnim organima Crne Gore, zbog čega je izdata naredba za raspisivanje potjernice.

Prvostepeni sud je naveo da postoje naročito važni razlozi da se ovom okrivljenom sudi u odsustvu, koji se ogleda u vrsti, težini, značaju i prirodi krivičnog djela za koje se tereti optuženi predmetnom optužnicom.

Po stavu Apelacionog suda, razlozi Višeg suda da su ispunjeni zakonom propisani uslovi da se okrivljenom sudi u odsustvu, nejasni su, kao i da o odlučnim činjenicama prvostepeni sud nije dao dovoljno valjane razloge.

“Osnovano se žalbom branioca okrivljenog advokata Zdravka Đukanovića ukazuje da su nejasni razlozi prvostepenog suda, koji zaključuje da je ispunjen i treći zakonom propisan uslov, a to je da je okrivljeni nedostupan državnim organima, zbog čega je izdata naredba za raspisivanje potjernice. Ovako dati razlozi ne mogu se smatrati dovoljnim da bi se na osnovu njih izveo zaključak da okrivljeni nije dostupan državnim organima. Da bi se suđenju u odsustvu moglo pristupiti neophodno je da se preduzmu sve zakonske mjere da se optuženi pronađe ili uhvati čime bi se obezbijedilo njegovo prisustvo u krivičnom postupku. Stoji činjenica da je u odnosu na optuženog izdata naredba za raspisivanje potjernice i da je po toj naredbi postupljeno i da je raspisana nacionalna potjernica. Međutim, iz spisa predmeta koji su dostavljeni ovom sudu se ne može sa sigurnošću utvrditi, niti u tom pravcu ima raspoloživih dokaza u spisima, da je prije raspisivanja potjernice preduzeta bilo koja procesna radnja da bi se prethodno obezbijedilo prisustvo okrivljenog u postupku dostavljanja poziva ili bilo kojeg akta na prijavljenoj adresi okrivljenog, a u slučaju neodazivanja pozivu koji bi okrivljeni uredno primio i izdavanje naredbe za privođenje, izvještaj policije o postupanju po izdatoj naredbi. Sljedstveno navedenom, sud je uvažio žalbu branioca okrivljenog D. K., nalazeći da je pobijano rješenje zahvaćeno bitnom povredom odredaba krivičnog postupka”, navodi se u obrazloženju Apelacionog suda.

Optužnica je podignuta protiv Kneževića, kao i protiv bivšeg izvršnog direktora Atlas banke Marka Nikolića i direktorke sektora platnog prometa u ovoj banci Dijane Zečević, zbog sumnje u malverzacije kojima je državna kompanija JP Aerodromi Crne Gore oštećena za 3.000.000 eura.

U tom aktu je i pravno lice Atlas banka, koje je, kako piše, nezakonitim poslovanjem Kneževića, Nikolića i Zečevićeve steklo protivpravnu imovinsku korist od tri miliona. Prema navodima Specijalnog tužilaštva, Knežević se tereti da je svoje službenike Nikolića i Zečevićeve podstrekavao na zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju, odnosno da prisvoje novčana sredstva JP Aerodromi nakon isteka oročenja depozita.

Nema nove odluke

Aida Muzurović, samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda u Podgorici, izjavila je "Vijestima da još nema nove odluke.

"Nakon što je Apelacioni sud ukinuo rješenje kojim je odlučeno da se optuženom Dušku Kneževiću sudi u odsustvu u predmetu "Aerodromi", ovaj sud u ponovnom postupku još uvijek nije donio odluku", navela je Muzurović.

Bonus video: