Šta je Stijepović kazao tužiocima za kovertu: Đukanoviću nismo pričali za komšijsku pomoć

Svi su vjerovali da je Duško Knežević podržavalac politike DPS-a, što on nije krio u to vrijeme, zbog čega ga je aktivista te stranke iz Zete Bato Vukićević - pitao da novčano pomogne stranku, na šta je on pristao.
24517 pregleda 22 komentar(a)
Slavoljub Stijepović i Duško Knežević, Foto: Savo Prelević
Slavoljub Stijepović i Duško Knežević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.01.2020. 07:29h

Svi su vjerovali da je Duško Knežević podržavalac politike DPS-a, što on nije krio u to vrijeme, zbog čega ga je aktivista te stranke iz Zete Bato Vukićević - pitao da novčano pomogne stranku, na šta je on pristao.

Tako je Slavoljub Stijepović tužiocima objasnio zašto je biznismen sa potjernice odlučio da mu pošalje dolare u kabinet dok je još bio gradonačelnik Podgorice, a u susret parlamentarnim izborima 2016. godine.

To, između ostalog, piše u optužnici protiv Kneževića, Stijepovića i još pet osoba, optuženih stvaranje kriminalne grupe i pranje novca.

O novčanoj pomoći, kako se navodi, razgovarali su septembra 2016. godine, mjesec uoči glasanja.

"Nakon kraćeg vremena, u Opštinu Podgorica, gdje je radio kao gradonačelnik, došao je jedan mlađi čovjek i predao mu kovertu ili fasciklu, koju je on uzeo bez razgovora sa ovom osobom u pretkabinetu i vratio se u kancelariju, otvorio fasciklu i vidio da se u njoj nalaze dolari, pri čemu je bilo najviše dolara u apoenima od 100 dolara", navodi se u optužnici koja čeka potvrdu Višeg suda.

Piše da je Stijepović rekao da mu je Knežević često slao neka dokumenta, ali da je tada prvi put od njega primio novac.

"Sve je povezao sa pričom Bata Vukićevića - da Knežević pomogne oko kampanje".

Aktuelni generalni sekretar predsjednika države Mila Đukanovića, objasnio je da je nakon toga pozvao Vukićevića i u četiri oko mu kazao mu šta se desilo, a da mu je ovaj odgovorio da se kampanja bliži kraju, da nemaju vremena da konvertuju dolare u euro, pa su ih vratili Kneževiću da on to završi.

"Knežević je u početku kazao da to može da uradi Vukićević i nekoliko njegovih momaka, jer tu se nalazi 50.000 dolara i to se može lako zamijeniti. To je prvi i posljednji put kada je Knežević pomenuo koliko novca u dolarima može da donira i koliko je predao preko vozača".

Tvrdi da ga je dva dana nakon toga Knežević pozvao u svoj dom i rekao mu da je sredio promjenu dolara u eure...

"Kada je došao kod Kneževića, isti mu je kazao da se u koverti koju je trebalo da mu preda nalazi 47.500 eura, pa je on kovertu sa novcem preuzeo i stavio u džep"...

Početak

Knežević je aferu "Koverta" otvorio objavljivanjem video-snimka na kojem Stijepoviću predaje kovertu koju ovaj stavlja u džep, govoreći mu da je u njoj 97.000 eura

Knežević: Samo su 2,5 odsto uzeli za mijenjanje".

Stijepović: Neka su, nema veze. (ljubi Kneževića)

Knežević: 47.500 je ovdje i jos pedeset, to ti je 97.500...

U optužnici, međutim, piše da je Knežević, nakon što su njegovi saradnici konvertovali više od 100.000 dolara u eure, Stijepoviću predao "samo" 47.5000 eura.

Stijepović tužiocima priznaje da je taj novac odnio u izborni štab DPS u Zeti, gdje je bilo puno aktivista i predao predsjedniku lokalnog DPS-a Spasu Popoviću, govoreći mu da Knežević šalje novac koji je obećao.

Tvrdi da su zajedno prebrojali novac i utvrdili da je u koverti bilo tačno 47.500 eura.

"Spaso Popović mu je tada kazao da će odmah da pozove izborni štab i da novac podijeli, jer su ga aktivisti već obavijestili da nemaju novca i da je potrebno obavijestiti hranu i piće za učesnike na dan izbora. Novac je podijeljen aktivnostima po selima"...

Kaži čiji je novac

Osim Kneževića i Stijepovića, optuženi su i Branislav Todorović, Živko Šljivančanin, Tamara Krdžić, Goran Grujović i Tomica Knežević. Svi su negirali krivicu.

Nekadašnji blizak Kneževićev saradnik Vlatko Rašović, u tom predmetu dobio je status svjedoka saradnika.

Rašović tvrdi da ga je policija pozvala na saslušanje i da je o tome razgovarao sa Kneževićem i da mu je tadašnji šef rekao da inspektorima kaže da su to bili njegovi dolari.

"Međutim, on mu je rekao da će policiji saopštiti sve onako kako je bilo, sa čim se Duško složio i rekao da ispriča od koga je uzeo dolare, pa kada policija bude čula da je u pitanju Migo Stijepović, onda neće protiv njega i drugih preduzimati radnje i voditi dalju istragu", piše u obrazloženju optužnice Specijalnog državnog tužilaštva koju potpisuje glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Jednom služba, uvijek služba

Okrivljeni Branislav Todorović, kao i ostali optuženi, negirao je da je počinio krivično djelo i rekao da nije imao nikakvu povjerljivu komunikaciju sa Kneževićem i da nema nikakve veze sa konverzijom novca, osim što je o tome razgovarao sa tadašnjim šefom u jednom podgoričkom restoranu...

“Sama činjenica da mu je Knežević davao informacije ‘na kašičicu’... dovoljno govori da nije imao sa njim blizak odnos, niti ga je Duško smatrao osobom od povjerenja, budući da je prije nego što se zaposlio u Atlas banci, radio u Agenciji za nacionalnu bezbjednost. Duško Knežević mu je prilikom susreta uvijek govorio - Jednom služba, vazda služba i to upravo govori da je Duško uvijek imao otklon od mene”, navodi se u obrazloženju optužnice.

Milu nisu rekli za novac, jer je u pitanju pomoć komšije

Stijepović tvrdi da ni on, niti bilo ko drugi iz Zete o Kneževićevom novcu nije obavijestio Glavni odbor, ni centralu DPS-a u Podgorici:

“Niti predsjednika DPS-a, kao ni drugog funkcionera - jer su svi tu donaciju doživjeli kao lokalnu, od strane ozbiljnog biznismena, komšije i prijatelja, a Knežević je naglasio da je taj novac za odbor DPS u Zeti”...

On, a i svi u Crnoj Gori, piše, tada su vjerovali da se radi o biznismenu svjetskog glasa: “A to je bilo vrijeme kada je Knežević u Crnu Goru doveo Klintona”...

Stijepović je rekao i da vjerovao da je cifra od 50.000 dolara Kneževiću beznačajna.

“Bez obzira što je to veliki novac za obične građane”.

Sve je pod kontrolom

Rašović je na saslušanju kazao da ga je tokom 2017. pozvao tadašnji izvršni direktor Atlas banke Marko Nikolić i rekao mu da Specijalno tužilaštvo traži informacije o konverziji novca...

Tvrdi da se tim povodom sastao sa Todorovićem i Draženom Vujisićem i da su dogovarali dalje korake.

“Kada im je Branislav rekao da ima dobrog prijatelja - Časlava Vešovića... koji je takođe prijatelj sa Stijepovićem, pa će preko njega vidjeti sa Migom kako je najbolje da se riješi nastali problem”...

Rašović je rekao da ga je nakon dva dana pozvao Todorović i rekao mu - da je Migo kazao Časlavu da se čuo sa Kneževićem i da je im je bankar rekao da je sve pod kontrolom i da ništa ne brinu.

Bonus video: