DF: Katnić Frigom ruši presudu za državni udar

"Kako je moguće da osumnjičeni za državni udar Joram Frig, za kojim je raspisana crvena Interpolova potjernica, i određen mu pritvor, dođe u Podgoricu, a da ne bude sproveden u istražni zatvor", pitali su iz DF-a
18128 pregleda 13 komentar(a)
Katnić, Foto: Savo Prelević
Katnić, Foto: Savo Prelević

Iz Demokratskog fronta (DF) pozvali su glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da "stisne petlju" i javno objavi iskaz osumnjičenog Jorama Friga:

"A ne da kroz spinovanje iskrivljenih činjenica u medijima montira još jednu tužilačko političku bedastoću. Zato ga još jednom ohrabrujemo da objasni crnogorskoj javnosti kako je moguće da osumnjičeni za državni udar Joram Frig, za kojim je raspisana crvena Interpolova potjernica, i određen mu pritvor, dođe u Podgoricu, a da ne bude sproveden u istražni zatvor? Ovo je pitanje i za minstra pravde Zorana Pažina koji je dao pismene garancije da će se sa osumnjičenim Frigom u istražnom zatvoru u Spužu postupati u skladu sa svim evropskim konvencijama. Kako je moguće da čovjeku koji je osumnjičen za učešće u najvećem krvoproliću u istoriji Crne Gore nije određen pritvor, posebno ako je istražni sudija Miroslav Bašović donio rešenje o određivanju pritvora. Odgovor je jasan", kazali su iz DF-a.

Optužili su glavnog specijalnog tužioca Katnića da "kršeći sve važeće zakone i zloupotrebljavajući službeni položaj pokušava prinudama da oživi pokojni državni udar".

"Tako je glavni specijali tužilac jutros plasirao netačnu informaciju da je Joram Frig tokom ljeta 2016. boravio u Crnoj Gori devet dana kako bi planirao kontra obezbjeđnje za skup od 16. oktobra 2016. a koji se nikad nije dogodio. Takođe, Milivoje Katnić nema nikakav problem da obmanjuje javnost kvazi informacijom kako je Joram Frig bio u Crnoj Gori na dan održavanja parlamentarnih izbora. Ali Milivoje Katnić nikako nije obavijestio javnost da je povučena crvena Interpolova potjernica za Joramom Frigom. Kako je to moguće ako su dokazi protiv njega bili neoborivi? I zašto ćuti ministar Zoran Pažin na ovu tužilačku burlesku ako je lično on potpisao garanciju da se Frigu neće dogoditi ništa loše u Spužu? Zato što je ovo još jedan od pokazatelja kako se zloupotrebljava crvena Interpolova potjernica i kako Milivoje Katnić iznuđuje priznanja. Prvo ucijeni potjernicom, a onda u zamjenu za 'priznanje' ukida potjernicu. Naravno, Tužilački savjet snom mrtvijem spava, a Velimiru Rakočeviću tri mjeseca za za zakazivanje sjednice traju najmanje pola godine", kazali su iz DF-a.

Istakli su da su zbog toga prinuđeni da ukažu da je brutalna neistina da je Frig bio u Crnoj Gori devet dana i to u ljetnjim mjesecima 2016. i na dan parlamentarnih izbora 2016:

"Istina je da je Joram Frig bio u Crnoj Gori u periodu od 28-29. septembra2016. ali ne na poziv DF–a, i da su podaci o njegovom ulasku i izlasku iz Crne Gore izvedeni kao dokaz. Istina je da nijedan od lidera i funkcionera DF – a se nikad nije sreo niti na bilo koji način komunicirao sa Joramom Frigom. Istina je da je Aron Šaviv u jednom od svojih intervjua izjavio da je za lične potrebe, iz razloga sopstvene bezbjednosti, koristio usluge Jorama Friga, što je bio slučaj i u drugim državama u kojima je vodio izborne kampanje. Sve ovo se nalazi u spisima predmeta, i to istim onim spisima koje je SDT dostavilo kao dokaz protiv lidera DF-a, a sad se evo Milivojevi dokazi okreću protiv Katnića. Zato pozivamo Milivoja Katnića da nas demantuje i dostavi dokaze o ulasku Jorama Friga u Crnu Goru u junu, julu ili avgustu i 16. oktobra 2016? Takođe ga pozivamo da dostavi dokaze o bilo kojoj vrsti kontakta ili komunikacije lidera i funkcionera DF-a sa osumnjičenim Joramom Frigom? Naravno da ih ne može dostaviti. Ali ako kojim čudom makar dostavi evidenciju ulazaka Friga u Crnu Goru u ljetnjem periodu i na dan izbora 2016, i tako prihvati iskaz Friga, to je još jedan od razloga za ukidanje presude, jer je pogrešno utvrđeno činjenično stanje. A to znači da je Milivoje Katnić ovom najnovijom akcijom definitivno priznao da je učestvovao u montaži postupka protiv lidera DF – a. A što se tiče navodnog priznanja Friga o kontrandzoru, tu je tek Tajnovidac izvršio harakiri. Upravo su carinici i granična policija na aerodromu Golubovci svjedočili da Frigova oprema ni u kom segmentu nije mogla biti iskorištena za organizovanje bilo kakvih subverzivnih aktivnosti protiv države Crne Gore zato mu je nisu ni oduzeli. Uostalom, i sama Suzana Mugoša u presudi konstatuje: “Iskaz svjedoka Borka Šestovića (zaposlenog na aerodromu ) sud je cijenio bez značaja za presuđenje, jer navedenu opremu, kao ni lice Joram Frig, u toku ovog postupka nije mogao povezati ni sa jednim optuženim licem u ovom postupku.“ I kome sad vjerovati? Milivoju ili Suzani? Poptuno svejedno, jer je samo s ovim činjenicama presuda za državni udar već srušena", kazali su iz DF-a.

Bonus video: