Bećirović traži 60.000 eura od MANS-a, „Vijesti” i „Dana”

Odloženo pripremno ročište po tužbi biznismena Zorana Ćoća Bećirovića, a nakon tekstova u vezi s kupoprodajom zemljišta u Kolašinu, koje je 2015. godine kupio od predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice
3249 pregleda 1 komentar(a)
Bećirović, Foto: Luka Zeković
Bećirović, Foto: Luka Zeković

Za 4. april odgođeno je pripremno ročište po tužbi biznismena Zorana Ćoća Bećirovića i njegove kompanije “Caldero Trading LTD” protiv MANS-a, “Vijesti” i “DAN-a”, jer nije uručen poziv advokatskom timu “Vijesti”.

Zbog procesne manjkavosti sudija podgoričkog Osnovnog suda Simo Rašović je odložio pripremno ročište.

Advokat MANS-a Dalibor Tomović kazao je da će u toku postupka imati dokazne predloge, koje će sudu blagovremeno prezentovati.

MANS je objavio tekst, a “Vijesti” i “Dan” prenijeli - da je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, već četiri godine od nadležnih organa krila informaciju o poslu sklopljenom sa kolašinskim biznismenom Bećirovićem, iz kojeg je prihodovala blizu 139 hiljada eura.

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac smatra da je Bećirovićeva tužba u potpunosti neosnovana, jer sve ono što je napisano u istraživačkim pričama, prije svega o poslovima Medenice sa tom kompanijom, potkrijepljeno zvaničnim informacijama i podacima, koji su dobijeni na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

“Niti jedan podatak koji je iznijet u toj priči nije mogao biti predmet ove tužbe. Mislim da se ovdje zapravo radi o procesu, koji je trebala Vesna Medenica da vodi protiv MANS-a i ono što mogu da kažem ispred Istraživačkog centra jeste da niti gospodin Bećirović, niti ta firma ‘Calderon’ nije bila dominantan fokus našeg istraživanja već prije svega, ono što sada već znamo, kriveni poslovi predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice sa tom kompanijom. Mi ni dalje nemamo odgovor zbog čega je tako jednostavan posao sa nekretninama, morao biti odrađen kroz šemu kompanija i kroz novac sa Kipra”, kazao je Milovac.

MANS je došao do podataka da je 6. jula 2015. godine Medenica od pokojnog supruga naslijedila blizu 28 hiljada kvadratnih metara šume, livada i voćnjaka u blizini Kolašina, a samo deset dana nakon toga, kompletno zemljište prodala kompaniji “Lokan Investments Montenegro” iza koje, preko povezane kiparske off-shore kompanije, stoji Bećirović.

Vesna Medenica nije prijavila prodaju zemljišta, niti prihod od skoro 139.000 eura, iako je tadašnji Zakon o konfliktu interesa u članu 19 propisivao da je zbog promjene u imovini većoj od 5.000 eura morala podnijeti posebni izvještaj.

Umjesto pojašnjenja od Medenice zašto nije prijavila novac od prodaje zemljišta, na adrese Istraživačkog centra MANS-a, “Vijesti” i “Dana” stigla je tužba Bećirovića, koji preko advokata Branka Čolovića traži ukupno 60.000 eura.

“Ćoćova firma nije nepoznata”

U tužbi Bećirovića, njegov advokat navodi da iz dokaza proizlazi da firma “Lokan investments Montenegro” nije nepoznata firma, već firma za koju se iz CRPS registra vidi jasno da pripada Bećiroviću.

“Očigledno je da je MANS lažno predstavio vlasništvo tužioca prvog reda u odnosu na tužioca drugog reda kao svoje novo ‘otkriće’, kako bi u javnosti stvorio neistinitu predstavu, koju su podržali drugoptuženi i trećeoptuženi, a da je tužilac prvog reda prilikom kuporodaje zemljišta koristio komplikovanu šemu nepoznatih off-shore firmi”, piše u tužbi Bećirovića.

U tužbi, kao dokaz, naveden je i dio teksta MANS-a u kojem se oni bave pojašnjavanjem ko je biznismen Zoran Bećirović, gdje između ostalog pominju i problematičnu privatizaciju hotela “Avala”...

“I ovi navodi prvooptuženog, predstavljaju manipulaciju koncipiranu tako da se ugrozi čast i ugled tužioca prvog reda, ali i tužioca drugog reda kao pravnog lica”, piše u tužbi biznismena.

Bonus video: